[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez Whites86 » 9 stycznia 2010, 12:18

DocBrown napisał(a):No widzisz, Ty cały czas jedziesz na OURa, że zły, słabo świeci, a to wina nie oprawy, a źródła światła :P
125 w trumnie też szału nie robi, nawet gorzej sobie radzi niż w OUR :roll:

niestety nie ;) w trumnie radzi sobie zdecydowanie lepiej ;) przedewszystkim ma duzą komore lampową i na dodatek otwartą ;) klosz w OUR 125 tylko dodatkowo tłumi światło, w trumnach tak szybko te LRFy niezdychaja jak w OUR 125, dlatego dla mnie jest to najbardziej nieudana oprawa ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 9 stycznia 2010, 13:46

Zgodzę się że klosz tłumi światło w OUR-125, fakt także że komora lampowa jest trochę mała - do OUR 125 chyba nie wejdzie LRF 250W, a jak wejdzie to będzie tak napchany jakby 400W w trumnie lub ORZ7-2.

Ja tam OUR-125 średnio lubię, faktycznie są trochę technicznie nieudane, ale OURW2250 też są nie najlepsze - dwa LRF-y obok siebie trochę się grzeją. Z tym że OUR2250 wyglądają dobrze wszędzie, a OUR 125 jedynie na niższych słupach
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez oskard » 9 stycznia 2010, 16:38

Właśnie, Ty Whites cały czas porównujesz ją z oprawami do oświetlania głównych ulic, a OUR to typowa oprawa do małych uliczek, albo na osiedlach, albo na wiejskich terenach obrzeżnych w miastach. Po to wymyślono łyżki i OUR 700, 1000 żeby główne ulice były odpowiednio naświetlone, a po to zrobiono OUR 125, żeby małe uliczki nie były prześwietlone, jak gdyby sie tamtymi je oświetliło. Po za tym, na prawdę, widziałem wiele OURów z zielonkawym LRFem (więc już nie nowym) gdzie klosz był czysty, i oświetlały przyzwoicie, pewnie, skrzyżowania tras by nie dały rady oświetlić, bo to oprawy świecące berdziej w miejsce, niż wokoło, i raczej na niższe słupy przeznaczone. Zresztą po to też sa różne wysokości słupów, żeby i słupy do typu ulicy dostosować. I na małych powinny być niskie, albo średnio-niskie, a na nich np. OUR, która na wąskie uliczki jest idealna ;)
Ale z Tobą dyskutować sie nie da, dla Ciebie nawet małe uliczki muszą być oświetlone jak wielkie skrzyżowania, albo stacje benzynowe z oprawami z silnym MH :roll: :P ...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 9 stycznia 2010, 16:58

oskard napisał(a):Właśnie, Ty Whites cały czas porównujesz ją z oprawami do oświetlania głównych ulic, a OUR to typowa oprawa do małych uliczek, albo na osiedlach, albo na wiejskich terenach obrzeżnych w miastach. Po to wymyślono łyżki i OUR 700, 1000 żeby główne ulice były odpowiednio naświetlone, a po to zrobiono OUR 125, żeby małe uliczki nie były prześwietlone, jak gdyby sie tamtymi je oświetliło. Po za tym, na prawdę, widziałem wiele OURów z zielonkawym LRFem (więc już nie nowym) gdzie klosz był czysty, i oświetlały przyzwoicie, pewnie, skrzyżowania tras by nie dały rady oświetlić, bo to oprawy świecące berdziej w miejsce, niż wokoło, i raczej na niższe słupy przeznaczone. Zresztą po to też sa różne wysokości słupów, żeby i słupy do typu ulicy dostosować. I na małych powinny być niskie, albo średnio-niskie, a na nich np. OUR, która na wąskie uliczki jest idealna ;)
Ale z Tobą dyskutować sie nie da, dla Ciebie nawet małe uliczki muszą być oświetlone jak wielkie skrzyżowania, albo stacje benzynowe z oprawami z silnym MH :roll: :P ...

a gdzie ja napisalem ze muszą byc mocno oświetlone MH o duzej mocy ? :)
niechodzi mi o to zeby male uliczki oswietlac niewiadomo jak mocnymi lampami , jedynie caly czas podkreslam jakim to stylistycznie i technicznie niewypalem byla oprawa OUR 125, jej parametry to porażka, lampy w niej bardzo szybko zdychają, jesli jest z nowym LRFem i bez klosza świeci jeszcze calkiem calkiem, ale z kloszem ... :roll: , w wiekszosci przypadków montowano ją na bardzo wysokich slupach gdzie nawet z nową lampą niedawala sobie rady, i zawsze bede twierdzil ze to byla jedna z najbardziej nieudanych opraw, prosze Cie niemyl moich uwag z tym ze np na boczne ulice dalbym jakies lampy o wielkiej mocy;) bo wcale nie o to mi chodzi gdy wypowiadam sie na jej temat ;)
Whites86

Postprzez DocBrown » 9 stycznia 2010, 17:52

A ja uważam, że ciemność na ulicy jakiejkolwiek jest zła i chętnie bym zobaczył osiedle oświetlane np OUR700 :twisted:
250W to też nie jest ogromna moc, właśnie to jest na osiedla, w Elblągu osiedle na którym mieszka moja przyjaciółka oświetlane jest ORZ7/2 z rtęcią i jest tam jasno (nie do przesady, ale wszystko ładnie widać), z OUR125 też by było OK, ale opraw musiałoby być więcej.
DocBrown

Postprzez oskard » 10 stycznia 2010, 01:05

Nie no, 700W na osiedlowych uliczkach, to już by był z lekka kretynizm, zwłaszcza na niskich słupach :roll:
Whites, spakojna, nie obrażaj sie, nigdzie nie napisałeś, że byś przesadnie dużą moc dawał, ale skoro uważasz że OUR prawie nie świeci, poza komorę lampową, a ja znam notoryczne przypadki, że świeci dobrze, i to nawet z kloszem, to zaczyna mi sie właśnie wydawać, że dla Ciebie oprawy nawet osiedlowe, czy parkowe powinny mieć nie mniej, jak 250W mocy ;) To na prawdę dobra oprawa, może nie szokująca mocą i wydajnością, ale mieści sie w normach, a winni są ludzie którzy montowali ją po prostu w nieodpowiednich miejscach, niezgodnie z jej przeznaczeniem. Choć ja nie mam nic przeciw oświetlaniu nią głównych dróg :mrgreen: , ale obiektywnie, jak bym miał na poważnie sie tym zająć to byłaby jedną z częściej używanych opraw na małych uliczkach, osiedlach, a prawie by jej nie było w miejscach rozległych, jak skrzyżowania, i szerokie drogi, czy też na wysokich słupach. Ta oprawa została po prostu zaprojektowana do ruchu lokalnego, a że u nas wtedy na wszystko był deficyt, to montowano ją wszędzie, jakby była jedyną dostępną oprawą. Takie czasy, montowano co akurat było, jakby chwilowo nic nie było w hurtowni, oprócz OBs-ów, to i one w takiej sytuacji pewnie poszły by na słup, przy głównej drodze ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 10 stycznia 2010, 01:54

oskard spoko ja sie nieobrażam niema o co ;)
np do OZPRów ORO zabardzo nic niemam obserwowalem te oprawy odkad tylko pamietam czyli przynajmiej od 15 lat i w nich średnio rtęciówki słuzyly 3-4 lata, komora lampowa tych opraw jest na tyle duza ze te lampy nieprzegrzewaly sie, rozsył rowniez byl w miare dobry ustawione byly w takich miejscach ze wszystko bylo ladnie oswietlone, natomiast ulice dalej w OUR 125 lampy wytrzymywaly góra rok(w tych z kloszem)... po roku bylo pod nimi strasznie ciemno, niewspomne juz o usyfialych kloszach, nawet w trumienkach 125W te lampy dluzej żyły
i szczeze gdyby to odemnie zalezalo napewno niedopuscilbym tej oprawy do produkcji dopuki niedopracowali by komory lampowej i samego klosza ;)
Whites86

Postprzez Utilizer » 10 stycznia 2010, 10:32

No jestem ciekawy, bo parę miesięcy temu wymienili rtęciówki w OUR-ach na małej uliczce w moim mieście - dokładnie 4 oprawy. OUR-y te wcześniej świeciły tylko dwa, w dodatku klosze rzeczywiście były usyfione.

Teraz klosze są czyste, rtęciówki świeże i oprawy radzą sobie przyzwoicie, chociaż jeden LRF świeci trochę słabiej od poprzednich.

tutaj zdjęcia
viewtopic.php?f=36&t=2043&start=40#p67901
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez WLSP » 10 stycznia 2010, 10:41

Krew się we mnie gotuje jak czytam te skrajnie negatywne opinie o tej oprawie :x .Osobiście montowałem te oprawy (nowe) i HPL-N Philipsa i to w dodatku z PRC świecił w nich elegancko przez ponad dwa lata do czasu zmiany na WLSP. Oczywiście rtęciówka grzeje się w OUR-ce niemiłosiernie ale z tą wadą już przy montażu można sobie poradzić nawiercając dwa otworki fi 15 od strony komory osprzętu i powstałe otworki zabezpieczyć drobną np. siateczką uzyskując w ten sposób ,,oddychanie oprawy,,.
Rzeczywiście ze szczelnością klosza nie jest najlepiej ale klosz z metapleksu nie syfieje tak jak szklany który się robi dosłownie czarny.Podczas dwuletniej eksploatacji w kloszu z metapleksu zebrało się tylko troszeczkę kurzu i owadzich skrzydełek które po otwarciu praktycznie same wypadły.W tej chwili mam ,,pod opieką,, trzy OUR 125-1 z wkręconymi źródłami SON-H Pro 110W i świecą naprawdę wyśmienicie, stojące obok OUS-d 70W świecą od nich dużo, dużo gorzej.
Osobiście sprzedałem ponad 30 tych opraw (stare zapasy magazynowe :lol: ) m.in. prezesowi mojej firmy, kierownikowi oraz kolegom z pracy i znajomym którzy montowali je sobie na terenach prywatnych i wszyscy do tej pory są zadowoleni ;) .Nie ukrywam że te OUR-ki świecą dużo lepiej z WLSP :roll: . Na dowód moich spostrzeżeń chętnie bym zrobił parę zdjęć opraw które zamontowałem trzy lata temu, ale na terenie firmy nie mogę robić fotek - choć nie wykluczone że kiedyś mi się to uda :? .
Pozdrawiam wszystkich lubiących te oprawy 8-) .
WLSP

Zdjęcia: 1

Postprzez Whites86 » 10 stycznia 2010, 12:53

wiesz gdybym z tymi oprawami nie miał do czynienia i nieobserwowal ich przez iles tam lat niewypowiadałbym sie o nich tak negatywnie ;) fakt z WLSP 110W świeca naprawde dobrze, mialem okazje takie zobaczyc w gdyni
niestety wiekszosc osob widzi jej zalety tylko dlatego bo im sie ona podoba, dla mnie jest to szajs i najgorsza z klasycznych opraw oświetleniowych ;) sam dobrze wiesz co sie z nia dzieje syf w kloszu to normalka, na dodatek zły rozsył światła, szybko zdychajace lampy z powodu przegrzania, moze te wywiercone otwory cos dadzą ale komu sie chce w to bawić ? ja wolalem powywalac klosze z OURów wtedy duzo lepiej sobie radzą :roll: juz niewspomne o jakiejs naprawie osprzętu, tam sie dostać to masakra :roll: mialem okazje zmieniac w takiej osprzęt...
jedyny jej plus jaki ja widze to solidny korpus z odlewu aluminiowego, to jest jedyna jej zaleta wsród samych wad niestety

piszac o kloszu z metaplexu nie miales czasem na myśli OZR 125-1 ? bo to juz nie OUR ;) klosz w OZR jest duzo lepszy niz w OUR bo nie posiada tych pręgów ktore odbijają światlo nie tam gdzie trzeba tłumiac je przy okazji

Krew się we mnie gotuje jak czytam te skrajnie negatywne opinie o tej oprawie

prosilbym tylko o nieco lżejsze podejscie do sprawy ;) wyrazamy tylko nasze opinie niema powodów do złosci ;)

pozatym bez sensu jest porównywanie lamp WLS 70W i WLSP 110W ta druga jest mocniejsza o 2000lm od tej pierwszej wiec wiadomo ze lepiej oświetli teren
Whites86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze