[Elgo] OURd, OUSd, OUSc/e Leda

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] OUSc/e Leda

Postprzez DocBrown » 3 czerwca 2009, 21:35

Moim zdaniem wersja szerokostrumieniowa to jest niewypał, od niej jaśniej świeciły nawet moje wypalone światła przeciwmgielne :lol:
Teraz mam nowe, więc efekt jeszcze lepszy :)
DocBrown

Postprzez elektryk » 4 czerwca 2009, 21:19

Ale wersja normalna oświetla znów tylko niewielką część drogi pod nią. Za to rozprowadza troszkę lepiej światło
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez DocBrown » 4 czerwca 2009, 21:54

Z dwojga złego chyba lepiej jest zastosować normalną i zamontować co słup, wtedy uzyska sie nienajgorsze oświetlenie jezdni.
DocBrown

Postprzez Michal » 5 czerwca 2009, 03:06

DocBrown,elektryk :arrow: Na jakiej podstawie doszliście do takich wniosków :?: Macie programy do projektowania oświetlenia :?: A może widzieliście krzywe rozsyłu opraw Leda z różnymi odłyśnikami :?: A może macie też doświadczenie w projektowaniu oświetlenia drogowego :?: :?:
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez DocBrown » 5 czerwca 2009, 03:42

Nie, ale mam oczy i widziałem jak sie spisuje LEDA szerokostrumieniowa 70W :?
Jak już pisałem wcześniej, moje wypalone światła przeciwmgielne lepiej oświetlały drogę.
DocBrown

Postprzez mirror » 5 czerwca 2009, 04:57

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Są one koło mojej babci pola. :)
Wielbicielka rtęci.
mirror

Zdjęcia: 134

Postprzez Michal » 5 czerwca 2009, 10:13

DocBrown napisał(a):Nie, ale mam oczy i widziałem jak sie spisuje LEDA szerokostrumieniowa 70W :?
Jak już pisałem wcześniej, moje wypalone światła przeciwmgielne lepiej oświetlały drogę.

A czy wiesz do jakiej kategorii ta droga jest zaliczona-może to wiejska droga o małym nateżeniu ruchu gdzie nie jest wymagany wysoki poziom nateżenia oswietlenia :?: A może ta oprawa zostala zle dobrana -może jezdnia jest za szeroka,albo słup za bardzo oddalony od krawędzi jezdni :?: A może jezdnia była mokra :?: A może klosz brudny :?: A może myslisz,że jakby tam zainstalować inną oprawę o tej samej mocy np.SGS 203/70W albo może jakieś badziewne korytko z rtęciówką 125W lub jakieś inne stare ścierwo to byloby lepiej :?: To nie wiem po co w takim razie powstają normy ,programy do projektowania oświetlenia,po co tyle zachodu :?: Wystarczy zajżeć na to forum i odrazu wiadomo ,że Malaga to badziewie,Ledy żle świecą,śodówki są do d....Można się jeszcze dowiedzieć min,że najlepiej światło rozsyła trzydziestoletnie zgniłe korytko oraz jaką oprawę widać z okna cioci. :|
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez DocBrown » 5 czerwca 2009, 12:37

Oj, coś Ty taki nerwowy :?
Nie mówie, że LEDA jest zła (parametrycznie, bo wizualnie to ścierwo), bo jeździłem innymi drogami oświetlanymi przez normalne LEDY wiszące co słup i było w porządku, choć 70W to jak dla mnie ciut mało, to jednak było nienajgorzej, jedynie wersja szerokostrumieniowa uważam, że jest zła, ale to tylko moje prywatne zdanie.
Przy trumienkach które nie są przegnite, mają w miare czyste odbłyśniki i niewypalone LRFy też może być dobrze jak są zamontowane co słup.
DocBrown

Postprzez DocBrown » 5 czerwca 2009, 12:47

A co do kategori drogi to nie wiem, jaka to jest kategoria, jest to droga na wsi, nie jest za szeroka jezdnia, ale uważam, że jakakolwiek by to nie była droga, to jak już oświetlenie jest, to powinno być takie, aby można w miare komfortowo jeździć.
DocBrown

Postprzez swietlik » 5 czerwca 2009, 15:24

DocBrown napisał(a):Moim zdaniem wersja szerokostrumieniowa to jest niewypał, od niej jaśniej świeciły nawet moje wypalone światła przeciwmgielne :lol:
Teraz mam nowe, więc efekt jeszcze lepszy :)

elektryk napisał(a):Ale wersja normalna oświetla znów tylko niewielką część drogi pod nią. Za to rozprowadza troszkę lepiej światło

DocBrown napisał(a):Z dwojga złego chyba lepiej jest zastosować normalną i zamontować co słup, wtedy uzyska sie nienajgorsze oświetlenie jezdni.

Po pierwsze...
Nie wiem co macie na myśli pisząc Leda "normalna" Żadna oprawa nie występuje w tej wersji. No chyba, że to jakaś nowość i jeszcze o niej nie słyszałem... to proszę nauczcie mnie czegoś :!: :twisted:
Jak mi wiadomo wyróżniamy trzy wersje: z odbłyśnikiem tłoczonym, z odbłyśnikiem wieloelementowym składanym, z odbłyśnikiem szerokostrumieniowym.

DocBrown napisał(a):Nie, ale mam oczy i widziałem jak sie spisuje LEDA szerokostrumieniowa 70W :?

Doc nie obraź się ale masz zerowe doświadczenie związane z projektowaniem, budową i modernizacją oświetlenia ulicznego, błędnie wypowiadasz się na temat (chyba zupełnie Ci obcy) opraw ulicznych np. Ledy.
Nie rozumiem też jak możesz porównywać światła przeciwmgielne z uliczną oprawą oświetleniową. Przecież te dwie rzeczy mają zupełnie inną funkcję...

DocBrown napisał(a):A co do kategori drogi to nie wiem, jaka to jest kategoria, jest to droga na wsi, nie jest za szeroka jezdnia, ale uważam, że jakakolwiek by to nie była droga, to jak już oświetlenie jest, to powinno być takie, aby można w miare komfortowo jeździć.

A czy wziąłeś pod uwagę szereg innych czynników które ograniczają inwestycje oświetleniowe :?: Oczekujesz tego, żeby wiejską drogę oświetlić najnowszymi oprawami ulicznymi, zamontowanymi na osobnych słupach z pełną automatyką sterowania oświetleniem :?: Tak by w miarę komfortowo jechać przez wioskę ciągnikiem lub kombajnem... :?:

Moja cierpliwość na tego typu posty się już skończyła. Mam dość czytania podobnych bzdur -zresztą nie sam jeden :!:
Przez takie wypowiedzi Nasze Forum schodzi na psy co kreuje niezbyt dobrą opinię tegoż forum wśród projektantów oświetlenia czy firm oświetleniowych. Chyba przeniosę się z powrotem na lighting.pl, bo to forum jest ostatnio wolne od przekonań o wyższość zardzewiałej starej trumienki nad nowoczesną oprawą sodową...
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze