Ozdoby świąteczne na słupach oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Ozdoby świąteczne na słupach oświetleniowych

Postprzez DocBrown » 19 grudnia 2009, 09:09

W takim razie zostaje argument o oszpecaniu miast nocą.
DocBrown

Postprzez Whites86 » 19 grudnia 2009, 11:37

cieszyn powiedz mi jedno jak zagospodarowalbys te 4 miliony ? jak bys rozdal je bezdomnym to tylko by chlali za to taka jest prawda... jakakolwiek kase im dajesz zawsze kupują jakies bełty, mamroty i inny szajs
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez leon0785 » 19 grudnia 2009, 12:16

Whites86 napisał(a):cieszyn powiedz mi jedno jak zagospodarowalbys te 4 miliony ? jak bys rozdal je bezdomnym to tylko by chlali za to taka jest prawda... jakakolwiek kase im dajesz zawsze kupują jakies bełty, mamroty i inny szajs

Czyli uważasz że wszystkie osoby bezdomne są alkoholikami ;)
Myśle że taka opinia jest bardzo krzywdząca ile jest osób w naszym kraju którym np. spalil się dom czy mieszkanie i w jednej chwili tracą dobytek całego życia albo na skutek tragicznej sytuacji ekonomicznej są wyrzucani z własnych mieszkań na ulice i nie mają tyle szczęścia że uzyskują pomoc od innych osób tym samym stają się bezdomnymi.
Czy takie osoby należy nazywać menelami żulami czy alkoholikami i czy nie zasługują na pomoc :?:
A 4 miliony można spożytkowac w różny sposób np poprawiając infrastrukture miasta
leon0785

Postprzez Paweł » 19 grudnia 2009, 16:22

Cieszyn, nie wiem po co szukasz problemu tam gdzie go nie ma i wyolbrzymiasz pewne sprawy... :| Dla np. Wrocławia te 1,6 mln przy wydatkach 3,4 mld to więcej niż 4 mln dla stolicy kraju i największego miasta nieprawdaż... Żeś się teraz przyczepił... W zeszłym roku Wrocław wydał więcej niż Warszawa, 2 lata temu więcej wydało dużo więcej miast... żeby te 4 miliony oznaczało zabranie na inne cele to by było źle ale ponieważ tak nie jest więc nie ma problemu. Gdańsk wydał 600 000 zł więc nie do końca tak przesadził z oszczędzaniem.
Na bezdomnych czeka wiele wolnych miejsc w ośrodkach, jest bezpłatny pomoc lekarska itp. tylko że większość bezdomnych woli się tułać bo w ośrodkach nie można się napić... taka prawda...
Wrocław ma nową multimedialną fontannę wykonaną za 15 mln zł i też część ludzi marudziła że miasto mogło wydać te pieniądze na "ważniejsze" cele... Ach ten nasz malkontencki naród... :|
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 19 grudnia 2009, 19:29

leon0785 napisał(a):
Whites86 napisał(a):cieszyn powiedz mi jedno jak zagospodarowalbys te 4 miliony ? jak bys rozdal je bezdomnym to tylko by chlali za to taka jest prawda... jakakolwiek kase im dajesz zawsze kupują jakies bełty, mamroty i inny szajs

Czyli uważasz że wszystkie osoby bezdomne są alkoholikami ;)
Myśle że taka opinia jest bardzo krzywdząca ile jest osób w naszym kraju którym np. spalil się dom czy mieszkanie i w jednej chwili tracą dobytek całego życia albo na skutek tragicznej sytuacji ekonomicznej są wyrzucani z własnych mieszkań na ulice i nie mają tyle szczęścia że uzyskują pomoc od innych osób tym samym stają się bezdomnymi.
Czy takie osoby należy nazywać menelami żulami czy alkoholikami i czy nie zasługują na pomoc :?:
A 4 miliony można spożytkowac w różny sposób np poprawiając infrastrukture miasta

wiesz jak dotąd niespotkalem ani jednego bezdomnego ktory by staral sie polepszyc swoja sytuacje, szwagier mojego kumpla stracil dobytek w podpbny sposob co opisales i co ? zaczął chlać, jak ktos chcial mu pomuc to sie odwracal oczekiwal tylko na to ze ktos mu da pieniadze by muc sie znow nałoić,
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 19 grudnia 2009, 22:30

Paweł napisał(a):Cieszyn, nie wiem po co szukasz problemu tam gdzie go nie ma i wyolbrzymiasz pewne sprawy... :| Dla np. Wrocławia te 1,6 mln przy wydatkach 3,4 mld to więcej niż 4 mln dla stolicy kraju i największego miasta nieprawdaż... Żeś się teraz przyczepił... W zeszłym roku Wrocław wydał więcej niż Warszawa, 2 lata temu więcej wydało dużo więcej miast... żeby te 4 miliony oznaczało zabranie na inne cele to by było źle ale ponieważ tak nie jest więc nie ma problemu. Gdańsk wydał 600 000 zł więc nie do końca tak przesadził z oszczędzaniem.
Na bezdomnych czeka wiele wolnych miejsc w ośrodkach, jest bezpłatny pomoc lekarska itp. tylko że większość bezdomnych woli się tułać bo w ośrodkach nie można się napić... taka prawda...
Wrocław ma nową multimedialną fontannę wykonaną za 15 mln zł i też część ludzi marudziła że miasto mogło wydać te pieniądze na "ważniejsze" cele... Ach ten nasz malkontencki naród... :|

Nie szukam problemu, tylko go widzę, ale Ty Paweł niestety go nie widzisz. Niczego sie nie przyczepiłem, takie jest moje zdanie, i nie jest to miłe, że Tobie Paweł los bezdomnych jest obojętny. Nic by sie wielkiego nie stało, gdyby na te świecidełka wydano znacznie mniej pieniędzy. No ale Warszawa ma gest i już.
Chciałbym zauważyć, że o kulturze społeczeństwa decydują właśnie PROPORCJE różnych miejskich wydatków, a te w przypadku Warszawy (4 mln na świecidełka) są po ludzku mocno zawyżone - to są fakty.
Dodam też, że były juz takie czasy, gdy wielu zwykłych ludzi przychodziło do noclegowni, żeby się tam w trakcie dużych mrozów ogrzać. Cytat:

http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3126632.html

Mrozy utrudniają życie
Agata Kulczycka
2006-01-23, ostatnia aktualizacja 2006-01-23 00:00
Do schronisk dla bezdomnych przychodzą nawet ci, którzy mają własne domy, ale jest w nich tak zimno, że muszą się gdzieś ogrzać. Zamarza paliwo w samochodowych bakach, PKS-y odwołują kursy autobusów, pękają tory. Blisko 100 szkół na całym Podkrapaciu wczoraj zawiesiło zajęcia. Najbardziej poszukiwanym towarem w sklepach są kalesony. Siarczysty mróz daje się we znaki mieszkańcom Podkarpacia

Poza tym Paweł, jesteś chyba niesprawiedliwy, mowiąc, że
większość bezdomnych woli się tułać bo w ośrodkach nie można się napić
. Nie da sie tego poprzec żadnymi badaniami - znasz takie?

Chciałem powiedzieć, że nie można bezdomności utożsamiac tylko i wyłącznie z alkoholizmem - takim uproszczeniom będę zawsze przeciwny. Dzis bezdomnym można sie stać w ciągu kilku dni lub tygodni, i może to dotknąć każdego z nas - myśleliście kiedyś o tym?
PS- leon , dzięki za zdroworozsądkowe podejście i ciekawą opinię, zgadzam sie z Tobą

Najbardziej mnie boli, że chyba nikt z Was dyskutujących tu w tym temacie bezdomości nie potrafi się pochylić nad tym problemem, i dojrzeć w tych osobach zwykłych LUDZI, godnych szacunku i pomocy, to smutne. Tak trudno nam jest zrozumieć rozpacz i beznadzieję tych ludzi, obojętniejemy na ich los, władze miast także . . .

Oprócz tego istnieje wiele prospołecznych zadań, którym wsparcie finansowe bardzo by sie przydało, podałem przykład bezdomnych jako tylko jeden z wielu problemów

Jeszcze słówko do Adama:

Wybacz, ale chyba sobie żartujesz? :roll:

Można by na setki sposobów poprawic ich los, poprawić standard ośrodków (tam wiele jest do naprawy), jeśli nie da się wybudowac nowych, bo nas potem nie stac na ich utrzymanie.
Nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby te kase tym ludziom rozdawać! Można ich wspierać w rózny inny sposób, szkolenia przekwalifikujące, pomoc w znalezieniu pracy, w ochronie zdrowia, w zakupie lekarstw i ubrań, remonty noclegowni, rachunki za ogrzewanie i jedzenie- - - i tysiące innych spraw można by wymienić

Nie widze sensu ciągnąć dalej tej dyskusji - proponuję adminom przenieść tego Off-Topa w inne miejsce. Sorry, bo sam go tworzę
:cry:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Paweł » 20 grudnia 2009, 00:14

cieszyn napisał(a): nie jest to miłe, że Tobie Paweł los bezdomnych jest obojętny.
Nie życzę sobie wkładania w moje usta słów których nie wypowiedziałem! Los bezdomnych nie jest mi obojętny! Tylko mówię prawdę - straż miejsca chodzi po m.in. opuszczonych ogródkach działkowych aby namówić bezdomnych na przeniesienie się ich do ośrodków ale oni niestety nie chcą... Wielu z nich też nie chce pomocy od innych.
Zresztą co ma piernik do wiatraka - problemy na Podkarpaciu ze stołecznymi bezdomnymi i świecidełkami... I tak Warszawa musi wpłacić za ten rok 1 mld janosikowego i woj. mazowieckie tyle samo (w tym celu zadłużając się w bankach!!!) bo niesprawiedliwa ustawa nie przewidziała kryzysu i programów unijnych z jakich korzystają gminy.... Ile dobrego można by było zrobić za te pieniądze i ilu ludziom pomóc a tak to rozejdą się nie wiadomo na co a Ty się czepiasz wydanych 4 milionów...
Mniej pieniędzy na ozdoby nie oznacza więcej na cele społeczne - budżet nie jest z gumy. Koniec OT.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 20 grudnia 2009, 00:26

Może by jednak admin wrzucił to gadane w inne miejsce?

Już skończyłem ten OT, a tu Paweł znowu nadaje, a jaki nerwowy :D
Ale ja juz swoje powiedziałem i nie zamierzam tego dłużej ciągnąć, każdy może spojrzeć, co kto tu napisał i kto jaką ma wrażliwość (lub jej nie ma) na problemy społeczne. A jeśli ktoś nie widzi nic złego w wydawaniu tak horrendalnych pieniędzy na oświetlenie świąteczne, zamiast na jakiekolwiek inne, bardziej pożyteczne cele, to nie ma o czym rozmawiać. To jest sedno sprawy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez famabud » 20 grudnia 2009, 21:33

Iluminacja świąteczna Śródmieścia i Starego Miasta w Lublinie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ratusz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Brama Krakowska
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 20 grudnia 2009, 22:34 przez famabud, łącznie edytowano 1 raz
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez cieszyn » 20 grudnia 2009, 21:44

:arrow: famabud Zdjęcia full wypas! świetne

ale z ilością zdjęć na post to poleciałeś po bandzie :lol: :lol: :lol: będzie słówko od admina :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne