[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez CDM » 12 września 2008, 13:17

Fotki piękne. Ciekawe co jest wkręcone w tej maladze na narożniku ul. Starowiejskiej i Gryczanej, widać tam wyraźnie źródło eliptyczne!!
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez neon44 » 12 września 2008, 15:42

DocBrown napisał(a):100 lat to z lekka nierealne, ja mówię, że to forum przetrwa tyle czasu ile będą żyć administratorzy i o ile będzie jakieś zainteresowanie tematem, któremu jest ono poświęcone.

Nie ulega wątpliwości, że zarówno Ty jak i Luk będziecie żyć dłużej więc gdy nas z KaszeLem zabraknie nie pozwolicie umrzeć temu forum
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Paweł » 12 września 2008, 16:19

Cieszyn, neon44, CDM - dziękuję za pochwałę :) :)

neon44 napisał(a):niestety za kilkadziesiąt lat to będą jedyne klasyki jakie oglądać będą nasze wnuki

Wtedy to raczej ich już nie będzie, ulegną biodegracji ;) U nas już te oprawy już raczej nie zwiększą swojej ilości, w 2007 oświetliły tylko jedną ulicę, w tym roku 2 w Wawrze doświetlając nieoświetlone 2 odcinku ulic na których były już Malagi 70W z 1998 r.
Wkrótce przedstawię na forum oprawę która może być w najbliższym czasie bardzo chętnie stosowana :)

CDM napisał(a):Ciekawe co jest wkręcone w tej maladze na narożniku ul. Starowiejskiej i Gryczanej, widać tam wyraźnie źródło eliptyczne!!

To jest lampa sodowa 70W :) Dużo montowanych wówczas SGS101 miało fabrycznie wkręcone takie źródło. W Wawrze na pierwszych ulicach z Malagami też były eliptyczne lampy, następnie wieszali już w tubularnymi a pod koniec modernizacji oraz przy instalowaniu nowego oświetlenia ponownie zastosowano eliptyczne lampy sodowe. Wiele z nich świeci do dziś przeważnie z czerwonawym odcieniem.

Różnica między dzielnicą Wawer a Włochy w trakcie ówczesnej modernizacji oświetlenia była taka, że we Włochach montowano SGS101 i 102 a w Wawrze tylko SGS101, jeśli daną ulicę oświetlano lampami o mocy 100W i większej to w oprawach Philips SGS203.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 13 września 2008, 13:58

neon44 napisał(a):
DocBrown napisał(a):100 lat to z lekka nierealne, ja mówię, że to forum przetrwa tyle czasu ile będą żyć administratorzy i o ile będzie jakieś zainteresowanie tematem, któremu jest ono poświęcone.

Nie ulega wątpliwości, że zarówno Ty jak i Luk będziecie żyć dłużej więc gdy nas z KaszeLem zabraknie nie pozwolicie umrzeć temu forum

Więc żeby Forum przetrwało 100 albo i więcej lat, zachęcajcie swoich kolegów oraz synów i córki do aktywnego uczestnictwa w tym forum. Może wychowiemy sobie następców, którzy kiedyś przez sentyment do ojców uruchomią lub wskrzeszą takie forum ??
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DocBrown » 13 września 2008, 22:09

Ja zapewniam, że póki będę miał czas, to będę pisał posty i wrzucał jakieś fotki, by forum utrzymać przy życiu :)
DocBrown

Postprzez cieszyn » 13 września 2008, 22:13

DocBrown napisał(a):Ja zapewniam, że póki będę miał czas, to będę pisał posty i wrzucał jakieś fotki, by forum utrzymać przy życiu :)

Nie chcę zapeszać, ale podoba mi się nasz . . . poważnie "nawrócony" Doc.
Wierzyłem w niego od samego początku, i póki co, to mi się sprawdza.

A jak o ulicach mowa - masz Doc fotki oświetlenia swojego miasta? stare, nowe, bez różnicy.
zobaczylibyśmy może co nieco, co tam u Ciebie świeci
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez neon44 » 13 września 2008, 22:22

cieszyn napisał(a):Nie chcę zapeszać, ale podoba mi się nasz . . . poważnie "nawrócony" Doc.
Wierzyłem w niego od samego początku, i póki co, to mi się sprawdza.

Teraz wiemy już czemu wierzyłeś :mrgreen: bo masz syna w jego wieku :mrgreen:

cieszyn napisał(a):A jak o ulicach mowa - masz Doc fotki oświetlenia swojego miasta? stare, nowe, bez różnicy.
zobaczylibyśmy może co nieco, co tam u Ciebie świeci

Tu muszę przyznać, że pomimo bardzo dobrego wizerunku Doc nawala w tych zdjęciach, które nam obiecuje od jakiegoś czasu. No cóż pozostaje mieć nadzieję

DocBrown napisał(a):Ja zapewniam, że póki będę miał czas, to będę pisał posty i wrzucał jakieś fotki, by forum utrzymać przy życiu :)

ale tu chodzi o dalece szerszą perspektywę
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 13 września 2008, 22:25

Pełna zgoda, mój Neonie! tak też to widzę

Doc nawala w tych zdjęciach, które nam obiecuje od jakiegoś czasu. No cóż pozostaje mieć nadzieję
- no więc, Doc, żebym się za ciebie nie musiał czerwienić, ani Cię opierniczyć, bo takich zdjęć, to trochę nam brak.

Zrobisz coś z tym ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez DocBrown » 13 września 2008, 22:45

Jak tylko znajdę czas, to obfocę coś, przecież nie wróciłem po to, by pasożytem tutaj być :mrgreen:
DocBrown

Postprzez cieszyn » 13 września 2008, 23:15

:arrow: :idea: :?: :|
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie