Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez cieszyn » 18 września 2009, 21:45

No lekko, leciutko! Może kiedyś, na emeryturze?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Whites86 » 18 września 2009, 21:49

tak pozatym nie co z innej beczki nawiazałęs tam do "opluwania sody" dzis bylem na kursie SEP i wykladowca wspomnial tam o lampach sodowych wyjasnil nam ze stosowane sa na ulicach dlatego ze ich barwa jest mila i przyjazna dla oka ludzkiego... :lol: :roll: , az mnie nosilo zeby cos na ten temat powiedziec.... (o MH niebylo nawet wzmianki)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 18 września 2009, 21:52

Whites86 napisał(a):tak pozatym nie co z innej beczki nawiazałęs tam do "opluwania sody" dzis bylem na kursie SEP i wykladowca wspomnial tam o lampach sodowych wyjasnil nam ze stosowane sa na ulicach dlatego ze ich barwa jest mila i przyjazna dla oka ludzkiego... :lol: :roll: , az mnie nosilo zeby cos na ten temat powiedziec.... (o MH niebylo nawet wzmianki)

No i co!!!!!!!!! nic nie powiedziałeś????????????? :evil: :evil: :evil:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 18 września 2009, 21:53

cieszyn napisał(a):
Whites86 napisał(a):tak pozatym nie co z innej beczki nawiazałęs tam do "opluwania sody" dzis bylem na kursie SEP i wykladowca wspomnial tam o lampach sodowych wyjasnil nam ze stosowane sa na ulicach dlatego ze ich barwa jest mila i przyjazna dla oka ludzkiego... :lol: :roll: , az mnie nosilo zeby cos na ten temat powiedziec.... (o MH niebylo nawet wzmianki)

No i co!!!!!!!!! nic nie powiedziałeś????????????? :evil: :evil: :evil:

gdy to skonczyl powiedzialem ze jest alternatywa dla lamp sodowych czyli Metalohalogenki ktore maja znacznie lepsze oddawanie barw i temperature barwową przyznal mi racje ale zaraz zmienil temat...
Whites86

Postprzez cieszyn » 18 września 2009, 21:54

To smutas jeden!

Kazałbym mu w domu zakręcić w każdym pokoju sode na 2 tygodnie ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 21 września 2009, 16:17

Tak,czasami lepiej się nie odzywać i nie kwestionować wypowiedzi wykładowców,tymbardziej,że w tym przypadku poniekąd miał rację.Na światło z lamp sodowych ludzkie oko jest najbardziej wrażliwe ( dł. fali ok.590 nm).Napewno doskonale sie nadaje do oświetlenia drogowego szczególnie sprawdza się w małej przejrzystości powietrza -duża przenikalność światła,I tu żródło MH na którego punkcie niektórzy na forum mają swego rodzaju "schizę" się chowa,nie wspomnę już o cenie w porównaniu ze sodą.Najprawdopodobniej wykładowca na kursie miał właśnie to na myśli.P.S przepraszam za OT. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 21 września 2009, 19:44

Michal wszystko fajnie gdy są to sodówki wysokich mocy 250 i wzyż
jazda przy np 70W nienależy wcale do takich "miłych" :roll: szczegolnie gdy poboczem poruszaja sie piesi poubierani na czarno, w tym swietle nawet ich niewidac :roll: mam pewne niemile doswiadczenie i zawsze bede twierdzil ze oddawanie barw na drodze ma znaczenie
no moze z wyjatkiem jakis dróg ekspresowych autostrad itp bo tam tak naprawde nawet bez oswietlenia jedzie sie w miare bezpiecznie
Whites86

Postprzez swietlik » 21 września 2009, 21:12

Whites zarówno lampy sodowe 70W jak i 250W mają tą samą temperaturę barwowa -więc kolor światłą jest ten sam ;) To chyba tylko pozornie może się wydawać, że 250tka jest bardziej przyjemna dla oka.
A co do ciemnych kolorów to one są właśnie bardzo dobrze widoczne w świetle sodowym z uwagi na dobry kontrast jaki wytwarza światło sodówki. W sumie powtarzam sie, bo temat byl juz walkowany na forum...
Twierdzę też, że lampy o mocy 70W są bardzo dobre na mało znaczące ulice. Żadna rtęciówka 125W im nie dorówna. Oczywiście dotyczy to nowo wybudowanego oświetlenia gdzie jest zachowana odpowiednia wysokości zainstalowania oprawy i odległość między słupami.
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez cieszyn » 21 września 2009, 21:28

Ta dyskusja nieco mnie martwi, bo nic w niej o windkach, a pełno o róznicach między takim a takim źródłem światła, walimy zatem od paru wypowiedzi (włącznie ze świetlikiem) czyste OT - ja teraz również, więc przepraszam. :oops: ;) ;)

W dziale Off-Top napiszę śmieszną sytuację off-topową

[już napisałem :arrow: http://www.lighting-gallery.pl/viewtopic.php?f=27&t=739&p=62559#p62559]
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Whites86 » 8 października 2009, 21:57

cieszyn kiedys obiecalem Ci ze zrobie fotki windek w swietle MH na ul Zamkowej
coprawda słabo je tam widac ale zawsze cos ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny