monitory LCD vs CRT

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Wasze pokoje.

Postprzez DocBrown » 11 października 2009, 08:07

KaszeL napisał(a):
DocBrown napisał(a):Mnie nic nie przekona do LCDków, widziałem nie jednego w akcji i jak dla mnie to mój CRT Philipsa dużo lepiej wyświetla obrazy.

Wiesz, tak się składa że jedno z moich źródeł dochodu to recenzowanie sprzętu komputerowego. Dzięki temu miałem okazję widzieć już nie jedno. Miałem przez ostatnie 10 lat w łapkach ze 200 różnych monitorów wszelkiej maści. Od takich prostych i tanich do totalnie high-endowych konstrukcji za ponad 40000pln (żeby było śmieszniej, ten najdroższy to też był Philips). Pomimo, że formalnie nie zajmuje się recenzjami monitorów - widziałem najlepsze z najlepszych w tym CRT Barco z serii Calibrator, a także LCD z serii Grade-1. Tak swoją drogą, to jestem w ogóle ciekawy, czy znasz tą markę. Z takich bardziej znanych marek, widziałem najwyższe modele Eizo ColorEdge i chociaż są to genialne monitory, stawianie ich z jednym szeregu z Grade-1 to potwarz dla tego ostatniego. W ciągu ostatnich lat swojej pracy byłem w niejednym studiu graficznym z prawdziwego zdarzenia i wszędzie widziałem już tylko LCD. Prawda jest taka, że ta technologia jest po prostu doskonalsza od CRT. Tam gdzie są pieniądze, już dawno jest LCD. W grafice CRT używają jeszcze tylko Ci, których nie stać na odpowiedni monitor LCD. Najczęściej w małych studiach, gdzie pracuje raptem kilka osób. Taka prawda niestety :\

Dlaczego o tym piszę? Otóż te doświadczenia dają mi pewną perspektywę, której wydaje mi się że większość z Was po prostu nie ma. Wystarczy poczytać wypowiedzi powyżej. Większość z wypowiadających się to laicy w tych sprawach i nie ma się co tego wstydzić. Papierzok napisał, że ma porównanie z LCD 22'' brachola... W porządku. Szkoda tylko, że 99% produkowanych matryc LCD o przekątnej 22'' to konstrukcje oparte na TN, które faktycznie mają kiepskie parametry. Tylko skąd Papierzok miał o tym wiedzieć? Nie dziwie się, że jego zdaniem NEC z 2003 roku wyświetla obraz lepiej. To pewnie prawda! Tylko wystawianie opinii całej technologii LCD przez pryzmat matryc TN. To jak ocenianie Bugatti za pomocą doświadczenia zdobytego w polonezie. Żeby nie było wątpliwości, to są produkowane matryce 22'' (1680x1050) do zastosowań profesjonalnych. Niemniej wątpię, żeby brat Papierzoka akurat taki dostał na osiemnastkę - bo te monitory kosztują po 5000zł. Natomiast te "domowe" tak z 6x mniej.

Niemniej wracając trochę na ziemię. Doskonale zdaje sobie sprawę, że nie jestem Cie w stanie przekonać - choćbym tutaj przedstawił wyniki testów z profesjonalnego kolorymetru gdzie LCD za ~1000zł rozłoży Twojego CRT na łopatki w każdym możliwym teście. Dlatego napisałem wcześniej, że chyba nie ma sensu... Od niektórzy po prostu tak mają. Nie ważne co robią profesjonaliście w branży, nie ważne co mówią wyniki testów. Przecież Twój Philips i tak lepiej wyświetla obrazy, prawda? :) Najciekawsze jednak jest to, że ja wiem skąd biorą się Twoje przekonania i dlatego wiem dlaczego nie jesteś w stanie przyznać mi racji ;) Całe szczęście, że żyjemy w takim kraju, gdzie każdemu wolno samemu dokonywać wyborów i swobodnie o tym rozmawiać. No, ale to temat na zupełnie inna dyskusję.

PS. Tak swoją drogą, to bardzo chętnie posłucham dlaczego Twoim zdaniem CRT wyświetla lepszy obraz. Myślę, że bez problemu wymienisz chociaż 5 czynników w których CRT jest lepszy od LCD?

Nie zaprzecze że profesjonalne LCD takie po kilka tysięcy mogą lepiej wyświetlać obraz, bo na pewno mogą, jednak te domowe niestety nie są jak dla mnie lepsze od mojego CRT. Zalety LCD to oszczędność miejsca, energi, możliwość montażu na ścianie i wiele innych, jednak mimo wszystko od tych LCD które są dostępne dla przeciętnego użytkownika lepszy jest CRT.
DocBrown

Postprzez KaszeL » 11 października 2009, 11:58

DocBrown napisał(a):Nie zaprzecze że profesjonalne LCD takie po kilka tysięcy mogą lepiej wyświetlać obraz, bo na pewno mogą, jednak te domowe niestety nie są jak dla mnie lepsze od mojego CRT. Zalety LCD to oszczędność miejsca, energi, możliwość montażu na ścianie i wiele innych, jednak mimo wszystko od tych LCD które są dostępne dla przeciętnego użytkownika lepszy jest CRT.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Co konkretnie jest w nich lepszego.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Utilizer » 11 października 2009, 18:08

Wracając do tematu LCD. Wiem że mój monitor ma matrycę TN i sądze że do zastosowań domowych w zupełności starcza.

Moim zdaniem największą pułapką na nieświadomych klientów jest wciskanie im LCD z analogowym złączem D-sub.
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez DocBrown » 12 października 2009, 10:15

KaszeL napisał(a):
DocBrown napisał(a):Nie zaprzecze że profesjonalne LCD takie po kilka tysięcy mogą lepiej wyświetlać obraz, bo na pewno mogą, jednak te domowe niestety nie są jak dla mnie lepsze od mojego CRT. Zalety LCD to oszczędność miejsca, energi, możliwość montażu na ścianie i wiele innych, jednak mimo wszystko od tych LCD które są dostępne dla przeciętnego użytkownika lepszy jest CRT.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie. Co konkretnie jest w nich lepszego.

Sorry przeoczyłem Twoje zapytanie, pisałem post z telefonu i mi to umknęło :?
CRT nie są lepsze od tych profesjonalnych LCD po kilka, kilkanaście tysięcy, ale jednak CRT są lepsze od tych tanich LCD, dostępnych dla przeciętnego użyszkodnika ;) Po prostu lepiej wyświetlają obraz.
Nawet te markowe które nie są fest drogie wyświetlają obraz gorzej od dobrych CRTków.
Jak narazie jedyny LCD który jak dla mnie nienajgorzej sie spisuje to Asus, którego widziałem u mojej mamy w biurze, niestety nie pamiętam jaki to był model więc nie podam :(

P.S. Świetlik, fota fajna, ale długo bym nie wysiedział w tak oświetlanym pokoju :twisted:
DocBrown

Postprzez KaszeL » 12 października 2009, 11:06

Odpowiadasz strasznie enigmatycznie prawdę mówiąc. Piszesz, o tanich monitorach dostępnych dla domowego użytkownika ale nie podajesz żadnych parametrów. W tej chwili poniżej 1000zł można już dostać monitory z matrycami H-IPS albo S-PVA. Ze znacznie lepszymi parametrami niż TN. Czy to jest monitor dla domowego użytkownika? Co w sprawie tego obrazu. Co to znaczy "po prostu lepiej wyświetlają obraz" Możesz to jakoś rozwinąć?
KaszeL
Site Admin

Postprzez DocBrown » 12 października 2009, 12:24

Wiesz, sprawa wygląda w ten sposób, że jako nie zainteresowany LCDkami nie bardzo znam ich parametry i mało mnie to interesuje, opieram sie na tym co zaobserwowałem i jest to tylko i wyłącznie moja ocena :)
Każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania i ja to zrobiłem, po prostu dla mnie LCD to niestety nie to i póki będe mógł pozostane przy CRT. Mówisz, że w cenie około 1000PLN można dostać dziś porządny monitor z tymi lepszymi matrycami. Niestety ale 1000PLN to dla mnie jest dużo i nie wydałbym tyle na monitor.
Niestety nie każdego stać :?
DocBrown

Postprzez KaszeL » 12 października 2009, 14:21

No to trochę nie fajnie, że wypowiadasz się w taki arbitralny sposób na temat LCD. W tej chwili wnioski nasuwają się same:

1. Wypowiadasz się na temat całej technologii nie mając zielonego pojęcia o czym mówisz.
2. Nie potrafisz przedstawić dlaczego Twoim zdaniem LCD jest gorsze od CRT.
3. Nie masz zamiaru zgłębić tematu - bo jak napisałeś mało Cię to interesuje. Niemniej zdanie masz dawno wyrobione.
4. Uważasz, że LCD jest złe, bo Cie nie stać na taki monitor? To jest taki mały absurd :) No, ale wyszło szydło z worka.
KaszeL
Site Admin

Postprzez DocBrown » 12 października 2009, 14:35

Oj znowu sie nie zrozumieliśmy :roll:
LCD jest dla mnie, zaznaczam, że dla mnie złe, bo jak dla mnie obraz z tych LCDków które widziałem (a na pewno nie były to takie po kilkanaście tysięcy czy nawet te za około 1000) nie odpowiada mi i jednak wolę mojego CRT. Nie wiem jak mam Ci to opisać, ale po prostu nie widzi mi się to i koniec. Dowiedziałem sie dzięki tej dyskusji że są różne matryce i to od tego głównie zależy to jak dany monitor się sprawuje, więc nie mówię ciągle, że ogólnie LCD to zło, tylko że te, które widziałem mi nie pasowały i dlatego pozostaje przy swoim CRT, bo szkoda mi forsy na LCDka, 1000PLN na ulicy niestety nie leży.

P.S. Proponuje skończyć ten śmietnik, albo wydzielić osobny temat, bo natrzaskaliśmy już prawie 3 strony nie na temat :evil:
DocBrown

Re: monitory LCD vs CRT

Postprzez Whites86 » 12 października 2009, 14:47

temat jest wydzielony , mozna go kontynuować ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Re: monitory LCD vs CRT

Postprzez DocBrown » 12 października 2009, 14:54

A ja proponuje wychrzanić to na śmieci, tam jest miejsce tego wątku :twisted:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic