[Warszawa] Historyczne oświetlenie publiczne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Historyczne oświetlenie, latarnie w czasach PRL-u

Postprzez Michal » 29 października 2008, 22:36

Cieszyn,dzięki za świetne materialy :!: Na pierwszym zdjęciu oprawy są montowane z podnośnika produkcji czechosłowackiej MP 27 zamontowanego na na podwoziu Tatry 148 ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez cieszyn » 29 października 2008, 22:36

qba napisał(a):To znaczy żew na trasie toruńskiej kwadratówki na kwiatach nie wisiały od początku?

Chyba nie, myślę, że najpierw były tu OUR 1000 !
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 29 października 2008, 22:40

Michal napisał(a):Cieszyn,dzięki za świetne materialy :!: Na pierwszym zdjęciu oprawy są montowane z podnośnika produkcji czechosłowackiej MP 27 zamontowanego na na podwoziu Tatry 148 ;)

No, to wgapiaj się Michale w te kwiaty do rana, możesz se zrobić taki sam, tu już nie trzeba aż 10-ciu opraw~! :D :D :lol:

Pamiętam stare czeskie Tatry, to super auta, silniki z firmy Tatra "chodziły" w czołgach

Kiedyś jak byłem dzieckiem, to widziałem ciężarówkę, która miała migacze opuszczane na bok w kształcie takich jakby lizaków długości ok. 20 cm.
One były tuż za oknem bocznym kabiny, opadały i świeciły lub też kilka razy opadały i się podnosiły, tego już nie pamiętam
Jakie było sterowanie , ręczne lub automatyczne - nie wiem

Kto o tym słyszał? lub widział?
Ostatnio edytowano 30 października 2008, 11:40 przez cieszyn, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 29 października 2008, 23:08

WOW :!: :D :mrgreen: :)

Tak, to jest ul. Jagiellońska - tu mogły być OUR1000 ale już przy wiaduktach Trasy Toruńskiej od początku kwadratówki. Te OUR1000 mogły krótko wisieć bo niedługo potem zmienili je na 10xOUS400 i może tymczasowo powiesili "tysiączki" :roll:
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez neon44 » 30 października 2008, 17:40

super fotki, aż trudno uwierzyć, że w tamtych czasach ktoś focił oprawy :o
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Mannerheim » 30 października 2008, 18:09

cieszyn napisał(a):Kiedyś jak byłem dzieckiem, to widziałem ciężarówkę, która miała migacze opuszczane na bok w kształcie takich jakby lizaków długości ok. 20 cm.
One były tuż za oknem bocznym kabiny, opadały i świeciły lub też kilka razy opadały i się podnosiły, tego już nie pamiętam
Jakie było sterowanie , ręczne lub automatyczne - nie wiem
Kto o tym słyszał? lub widział?

To tak zwane kierunkowskazy strzałkowe, lub ramienne. Powszechnie stosowane aż do końca lat 50. (niektóre okazy aż do 60.).
Po włączeniu kierunkowskazu przez kierowcę z małej obudowy umieszczonej przy przednim słupku auta wyskakiwała czerwona lub pomarańczowa strzałka z małą żarówką w środku. Po wyłączeniu kierunkowskazu na skutek przerwania dopływu prądu do elektromagnesu strzałka ściągana specjalną sprężynką opadała do normalnego położenia, a żarówka gasła.
Załączniki
Kierunkowskaz.jpg
Kierunkowskaz.jpg (49.59 KiB) Przeglądane 2354 razy
Mannerheim

Zdjęcia: 7

Postprzez cieszyn » 30 października 2008, 21:06

neon44 napisał(a):super fotki, aż trudno uwierzyć, że w tamtych czasach ktoś focił oprawy :o

Tak , ale tego się już nie dowiemy, czy to był fan oświetlenia, czy tylko tak przypadkiem se to cyknął, bo fajnie wyglądało
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Re: [Warszawa] latarnie starodawne sprzed 1945 roku

Postprzez cieszyn » 9 listopada 2008, 23:17

Trochę wypada ruszyć temat z kopyta: (ale teraz się zmitygowałem, bo nie ma pewności, że to Warszawa. Zdjęcia z www.werttrew.fora.pl Jak oni tam ustalą, czy to Wawa, to też dam Wam znać)

Patrzcie! Na pastorale wisi baaaardzo stara oprawa, jakże bym chciał taką mieć, chyba by mi wisiała nad łóżkiem
:D
Wygląda mi na oprawę łukową !!!

Obrazek

A tu, widać na słupie latarnię okrągłą czy wielokątną ? Po lewej jest jej siostra, fajne są, nie ?
Ciekawe, do czego służyły? przecież obok jest pastorał, a na ulicy widać oprawy mocowane do elewacji.
Czy czasem te nieznane oprawy nie były po to, żeby oznakować np. przystanek dorożek? jakiś ważny element ulicy, ale jaki ?
Obrazek

Na pastorale w środku zdjęcia wisi ciekawa oprawa: (trzeba powiększyć zdjęcie żeby ją dostrzec)
POkażę ją tutaj:
Obrazek
Obrazek

I jeszcze wskazuję ją tutaj w żółtym kółku:
okragle.jpg
okragle.jpg (114.73 KiB) Przeglądane 2402 razy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Mannerheim » 10 listopada 2008, 11:40

cieszyn napisał(a):A tu, widać na słupie latarnię okrągłą czy wielokątną ? Po lewej jest jej siostra, fajne są, nie ?
Ciekawe, do czego służyły? przecież obok jest pastorał, a na ulicy widać oprawy mocowane do elewacji.
Czy czasem te nieznane oprawy nie były po to, żeby oznakować np. przystanek dorożek? jakiś ważny element ulicy, ale jaki ?

Zgadza się, tak oznaczane były warszawskie przystanki (wewnątrz znajdowało się kilka żarówek).
Mannerheim

Zdjęcia: 7

Postprzez cieszyn » 10 listopada 2008, 18:39

Mannerheim napisał(a):
cieszyn napisał(a):A tu, widać na słupie latarnię okrągłą czy wielokątną ? Po lewej jest jej siostra, fajne są, nie ?

Zgadza się, tak oznaczane były warszawskie przystanki (wewnątrz znajdowało się kilka żarówek).

Manner - a podasz mi jakieś źródła historyczne, na podstawie których to wiesz? Na werttrew.fora.pl chłopaki starają się odgadnąć, czy te fotki wogóle są z Warszawy i jakie elementy przedstawiają
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie