[ES-System, Siteco] SL-100

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [ES-System, Siteco] SL-100

Postprzez swietlik » 22 maja 2009, 14:56

Jestem ciekawy po jakim czasie przypala się klosz w tych oprawach... rok, pół roku świecenia :!: :?: :?:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Paweł » 22 maja 2009, 23:49

Ładnie wypalona dziurka ;) Przy lampie 400W była by jeszcze większa ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez swietlik » 8 czerwca 2009, 20:30

Jeszcze nikt nie pokazywał tej doskonałej oprawy ulicznej ;) w szczegółach. Posiadam zapas magazynowy więc zapodam zdjęciami :mrgreen:
Niech fachowcy wypowiedzą się na temat montażu tej oprawy, eksploatacji, itp.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
... i mały bonus :P
Obrazek
Obrazek
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez flash608 » 8 czerwca 2009, 20:41

swietlik nie wiem czy w tym temacie czy może w innym, ale były już zdjęcia tej oprawy "z bliska" ;) Nie mniej im więcej tym lepiej.
flash608

Postprzez KaszeL » 8 czerwca 2009, 21:37

Ja bardzo lubię te oprawy, nie wiem dlaczego ale jakoś ten kwadratowy, kanciasty kształt do mnie przemawia ;) Chociaż nie powiem, całkowite przeciwieństwo - Luna, też mi się podoba :P
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Paweł » 9 czerwca 2009, 21:48

świetlik, dzięki za super zdjęcia :) Trochę dziwnie wygląda ten wkład z osprzętem ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez DocBrown » 21 lipca 2009, 11:42

Dawno nikt nie pokazywał fot tych piękności :mrgreen: :twisted:
SL100 wersja PKP wiszące nad przejazdem kolejowym na ulicy Śremskiej w Mosinie. Zawsze myślałem, że wersja PKP pozbawiona jest wad, a jednak tak nie jest, na jednej z fot widać, że klosz jest pęknięty :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DocBrown

Postprzez neon44 » 21 lipca 2009, 12:17

W środku jest chyba rtęciówka
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez DocBrown » 21 lipca 2009, 12:43

Raczej eliptyczne WLSy z powłoką rozpraszającą :(
DocBrown

Postprzez Nopton » 26 lipca 2009, 17:16

swietlik napisał(a):Jestem ciekawy po jakim czasie przypala się klosz w tych oprawach... rok, pół roku świecenia :!: :?: :?:

Nie wiem jak to wygląda w przypadku ES-System, ale w przypadku SIEMENSa (obecnie Siteco ) dziury w kloszu prawie wcale się nie pojawiają. :roll:
Znalazłem tylko dwie w całym mieście SL-sety, które miały wypalone dziury w kloszach. Wydaje mi się że to może trwać nawet 8 lat. :lol:

Chyba od początku nie lubiłem tej oprawy i w obecnej w chili nie przypominam sobie żeby ją specjalnie ją lubił.
A od co najmniej 2000r. jest obecna w moim mieście i za pewnie stanowi jedną-trzecią wszystkich opraw :evil: , liczyłem że z czasem zaczną znikać.
Jesienią 2007r.rozpoczęła się przebudowa skrzyżowania i skrzyżowanie zostało przekształcą nie w rondo,a w trakcie przebudowy pewna latarnia uliczna znalazła się zbyt blisko budowy i musiała zostać zdemontowana,po czym ten słup leżał bez oprawy. Zainteresowałem się wtedy tym słupem i zacząłem się temu przyglądać . Wtedy pan z budowy powiedział mi że "tu już niema przejścia " , teraz żałuje że nie zapytałem się o oprawę z tej latarni tego robotnika,
wtedy była duża szansa że dostał by SL-100 i przynajmniej by miał oprawę z lampą sodową :evil: ,jak narażę znam tu tylko dwóch fanów tej oprawy. ;)

Obecnie mi zbrzydła ta oprawa, jest ich coraz więcej, w niektórych miejscach zastępują klasyczne oprawy parkowe i kule OCP :evil: , choć zazwyczaj wymieniają cały słup, być może ją nawet by polubił, gdyby była ewenementem , ale ja już mam tej oprawy serdecznie dosyć :evil: :evil: .
Nopton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze