Efekt prostowniczy - co to jest?

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Efekt prostowniczy - co to jest?

Postprzez amisiek » 17 lutego 2010, 17:43

Mam pytanie - co to jest efekt prostowniczy w lampach metalohalogenowych? Czy to chodzi o to, ze lampa zaczyna pracować jak prostownik, charakteryzując się znacznie mniejszą rezystancją w jedną stronę?
Kiedy to występuje i jak się objawia?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Re: Efekt prostowniczy - co to jest?

Postprzez KaszeL » 17 lutego 2010, 20:39

Efekt prostowniczy, czy efekt prostownikowy - występuje w lampach MH w końcowym okresie ich życia. W skrócie, lampa zasilana normalnie prądem przemiennym zaczyna przewodzić prąd tylko w jedną "stronę", przez co zaczyna działać jak dioda prostownicza. W układzie z taką lampą zaczyna de-facto płynąć prąd stały o wartości do trzech razy większej niż znamionowy prąd lampy. Prowadzi to do przegrzania i w konsekwencji zniszczenia całego układu stabilizacyjno-zapłonowego lampy. Nie znam niestety genezy tego zjawiska.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez max » 17 lutego 2010, 22:07

Aaaa to już wiem skąd się biorą okopcone ślady nad wbudowanymi oprawami MH które tylko migają lub nie świecą.
max

Postprzez amisiek » 17 lutego 2010, 22:38

Czyli reasumując
1) przez lampę płynie większy prąd
2) prąd w jednym kierunku, czyli lampa może migać z częstotliwością 25 Hz
wnioskuję:
wtedy układ zapłonowy się bardzo mocno grzeje i lampa też.

Hm, czyli mam właśnie taki przypadek u siebie. Nigdy nie wiedziałem, że statecznik może się tak nagrzać, ten 150W co wiesz. Podejrzewałem awarię statecznika, a to jest ten problem.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez andrzejlisek » 17 lutego 2010, 23:07

amisiek napisał(a):2) prąd w jednym kierunku, czyli lampa może migać z częstotliwością 25 Hz

Jeżeli każdy przepływ prądu przez jarznik spowoduje wyładowanie w lampie, to przy przepływach w jedną stronę będzie migać z częstotliwością 50Hz. Sprawna lampa miga z czestotliwością 100Hz, bo prąd i w jedną i w drugą stronę powoduje rozbłysk gazu w jarzniku.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez amisiek » 17 lutego 2010, 23:11

Thx Andrzej, widocznie jestem zmęczony, faktycznie 50Hz a nie 100Hz. Ale różnicę widać jak diabli.
Czuć też, bo aż się zaczęła przypalać obudowa statecznika. Wyłączyłem.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez KaszeL » 17 lutego 2010, 23:13

amisiek napisał(a):Czyli reasumując
1) przez lampę płynie większy prąd
2) prąd w jednym kierunku, czyli lampa może migać z częstotliwością 25 Hz
wnioskuję:
wtedy układ zapłonowy się bardzo mocno grzeje i lampa też.

Hm, czyli mam właśnie taki przypadek u siebie. Nigdy nie wiedziałem, że statecznik może się tak nagrzać, ten 150W co wiesz. Podejrzewałem awarię statecznika, a to jest ten problem.

Z tego co wiem, to w UE od 2002 roku obowiązuje zakaz sprzedaży lamp, które mogą powodować ten efekt. Przed efektem prostownikowym zabezpieczano się bardzo prosto, stateczniki miały wbudowane wyłączniki termiczne. Odnośnie Twojego układy, to zmierz temperaturę pracy statecznika. W normalnej pracy nie powinna ona przekroczyć 130 stopni. Przy czym na rękę parzy już przy 70C, przy 100C nie można praktycznie go dotknąć nawet na chwilę.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez amisiek » 17 lutego 2010, 23:21

Zobaczę na nowej (nowszej) lampie, teraz nie bardzo chcę to włączać na dłuższy czas. W każdym razie obudowa zaczynała nieco śmierdzieć topionym plastikiem, jak poczułem, to natychmiast wyłączyłem i zacząłem sprawdzać w czym jest problem. Wystraszyłem się, bo taka lampa może przecież strzelić... Za grubą szybą i kratą, ale zawsze głupio gdyby strzeliła.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez andrzejlisek » 18 lutego 2010, 00:11

KaszeL napisał(a):Przed efektem prostownikowym zabezpieczano się bardzo prosto, stateczniki miały wbudowane wyłączniki termiczne.
Nie słyszałem o tym. Czy wyłącznik był wymienialny/naprawialny, czy statecznik po zadziałaniu wyłącznika nadawał się już tylko do wyrzucenia? Wydaje mi się, że jedyną przyczyną rozgrzania statecznika ponad normę jest długotrwały przepływ prądu o większym natężeniu niż przewidział producent, nieważne, co było przyczyną zwiększenia prądu w stateczniku. Moim zdaniem wystarczy podłączyć dobry amperomierz (powinien być true-RMS, bo tu mogą być przebiegi inne niż sinus) i kontrolować prąd pracy lampy.

amisiek napisał(a):Wystraszyłem się, bo taka lampa może przecież strzelić... Za grubą szybą i kratą, ale zawsze głupio gdyby strzeliła.

Ewentualny strzał (eksplozja) lampy może nastąpić dopiero, jak lampa jest (prawie) zużyta.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez Whites86 » 18 lutego 2010, 10:45

andrzejlisek napisał(a):Ewentualny strzał (eksplozja) lampy może nastąpić dopiero, jak lampa jest (prawie) zużyta.

dokladnie, a przyczyną eksplozji lampy Kaszel-a byl niesprawny statecznik elektroniczny ;) wiec szansa na wystrzal nowego sprawnego MH jest naprawde niewielka
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Następna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze