Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez Michal » 7 kwietnia 2010, 15:23

To się kwalifikuje do kretynizmów-chińskie ledowe badziewie za 2500 zł,a z serwisem za 5000zł.Ciekawe czy ten "serwis" wynoszący 2500zł/szt to opłata ryczałtowa za rok eksploatacji :?: Czyli przy zamontowaniu 100 takich opraw sam serwis wyniesie 250tys zł :?: :shock: Chcę serwisować takie oprawy :!: ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez elektryk » 7 kwietnia 2010, 15:26

Pewnie tak samo jak i w Kraśniku to się nie sprawdzi bo raz za drogo a dwa to wejdzie tam tyle syfu...
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez OBp » 7 kwietnia 2010, 15:43

Michal napisał(a):To się kwalifikuje do kretynizmów-chińskie ledowe badziewie za 2500 zł,a z serwisem za 5000zł.Ciekawe czy ten "serwis" wynoszący 2500zł/szt to opłata ryczałtowa za rok eksploatacji :?: Czyli przy zamontowaniu 100 takich opraw sam serwis wyniesie 250tys zł :?: :shock: Chcę serwisować takie oprawy :!: ;)

To jest na jakiś dłuższy okres czasu ;)

elektryk napisał(a):Pewnie tak samo jak i w Kraśniku to się nie sprawdzi bo raz za drogo a dwa to wejdzie tam tyle syfu...

To że drogo to się u nas nie patrzą, na to kasa jest :mrgreen:, a ten syf który się tam nazbiera ma byc właśnie czyszczony w czasie serwisu :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez Whites86 » 7 kwietnia 2010, 17:37

OBp napisał(a):
Michal napisał(a):To się kwalifikuje do kretynizmów-chińskie ledowe badziewie za 2500 zł,a z serwisem za 5000zł.Ciekawe czy ten "serwis" wynoszący 2500zł/szt to opłata ryczałtowa za rok eksploatacji :?: Czyli przy zamontowaniu 100 takich opraw sam serwis wyniesie 250tys zł :?: :shock: Chcę serwisować takie oprawy :!: ;)

To jest na jakiś dłuższy okres czasu ;)

elektryk napisał(a):Pewnie tak samo jak i w Kraśniku to się nie sprawdzi bo raz za drogo a dwa to wejdzie tam tyle syfu...

To że drogo to się u nas nie patrzą, na to kasa jest :mrgreen:, a ten syf który się tam nazbiera ma byc właśnie czyszczony w czasie serwisu :)

wielka mi oszczędnosc ... :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez OBp » 7 kwietnia 2010, 19:25

Oszczędnośc będzie 30W na oprawę :roll: Ale ile kosztuje sama oprawa :mrgreen:
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez LRFik » 7 kwietnia 2010, 21:37

Witam! Ja jestem na razie przekonany do lamp wyładowczych, założenie oprawy MH lub LRF, da lepsze efekty. Nie wiem czy istnieją obecnie uliczne oprawy LED, które mogą zastąpić LRF 125, 250W, WLS >=100W czy MH, dając większy strumień świetlny, niż w/w źródła światła. Pomijając już cenę, to napewno jeszcze długo nie zastąpią lamp SOX. Oglądałem oprawę LED, której przeznaczeniem są uliczki osiedlowe, niewielkie place i ma też możliwość zamontowania na ścianach, to mój OUR125 z kloszem i nowym Radiumem lepiej świeci :!:
LRFik

Postprzez OUKS340 » 7 kwietnia 2010, 23:18

LRFik napisał(a):Witam! Ja jestem na razie przekonany do lamp wyładowczych, założenie oprawy MH lub LRF, da lepsze efekty. Nie wiem czy istnieją obecnie uliczne oprawy LED, które mogą zastąpić LRF 125, 250W, WLS >=100W czy MH, dając większy strumień świetlny, niż w/w źródła światła. Pomijając już cenę, to napewno jeszcze długo nie zastąpią lamp SOX. Oglądałem oprawę LED, której przeznaczeniem są uliczki osiedlowe, niewielkie place i ma też możliwość zamontowania na ścianach, to mój OUR125 z kloszem i nowym Radiumem lepiej świeci :!:

Tanie chińskie diody mają mniejszą skuteczność świetlną (lm/W) niż LRFy :!: Dopiero LEDy firmowe np: CREE dorównują skutecznością rtęciówkom no ale oczywiście są odpowiednio droższe ;)
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez swietlik » 8 kwietnia 2010, 13:03

OBp napisał(a):Obrazek

Z tego co widać na zdjęciu, diody LED są ułożone w jednej płaszczyźnie.... :roll: A jak mi wiadomo dioda LED daje światło już ukierunkowane i w tym wypadku będzie ono padać pod oprawą.
Ciekawe zatem jak doświetlić obszary między słupami :shock: :?: Po założeniu tych opraw będzie tak jak przy starych łychach -białe światło i cienie między słupami ;)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez amisiek » 11 kwietnia 2010, 20:25

@świetlik: Dokładnie tak świeciła latarnia LEDowa na przedmieściach Wiednia. Trudno to zobaczyć na zdjęciach, ale tak było.
OUKS ma rację - chińskie diody LED są 2x gorsze od MH. Te lepsze czasami osiągają 100lm/W ale przy kiepskiej jakości światła i trwałość też pozostawia wiele do życzenia - działają na granicy przebicia lawinowego. Tymczasem dobry MH ma jednocześnie 100 lm/W i Ra>80 i wiadomo, że na pewno działa długo (12 tys h nie jest niczym niezwykłym).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 15 kwietnia 2010, 17:17

W Zgorzelcu na kwiecie z 3ma stradami OUS 250, pod jednym z wysięgników podwieszono panel z diodami. daje sporo światła, w przyjemnym kolorze, ale i tak dużo mniej niż sodówa 250, poza tym jest to wielkie jak UOSF.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne