Tego typu opraw nie widziałem tu jeszcze chyba na forum, ale to nie takie pewne - wdzięczny bedę, jak ktoś je tu widział?
Zrobione w latach PRL-u, chyba w Ustroniu
neon44 napisał(a):to jest chyba czyjaś twórczość radosna
Z entuzjazmem został przyjęty także Franciszek Liszt. Aby zaprosić tego cieszącego się sławą geniusza pianistę, dyrektor Komory Cieszyńskiej Josef von Kachlberg rozpisał wśród mieszkańców Cieszyna listę subskrypcyjną deklarując samemu znaczną kwotę. Uzbierano niebawem tysiąc guldenów, co pozwoliło sfinansować kosztowną i skomplikowana podróż artysty z Wiednia. Do Liszta wystosował von Kachlberg zaproszenie: „Proszę przybyć do Cieszyna, bo Cieszyn przybyć do Pana nie może”. Dyrektor Kachlberg kupił nawet fortepian ulubionej przez pianistę wiedeńskiej firmy Streichera. Liszt przyjechał do Cieszyna i 2.VI.1846 r. dał koncert w nowej stylowej oranżerii na cieszyńskim zamku. Podbił serca licznie zgromadzonych słuchaczy przybyłych z miasta i całej okolicy. Wszystkich muzyków cieszyńskich zaprosił Kachlberg na koncert, zakupując im wspaniałomyślnie drogie bilety wstępu. Franciszek Liszt bawił w Cieszynie osiem dni. W dzień zwiedzał miasto i okolice, wieczorami zaś godzinami grał dla zachwyconych gości szczelnie wypełniających zamkowe salony von Kachlberga.
lgboguszewski napisał(a):Taką oprawę na rury pionowe widziałem w Mikołajkach na terenie jakiegoś ośrodka wczasowego, ale to było w pierwszej połowie lat 90-tych i nawet by niewiedział gdzie jej teraz szukać o ile jeszcze tam jest.
cieszyn napisał(a):Tego typu opraw nie widziałem tu jeszcze chyba na forum, ale to nie takie pewne - wdzięczny bedę, jak ktoś je tu widział?
Zrobione w latach PRL-u, chyba w Ustroniu
lgboguszewski napisał(a):Taką oprawę na rury pionowe widziałem w Mikołajkach na terenie jakiegoś ośrodka wczasowego, ale to było w pierwszej połowie lat 90-tych i nawet by niewiedział gdzie jej teraz szukać o ile jeszcze tam jest.
Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości