[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez Utilizer » 30 marca 2010, 14:58

To OUR Doca :!:
Wygląda bardzo ładnie po renowacji
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez DocBrown » 30 marca 2010, 15:08

Zgadłeś :twisted:
DocBrown

Postprzez Luk » 4 kwietnia 2010, 20:50

OURy-125

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Utilizer » 4 kwietnia 2010, 20:53

Hmmm, trochę nieostre te zdjęcia :P
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Luk » 4 kwietnia 2010, 21:38

To tylko te niektóre zdjęcia nocne są nieostre, zwłaszcza te jasne ;)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez neon44 » 5 kwietnia 2010, 00:23

Świetne ujęcia OURów. Dobrze, że jeszcze ich nie zdemontowano
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez OBp » 5 kwietnia 2010, 21:33

neon44 napisał(a):Świetne ujęcia OURów. Dobrze, że jeszcze ich nie zdemontowano

Właśnie źle :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
U mnie na jednej uliczce są oprawy OUR-125-1 i świeci to tragicznie :| ... Oprawy są zamontowane na co drugim albo nawet na co trzecim słupie, mają zasyfione klosze, zdechłe rtęciówki...

Oskard kiedyś pisał, że ta oprawa jest idealna na małe ulice, bo nie świeci zbyt mocno, oczywiście zgodze się w 100%, ale trzeba brac także pod uwagę zużycie energii oraz jakośc wykonania tej oprawy. ;) Ta oprawa nie ma żadnej szczelności, rdzewieją metalowe elementy, zresztą kilka stron wcześniej przedstawił te wady kolega Whites. Oprawa pobiera także duże ilości energii - zużywa 125W, a spokojnie mogła by ją zastąpic sodówka albo MH o mocy 70W i pewnie i tak byłoby jaśniej, bo nowe oprawy mają lepsze odbłyśniki od takiej padaki. Reasumując - stosowanie tej oprawy z ekonomicznego punktu widzenia jest nieuzasadnione, wogóle stosowanie rtęciówek jest nieuzasadnione. Po co je montowac, przeciez to się po prostu nie opłaca! Przy takim samym poborze energii dają dwa razy mniej światła od sody
czy MH.
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez DocBrown » 5 kwietnia 2010, 21:52

OBp napisał(a):
neon44 napisał(a):Świetne ujęcia OURów. Dobrze, że jeszcze ich nie zdemontowano

Właśnie źle :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
U mnie na jednej uliczce są oprawy OUR-125-1 i świeci to tragicznie :| ... Oprawy są zamontowane na co drugim albo nawet na co trzecim słupie, mają zasyfione klosze, zdechłe rtęciówki...

Oskard kiedyś pisał, że ta oprawa jest idealna na małe ulice, bo nie świeci zbyt mocno, oczywiście zgodze się w 100%, ale trzeba brac także pod uwagę zużycie energii oraz jakośc wykonania tej oprawy. ;) Ta oprawa nie ma żadnej szczelności, rdzewieją metalowe elementy, zresztą kilka stron wcześniej przedstawił te wady kolega Whites. Oprawa pobiera także duże ilości energii - zużywa 125W, a spokojnie mogła by ją zastąpic sodówka albo MH o mocy 70W i pewnie i tak byłoby jaśniej, bo nowe oprawy mają lepsze odbłyśniki od takiej padaki. Reasumując - stosowanie tej oprawy z ekonomicznego punktu widzenia jest nieuzasadnione, wogóle stosowanie rtęciówek jest nieuzasadnione. Po co je montowac, przeciez to się po prostu nie opłaca! Przy takim samym poborze energii dają dwa razy mniej światła od sody
czy MH.

Przeginasz, tak samo zresztą jak Whites....
Mam OUR i wady o których piszesz (nieszczelność i rdza) to wynik wieku oprawy (rdza) i niechlujstwa monterów (nieszczelność). Moja OUR jak się uda zostanie jak już zdobęde klosz zainstalowana na moim podwórku i będzie co noc świeciła, dostanie nową uszczelke i gotów jestem sie założyć, że nieprędko się w niej klosz zagnoi. Widziałem zadbane OURy wiele razy w akcji i niestety, ale soda 70W wysiada przy tym.
DocBrown

Postprzez Whites86 » 5 kwietnia 2010, 22:05

DocBrown napisał(a):
Przeginasz, tak samo zresztą jak Whites....
Mam OUR i wady o których piszesz (nieszczelność i rdza) to wynik wieku oprawy (rdza) i niechlujstwa monterów (nieszczelność). Moja OUR jak się uda zostanie jak już zdobęde klosz zainstalowana na moim podwórku i będzie co noc świeciła, dostanie nową uszczelke i gotów jestem sie założyć, że nieprędko się w niej klosz zagnoi. Widziałem zadbane OURy wiele razy w akcji i niestety, ale soda 70W wysiada przy tym.

nikt z nas niestety nie przegina doc, ta oprawa byla niestety porażką, co miala zatrzymac filcowa uszczelka ? :roll: to nie wina monterów tylko konstrukcji oprawy, mizerna stalowa ramka ktorą mozna bylo wyginac palcami w dodatku calosc trzymana na niewielkim stalowym haczyku ktory pod wplywem napręzenia sie odksztalcal i rozsczelniał komorę lampową :roll: ja mam stycznosc z OURami codziennie bo jeszcze niestety sa na jednej ulicy w tczewie, to co tam jest to poprostu masakra... a lampy maja niby nowe, niemozna porónywac jakiegos starego złomu do nowych opraw ktore sa wykonywane zupelnie inną techniką (w wiekszosci przypadków dobrze przemyslaną i opracowaną) to że nowe oprawy są brzydkie (kwestia indywidualna dla kazdego) to nieoznacza ze muszą byc gorsze, nieznam zadnej nowej oprawy ktora byla by gorsza od OUR 125 :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Luk » 6 kwietnia 2010, 09:38

No końcu tej ulicy gdzie fotografowałem te OUR-125 jedna z tych opraw oświetla tylko swoją komorę lampową, mimo że nawet nie ma klosza :roll:
Ale i tak lubię te oprawy
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze