świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez CDM » 1 lutego 2009, 00:44

Jeśli chodzi o Spectrum, to na pewno nie polecam zarówek!! Miałem powkręcane na klatkach schodowych..Przy przepalaniu się najczęściej wyrzucało mi bezpieczniki, czasem nawet głowne administracyjne. Co do świetlówek liniowych tej firmy, to póki co nie mam zastrzeżeń, mam ich trochę i na razie jeszcze żadna mi się nie przepaliła.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez LUMILUXDELUXE » 1 lutego 2009, 17:30

CDM napisał(a):Jeśli chodzi o Spectrum, to na pewno nie polecam zarówek!! Miałem powkręcane na klatkach schodowych..Przy przepalaniu się najczęściej wyrzucało mi bezpieczniki, czasem nawet głowne administracyjne. Co do świetlówek liniowych tej firmy, to póki co nie mam zastrzeżeń, mam ich trochę i na razie jeszcze żadna mi się nie przepaliła.

A jakie rury tej firmy posiadasz? T8?
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez CDM » 1 lutego 2009, 23:31

LUMILUXDELUXE napisał(a):
CDM napisał(a):Jeśli chodzi o Spectrum, to na pewno nie polecam zarówek!! Miałem powkręcane na klatkach schodowych..Przy przepalaniu się najczęściej wyrzucało mi bezpieczniki, czasem nawet głowne administracyjne. Co do świetlówek liniowych tej firmy, to póki co nie mam zastrzeżeń, mam ich trochę i na razie jeszcze żadna mi się nie przepaliła.

A jakie rury tej firmy posiadasz? T8?
36W chłodnobiałe, jednopasmowe. Używane są w systemie ciągłym, do "towarzystwa" mają także świeżo zamontowane daylighty z Piły.
Brak czasu....
CDM

Postprzez LUMILUXDELUXE » 13 lutego 2009, 18:30

Zdobyłem katalog firmy Spectrum, jest to marka własna firmy "Wojnarowscy" słynącej ze sprzedaży bardzo rzadkich typów specjalistycznych źródeł światła. Siedziba firmy w Katowicach wygląda szpanersko, mają całkiem niezły wybór źródeł światła pod wspomnianą marką spectrum (także np. diody LED), ale akurat świetlówek 2D 21W/827 których szukałem nawet oni nie mają... Generalnie jednak firma bardzo solidna, a kompakty Spectrum mają deklarowaną trwałość 8000h, więc całkiem nieźle, barwa też bez zarzutu więc można śmiało je kupować. Jedyna wada - zimny zapłon
LUMILUXDELUXE

Postprzez qba » 13 lutego 2009, 19:46

LUMILUXDELUXE napisał(a):

Zdobyłem katalog firmy Spectrum, jest to marka własna firmy "Wojnarowscy" słynącej ze sprzedaży bardzo rzadkich typów specjalistycznych źródeł światła. Siedziba firmy w Katowicach wygląda szpanersko, mają całkiem niezły wybór źródeł światła pod wspomnianą marką spectrum (także np. diody LED), ale akurat świetlówek 2D 21W/827 których szukałem nawet oni nie mają... Generalnie jednak firma bardzo solidna, a kompakty Spectrum mają deklarowaną trwałość 8000h, więc całkiem nieźle, barwa też bez zarzutu więc można śmiało je kupować. Jedyna wada - zimny zapłon

W latach 90 świetłówki 2 D były bardzo popularne. Teraz też je rzadko widuję.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez LUMILUXDELUXE » 14 lutego 2009, 20:49

Mnie wkurza, że Osram i Philips nie robią 21W, a inne barwy produkują w trzech barwach, tak jak by się nie dało odpalić maszyny na pośrednią moc.
LUMILUXDELUXE

Postprzez Gamaliel » 14 lutego 2009, 23:34

LUMILUXDELUXE napisał(a):Zdobyłem katalog firmy Spectrum, jest to marka własna firmy "Wojnarowscy" słynącej ze sprzedaży bardzo rzadkich typów specjalistycznych źródeł światła. Siedziba firmy w Katowicach wygląda szpanersko, mają całkiem niezły wybór źródeł światła pod wspomnianą marką spectrum (także np. diody LED),(...)

No własnie nawet już kilku osobom dałem na nich namiar w sprawie specyficzynych źródeł światła. Fajnie że bez problemu wysyłają swój katalog (moja firma też tak robi, ale generalnie w polsce to jeszcze nie jest norma).
Gamaliel

Postprzez CDM » 14 lutego 2009, 23:40

:arrow: LUMILUXDELUXE, w ofercie Philipsa są świetlówki PL-Q (bo zdaje się,że o nich właśnie mówisz), dwu i czteropinowe.
Brak czasu....
CDM

Postprzez LUMILUXDELUXE » 16 lutego 2009, 20:28

CDM napisał(a)::arrow: LUMILUXDELUXE, w ofercie Philipsa są świetlówki PL-Q (bo zdaje się,że o nich właśnie mówisz), dwu i czteropinowe.

Wiem, ale tak jak w przypadku firmy Osram, Philips nie robi świetlówek tego typu o mocy 21W. Zaczynam podejrzewać zmowę cenowo-produktową. Jeśli do tego dodać cenę świetlówki PL Q 28W (40zł) to jak tu zachęcić ludzi do używania świetlówek niezintegrowanych w miejsce prostackich świetlówek z gwintem, skoro są od nich droższe ? Gdzie tu logika jakaś?
LUMILUXDELUXE

Postprzez LUMILUXDELUXE » 24 lutego 2009, 15:56

Dziś przejrzałem zawartość małej pułeczki oświetleniowej w osiedlowym Tesco (taka mniejsza wersja typowego) i o mało nie zemdlałem. Na półce są świetlówki kompaktowe GE 15W/840 (4000K) !!!! Aż kupiłem jedną nie mając w domu oprawy, w której miałbym ją zastosować (cena 17zł-makabra). Przyda się do kolekcji
LUMILUXDELUXE

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe