Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez max » 4 kwietnia 2010, 18:25

WYOBRAŹCIE SOBIE DZIECKO ODRABIAJĄCE LEKCJE PRZY LAMPCE Z MRUGAJĄCĄ JARZENIÓWKĄ
Od dawna są produkowane lampki tego typu na świetlówki typu PL niezintegrowane. Świetlówki są dwupinowe i lampka posiada statecznik magnetyczny. Istnieją droższe i lepsze wersje wyposażone w 11w świetlówkę. Mają one zwykle mocowanie do blatu, są też wersję z dużą podstawą i posiadają wysięgniki metalowe oraz statecznik w obudowie zasilacza wtyczkowego a kosztuje to 70zł i drożej. Istnieją też tanie wersje tych lampek ze świetlówką 9w - pierwsze ich wersje miały także stateczniki magnetyczne a nowe mają małą płytkę ze statecznikiem elektronicznym, który odpala świetlówkę na zimno powodując zaczernienie. Płytka jest mała wygląda jak wyjęta ze świetlówki zintegrowanej, a w miejscu statecznika jest plastikowy obciążnik zalany chyba betonem czy jakimś gipsem - obudowa jest ta sama i zapobiega on przewracaniu się lampki. Te tanie kosztowały 20zł obecnie można kupić za 10. Do tych nowych nie pasują świetlówki dostępne w sklepach - mają zapłonnik i z tym układem elektronicznym jedynie lekko migają. A te w komplecie z chińską lampką mają tragiczne światło - 6500k i pewnie słabe oddawanie barw. Zastanawia mnie jedno - czemu w tych kosztujących niekiedy 90zł jest takie coś? Za tę cenę powinien być statecznik elektroniczny 30kHz z ciepłym zapłonem. I świetlówka z trzonkiem 2G8 - PL 4 pinowa - są takie u pokemona. W lepszych lampkach zwykle dają 840 philipsa lub osram - albo nie ma żadnej i trzeba dokupić, a w sklepach są tylko lepsze. 840 to najczęściej spotykana barwa dla tych świetlówek. 2G8 oraz większe 4 rurkowe lub grubsze PL-L są i 830 827 a także 865 choć ani razu nie widziałem. Dla mnie najodpowiedniejsza jest 830 4pin i statecznik elektroniczny.
max

Postprzez Whites86 » 4 kwietnia 2010, 20:10

takie komentarze na roznych stronach internetowych to zwykla błazenada ludzi ktorzy niemaja na ten temat zadnego pojęcia a w dalszym ciagu są oburzeni an to ze unia kazala wycofać te żarówki... to co tam wypisują jest poprostu żałosne :roll: w niektorych kwestiach moze i jest troche racji ale wiekszosc to wielka bzdura
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez MRP200 » 4 kwietnia 2010, 20:42

Pomiar pobieranego prądu i mocy różnych żródeł światła mogę sobie przeprowadzić sam w domu.
Tylko trzeba pamietać, że prąd i moc to dwie różne wielkości, a autorzy tych artykułów nie mają chyba zielonego pojęcia o elektrotechnice. Przecież zużycie energii zliczane przez licznik jest wprost proporcjonalne do mocy czynnej odbiornika, a nie do prądu jaki on pobiera. Bo jeżeli odbiornikiem będzie kondensator, to licznik ani drgnie, a prąd może byc nawet rzędu 10 A. Natomiast odbiornik czysto rezystancyjny np. grzejnik przy wspomnianych 10 A pobiera już 2,3 kW i tutaj licznik będzie się już dość szybko "kręcił".
Robiłem zresztą takie pomiary. I tu doszłem do bardzo ciekawego wniosku. W przypadku świetlówek, zarówno liniowych jak i kompaktowych, początkowy prąd jest nieco większy, ale za to moc pobierana jest mniejsza i podczas stabilizacji parametrów nieznacznie rośnie. W przypadku świetlówek jest to naprawdę bardzo mała różnica. Zdecydowanie wyraźniej jest to widoczne w przypadku lamp rtęciowych i sodowych, oraz MH ponieważ tutaj początkowy prąd rozruchu jest o 40% większy, natomiast pobierana moc jest zdecydowanie mniejsza, no i dłuższy jest czas rozświecana lamp.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez arw » 6 kwietnia 2010, 10:29

Żarówka też ma impuls niezły przy starcie ;)
Zimne włokno to kilka ohmow, po rozgrzaniu killkadziesiąt. W dodatku rezystancyjny charakter obciazenia, wiec nie mozna mowic o zwiekszonym poborze pradu swietlowek przy zaplonie, bo zarowki tez je mają.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 6 kwietnia 2010, 10:46

arw napisał(a):Żarówka też ma impuls niezły przy starcie ;)
Zimne włokno to kilka ohmow, po rozgrzaniu killkadziesiąt. W dodatku rezystancyjny charakter obciazenia, wiec nie mozna mowic o zwiekszonym poborze pradu swietlowek przy zaplonie, bo zarowki tez je mają.

my to wiemy :) ale ci ktorzy piszą takie artykuły celowo to pomijają by wywolywac burze wsród zwolenników żarówek ;) jak by niepatrzec maja zawsze jakis argument w przód ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez arw » 6 kwietnia 2010, 13:27

Co nie zmienia faktu, ze sam jestem przeciwnikiem kompaktow (liniowe akurat lubie)
Nie zastapi to zarowki, wolę halogeny i stac mnie akurat na roznicę w poborze pradu.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 9 kwietnia 2010, 17:13

Ja nie wiem ile w tym jest prawdy, bo sam nie mierzyłem, ale jakośc obecnych kompaktów jest znacznie gorsza od tych z lat 90. Wiadomo od dawna, że greenpeace (celowo z małej litery) i inne organizacje ekologiczne są w zmowie z koncernami oświetleniowymi ( i nie tylko). Zakaz stosowania żarówek sprawił, że sobie będę je z Ukrainy przywoził, żeby zrobić na złość unii. . Nigdy całokwicie nie przejdę na kompakty. Zrozumiałbym, gdyby żarówki zostały naturalnie wyparte przez inne źródła światła, lepsze o tyle, by nie opłacało się już ich produkować, tak jak kiedyś zarówki wyparły lampy naftowe i gazowe, a nie przez jakieś kretyńskie zakazy. Kompakty są nieekologiczne (plastik i rtęć). I jakieś ekogłąby próbują mi wmówić, że jest inaczej? To niech zjedzą to co jest w tych rurkach. Jest u mnie w mieście miejsce, gdzie można zostawiać zużyte świetlówki, ale to jest daleko i mi się nie chce z jedną świetlówką tam łazić( komu by się chciało) Wyrzucam je normalnie z resztą śmieci.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez famabud » 9 kwietnia 2010, 18:59

Luminofor w świetlówkach też jest szkodliwy :?: :?
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez amisiek » 11 kwietnia 2010, 19:44

Po dość ciekawej rozmowie na temat małej lampki MH (rozmawiałem jakiś czas temu z KaszeLem na GG), doszedłem do wniosku, że być może zamiast badziewnych świetlówek kompaktowych producenci zrobią kiedyś rozsądne lampy wyładowcze MH o małych mocach. Już dzisiaj 20W MH startuje w 30 sekund - dla mnie jest to akceptowalne jako lampka biurkowa, tyle, że to trochę za dużo światła. Gdyby to było 10W startujące w 15 sekund i z opcją hot restrike - przy barwie 942 z Ra>95 (osiągalne już dziś, do tego 80 lm/W) byłoby to jak dla mnie idealne źródło światła na biurko. Nie potrzebowałbym w ogóle świetlówek - których luminofor też jest szkodliwy. A taka malutka lampka MH? Utylizacja raczej prosta. Pomyślcie;)
Chociaż nie do konca może tak być - zrobią badziewne światło diodowe (Ra = 70) i będą sprzedawać.
Badziewie i tyle.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez andrzejlisek » 11 kwietnia 2010, 21:52

amisiek napisał(a):Już dzisiaj 20W MH startuje w 30 sekund - dla mnie jest to akceptowalne jako lampka biurkowa, tyle, że to trochę za dużo światła.

Ale taka lampa byłaby dobra do oświetlenia całego pokoju. Tylko problemem jest przygotowanie oprawy pokojowej do zastosowania takich lamp.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe