Nieznane stare oprawy

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: Nieznane stare oprawy

Postprzez cieszyn » 13 sierpnia 2009, 22:10

Tego typu opraw nie widziałem tu jeszcze chyba na forum, ale to nie takie pewne - wdzięczny bedę, jak ktoś je tu widział?

Zrobione w latach PRL-u, chyba w Ustroniu

Nieznana Ustron.JPG
Nieznana Ustron.JPG (42.29 KiB) Przeglądane 2007 razy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez neon44 » 14 sierpnia 2009, 07:52

to jest chyba czyjaś twórczość radosna
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 14 sierpnia 2009, 10:46

neon44 napisał(a):to jest chyba czyjaś twórczość radosna

Jakoś nie sądzę

Te oprawy pamiętam z Ustronia z głównych ulic, więc może miasto zamówiło gdzieś u rzemieślnika taki typ kielichowatej oprawy?
A może mimo wszystko jest to wykonanie fabryczne?? - tak mi to wygląda

================================================================================================================

Teraz kolejne nieznane - owszem, już tu pokazywane oprawy.
Miały niezły wzrost, były wyższe od tych z mojego avatara, pewnie spokojnie wchodziły do nich pionowo rury świetlówkowe T?

Jeśli macie takie zdjęcia, zapodajcie je tutaj:

To fotki z Cieszyna z lat 60, widoczny w tle budynek, to dawna oranżeria, gdzie hodowano rośliny egzotyczne, ale także zdarzały się wydarzenia muzyczne, koncertował tu m.in. F. Liszt
Obrazek

Obrazek

Z entuzjazmem został przyjęty także Franciszek Liszt. Aby zaprosić tego cieszącego się sławą geniusza pianistę, dyrektor Komory Cieszyńskiej Josef von Kachlberg rozpisał wśród mieszkańców Cieszyna listę subskrypcyjną deklarując samemu znaczną kwotę. Uzbierano niebawem tysiąc guldenów, co pozwoliło sfinansować kosztowną i skomplikowana podróż artysty z Wiednia. Do Liszta wystosował von Kachlberg zaproszenie: „Proszę przybyć do Cieszyna, bo Cieszyn przybyć do Pana nie może”. Dyrektor Kachlberg kupił nawet fortepian ulubionej przez pianistę wiedeńskiej firmy Streichera. Liszt przyjechał do Cieszyna i 2.VI.1846 r. dał koncert w nowej stylowej oranżerii na cieszyńskim zamku. Podbił serca licznie zgromadzonych słuchaczy przybyłych z miasta i całej okolicy. Wszystkich muzyków cieszyńskich zaprosił Kachlberg na koncert, zakupując im wspaniałomyślnie drogie bilety wstępu. Franciszek Liszt bawił w Cieszynie osiem dni. W dzień zwiedzał miasto i okolice, wieczorami zaś godzinami grał dla zachwyconych gości szczelnie wypełniających zamkowe salony von Kachlberga.

Dzis w tym miejscu stoi Śląski Zamek Sztuki i Przedsiębiorczości znany z wielu ciekawych inicjatyw:
-wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, w tym pomoc w tworzeniu i rozwoju innowacyjnych przedsiębiorstw,
-promocja i pomoc we wdrażaniu wzornictwa oraz nowych technologii,
-ułatwianie dostępu do potencjału naukowo - badawczego,
-ochrona i popularyzacja rzemiosła artystycznego i ginących zawodów,
-rozwój turystyki,
-prowadzenie działalności kulturalnej.

Dziś ten obiekt wygląda tak:
Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez lgboguszewski » 14 sierpnia 2009, 12:16

Taką oprawę na rury pionowe widziałem w Mikołajkach na terenie jakiegoś ośrodka wczasowego, ale to było w pierwszej połowie lat 90-tych i nawet by niewiedział gdzie jej teraz szukać o ile jeszcze tam jest.
lgboguszewski

Zdjęcia: 0

Postprzez cieszyn » 14 sierpnia 2009, 15:04

lgboguszewski napisał(a):Taką oprawę na rury pionowe widziałem w Mikołajkach na terenie jakiegoś ośrodka wczasowego, ale to było w pierwszej połowie lat 90-tych i nawet by niewiedział gdzie jej teraz szukać o ile jeszcze tam jest.

Ona jest prześliczna - namawiam Was do wertowania starych zdjęć w domu i w necie, warto odzyskać ich dawny blask
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 14 sierpnia 2009, 23:51

cieszyn napisał(a):Tego typu opraw nie widziałem tu jeszcze chyba na forum, ale to nie takie pewne - wdzięczny bedę, jak ktoś je tu widział?

Zrobione w latach PRL-u, chyba w Ustroniu

Nieznana Ustron.JPG
Nieznana Ustron.JPG (42.29 KiB) Przeglądane 2086 razy

Neon podejrzewa, ze to samoróbka, ja absolutnie nie.

Znalazłem takie zdjęcie starej Warszawy - widzi ktoś podobieństwo opraw z obu zdjęć?

Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 17 sierpnia 2009, 22:18

lgboguszewski napisał(a):Taką oprawę na rury pionowe widziałem w Mikołajkach na terenie jakiegoś ośrodka wczasowego, ale to było w pierwszej połowie lat 90-tych i nawet by niewiedział gdzie jej teraz szukać o ile jeszcze tam jest.

I jeszcze jedno zdjęcie - Rynek Cieszyna i te fajne oprawki;

zdjęcia niedostępne

Ma ktoś inne zdjęćia tej oprawy???
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez moog » 24 sierpnia 2009, 13:28

Takie coś wisi sobie i świeci w bramie domu przy Mokotowskiej 58 w Warszawie. Kiedyś była w środku LRF albo MixF. Teraz jest świetlówka kompaktowa.
Załączniki
S6300236.JPG
S6300236.JPG (68.93 KiB) Przeglądane 2047 razy
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez cieszyn » 24 sierpnia 2009, 14:18

No, coś takiego tośmy już tu oglądali, tylko chyba bez tego klosza, on tu jest chyba tylko dodany
Co do typu, nie pamiętam, ale była już onich tu dyskusja
Może chodzi o OZż ? http://www.lighting-gallery.pl/viewtopic.php?f=16&t=1774&start=30
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Utilizer » 30 sierpnia 2009, 15:42

Co to za oprawa?? Była ona na łące koło jakiś domów, na zrujnowanym słupie?

Na początku myślałem że to trumienka, potem że to OUR400 ale teraz sam już niewiem.

Zdjęcia cieńkie bo mieszkańcy w pobliżu nie wyglądali na przyjaznych, cyknąłem dwie fotki i odjechałem. Rtęciówka wyglądała mi na 400W. Zdjęcia rozjaśniłem żeby było lepiej widać

Obrazek

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze