[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez Edziu » 26 września 2009, 07:24

powiem, że dla mnie bloki z wielkiej płyty mają szokująco nowoczesny i przyszłościowy wygląd, który czasem mnie przeraża, podczas gdy dla innych mają wygląd przestarzały, a jeszcze inni mówią o nich że to stare domy Ja nawet na domy z lat 30-tych mówię że są nowoczesne

Też lubię bloki z wielkiej płyty, sam zresztą w takim mieszkam, mam ciekawe ujęcia bloków z mojego miasta, powrzucam je do watku o toruniu zobaczysz trochę i innym też się pewnie spodoba, bo oprawy tez tam sa w większości. Na ogół jestem nowoczesny ale strarocie też lubię, choćby jestem wierny unitrze, połowa mojego sprzętu jest tej marki (radiomagnetofony, moja wieża, telewizor co prawda siesta, ale jeszcze w miarę polski). Słyszałeś może o tzw. superjednostkach :?: , bo takie cuś jest podobno w Bydgoszczy. Łyżki też lubię wydaje mi się że to dobre oprawy, pod warunkiem gdy mają czyste odbłyśniki, jeżeli chodzi o produkcje łyzek, to jedynie takie z kloszem, bo taka półotwarta rzeczywiście jest podatna na zabrudzenia odbłyśnika, a zwłaszcza w dużych miastach.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 26 września 2009, 08:48

oskard napisał(a):A, jeszcze jedno, znam łychę z sodówką, nie WLSP, tylko ze zwykłą tubularną sodówką, i w porównaniu z OUSd na mojej ulicy świeci ona 2x jaśniej, więc ma lepsze parametry od nowych opraw ;) oczywiście nie mówię że od wszystkich, ale jest na ich poziomie, a niektóre nawet, jak widać, wyprzedza ;)

mierzyles to luksomierzem ? ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez swietlik » 26 września 2009, 10:36

oskard napisał(a):A, jeszcze jedno, znam łychę z sodówką, nie WLSP, tylko ze zwykłą tubularną sodówką, i w porównaniu z OUSd na mojej ulicy świeci ona 2x jaśniej, więc ma lepsze parametry od nowych opraw ;) oczywiście nie mówię że od wszystkich, ale jest na ich poziomie, a niektóre nawet, jak widać, wyprzedza ;)

Oskard może faktycznie jest jak piszesz. Ale weź pod uwagę, że OUSd może mieć moc zaledwie 70W a łyżka 250W :P Wtedy chyba jest logiczne co będzie mocniej świecić.
Poza tym "mocniej" nie znaczy wcale lepszej jakości oświetlenia. Zadaniem oprawy jest równomiernie oświetlić dany obszar, bo nie jest sztuką wsadzić do starego koryta sodówkę 400W...
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez oskard » 26 września 2009, 11:06

Tak, prawda, ma mocną sodówę, ale rozsył też uważam że ma dobry, ulica jest oświetlona równomiernie i szeroko, dlatego uważam, że to oprawa może nie lepsza, ale dorównująca współczesnym ;) Wiadomo, że zawsze pod oprawą będzie ciut widniej niż między latarniami, ale to myślę normalne, większość opraw tak ma.
A co do superjednostek, to słyszałem, to takie długie i wysokie bloki, tak? W których błądzą listonosze :D Słyszałem, nawet w telewizji kiedyś było o takim bloku w Katowicach, chyba przy Korfantego (ta co prowadzi do spodka). Wiesz, dla mnie bloki są kosmicznie nowoczesne, bo ja jako pasjonat także architektury i historii Warszawy, technologicznie zatrzymałem sie na latach 30-tych, a w oświetleniu na 1989. I dla mnie wszystko co powstało po tych latach, to już wyższa technologia :shock: ;)
Whites, a po co tu luksomierz? to nie wyliczenia matematyczne przy budowie biurowca, że wszystko musi być dokładnie wyliczone, bo inaczej runie, tu wystarczy własne oko, sprawdzić jasność oprawy, w pamięci porównać ją z innymi, potem spojrzeć na jezdnię, i zobaczyć ile metrów od słupa sięga plama oświetlenia. I na oko widać, że świeci na prawdę dobrze, z powodzeniem mogłaby oświetlać wylotówki ;)
...ojjj, chyba nam tu w Bydgoszczy niezły offtop wyjszł :mrgreen:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Elda » 26 września 2009, 15:21

superjednostki u nas są na bartodziejach
P.S - Ja też lubię wielką płytę :>
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez Edziu » 26 września 2009, 19:28

To są dopiero giganty, podobno nie było w nich kaloryferów, rury w ścianach podgrzewały je , i są niezwylke zakręcone, mozna się w takim bloku bawić w chowanego :D , one chyba ze 20 pięter mają co?
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Michal » 26 września 2009, 20:09

oskard napisał(a):Nie, ja po prostu zamknąłem swój umysł na nowości techniczne mniej więcej w 1990 roku. Uważam że nic lepszego już sie nie wymyśli, można tylko udziwniać, tak jest w budownictwie, elektryce i motoryzacji. Wnerwia mnie wszechobecna elektronika i tworzywa. Jestem przeciw eliminacji rtęci, przeciw ocieplaniu domów styropianem, przeciw oknom pcv, itd. Może jestem niereformowalny, a może konserwatywny, sam nie wiem, ale widzę że ostatnio postęp techniczny rozwija się 10 razy szybciej niż np. przed wojną. Wtedy wszystko szło swoim rytmem, było nowocześnie, ale to była nowoczesność rozsądna, a nie chora i zbędna jak teraz. A parametry nie są złe, tylko o oprawę trzeba dbać, albo wymieniać na nową, ale taką samą, tak jak jest ze stradami, robią je już chyba 25 lat. Z łyżkami też by tak mogli, polepszyć trochę ich jakość, żeby były z grubszego aluminium, i super oprawa ;) Nie wiem, może i jestem dziwny, może nawet "zakuty łeb" :mrgreen: ale dla porównania powiem, że dla mnie bloki z wielkiej płyty mają szokująco nowoczesny i przyszłościowy wygląd, który czasem mnie przeraża, podczas gdy dla innych mają wygląd przestarzały, a jeszcze inni mówią o nich że to stare domy :mrgreen: Ja nawet na domy z lat 30-tych mówię że są nowoczesne :lol:
A tak na koniec, co do łyżki, porównajmy ją z traffic albo innym dziwadłem, i zobaczymy co ma bardziej nowoczesny wygląd, traffiki jak będą miały tyle lat co łyżki teraz, będą wyglądać jak coś ze śmietnika :mrgreen: bo kształt mają niezgrabny, pudłowaty, i są chyba plastikowe, a więc piękne długo nie będą ;)
P.S. A kto powiedział, że mnie coś obchodzą współczesne normy? :mrgreen: nie wszystko co jest normą, i co za tym idzie, jest przymusowe, jest dobre i logiczne, normy tworzą sie na bieżąco, niektórych nie było jeszcze parę lat temu, i jakoś sie żyło, nie? stare normy też jakieś były, i nie żyliśmy przecież jak ludzie pierwotni. Wiem że nic nie zrobimy z postępem, ale cudownie by było, żeby nawet jak nie zatrzymać, to przystopować trochę postęp, bo inaczej niedługo świat będzie wyglądał jak z sensacyjnych filmów o przyszłości :shock: Ale my tu nic nie zdziałamy, w razie sprzeciwu będziemy postrzegani jako frustraci :|

Oskard,całe szczęście,że ludzie o takich poglądach jak Ty nie zostają projektantami czy szefami wydziałów komunalnych czy też urbanistyki i architektury bo byśmy mieli jakiś obskurny skansen rodem z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku oświetlony energochłonnymi ,ohydnymi(korytko) i awaryjnymi oprawami,gdzie duża część z budżetu gmin czy miast wydawana by była na utrzymanie oświetlenia drogowego :mrgreen:
Ostatnio edytowano 26 września 2009, 21:35 przez Michal, łącznie edytowano 1 raz
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Elda » 26 września 2009, 21:15

13 pięter, ale strasznie długie są. k. 250 m - 300 m

Na Wyżynach przybyło dużo SL-100 by Siteco, lubię te oprawy, dobrze oświetlają.
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez oskard » 27 września 2009, 00:10

Michał, ależ oczywiście :mrgreen: zrobiłbym wszystko, żeby tak było, ale Polska nie wyglądała by jak bogate, nowoczesne państwo dla cyborgów, byłoby swojsko, przyjemnie, byłby to kraj dla zwykłych ludzi, i postarałbym sie żeby nie było grodzonych osiedli, enklaw bogaczy, i propagował bym kult robotnika, który jest mniej szanowany obecnie, niż jakiś makler czy inny bizmesmen :| A ludzi pracy, traktuje sie jak kogoś, lub nawet coś gorszej kategorii.
A o koszty energii sie nie martw, ja bym sie zajął nie ograniczaniem jej eksploatacji, ale zmianą sposobu jej wytwarzania. Lubię kominy elektrociepłowni, ale jeszcze bardziej kocham rtęć, i z kominów musiałbym zrezygnować, propagowałbym budowanie elektrowni kolektorowych, jak w Ameryce zaczynają stosować, a wtedy wytwarzanie większej ilości energii nie odbywało by sie ze szkodą dla atmosfery ;) I rtęciówki można by było stosować, nawet te 1000W :mrgreen: Energia pozatym, otrzymana w ten sposób, jest znacznie tańsza ;)
A pozatym co do urbanistyki, kto Ci powiedział, że wszędzie by były bloki? W miastach tak, zamiast biurowców, centra miałyby bloki (ale nie kosztem kamienic, jak to robiono :| :x ) Ja bardzo popieram zabudowę indywidualną, chciałbym żeby większość dzielnic obrzeżnych np. Warszawy wyglądało jak Targówek Fabryczny - mnóstwo parterowych, jednostronnych domków, przylegających do siebie tyłami, otoczonych płotami, krytych papą, one są o wiele bardziej ładne i ... no może nie estetyczne, ale bardzo urokliwe, w przeciwieństwie do tych wszechobecnych, "plastikowych" willi.
Ale już kończmy, bo na prawdę, mega, giga offtop sie zrobił :mrgreen: Może przenieść gdzieś do offtopu te posty na ten temat?
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez neon44 » 27 września 2009, 21:41

oskard napisał(a):Michał, ależ oczywiście :mrgreen: zrobiłbym wszystko, żeby tak było, ale Polska nie wyglądała by jak bogate, nowoczesne państwo dla cyborgów, byłoby swojsko, przyjemnie, byłby to kraj dla zwykłych ludzi, i postarałbym sie żeby nie było grodzonych osiedli, enklaw bogaczy, i propagował bym kult robotnika, który jest mniej szanowany obecnie, niż jakiś makler czy inny bizmesmen :| A ludzi pracy, traktuje sie jak kogoś, lub nawet coś gorszej kategorii.

Takie rzeczy to tylko w Erze lub na Twoich makietach ;)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie