Chciałbym zebrać nieco informacji na temat świetlówek o oznaczeniu T17. Do tej pory wiem zasadniczo nie wiele. W pierwotnym szeregu tych lamp na pewno istniały dwie moce, 40 i 90W obie lampy o długości 60'' - czyli trochę ponad 1.5m. Cały typoszereg używał trzonka G20, nazywanego czasem Mogul Bi-Pin, można to przetłumaczyć jako dwu-pinowy goliat (w odniesieniu do E39/E40). Rura ma średnicę 2 i 1/8'' czyli 54''. Poniżej przedstawiam kilka fotek, jakie udało mi się wyrwać z sieci. Większość pochodzi z oryginalnego lighting-gallery.

Na pierwszym zdjęciu widać średnicę lampy T17, po lewej stronie leża dwie świetlówki T8. Zwróćcie też uwagę na piny - są ogromne.

Na kolejnej fotce widać porównanie wielkości większości typowych świetlówek. Na górze natomiast widać nieco większy zapłonnik, domyślam się że używany przy rurach T17.

Trzecie zdjęcie przedstawia świecącą lampę.

Na czwartym widać eksperymentalną lampę T17 bez luminoforu z trzonkiem od świetlówki T12.

Na ostatniej fotce widać fragment strasznie zapuszczonej oprawy do świetlówek T17, co ciekawe startery mają jakiś mały guzik - ciekawe do czego.
Z tego co udało mi się dowiedzieć, świetlówki tej średnicy rozpoczęto produkować w okolic II WŚ. Do dnia dzisiejszego na rynku USA produkuje się nowe źródła do opraw, które często używane są do oświetlania hal przemysłowych. Nie mam żadnych informacji o tym, czy rury T17 wykorzystywano poza USA, oraz czy oprawy do nich są jeszcze produkowane. Nic nie wiem na temat układów zasilających te lampy, czy były tylko wersje magnetyczne, na ile świetlówek, etc. Zapraszam zatem do dyskusji na ten temat. Szczególnie fanów świetlówek