Rozdzielnice

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Rozdzielnica

Postprzez MRP200 » 6 maja 2010, 21:51

Kwestia stosowania odrębnych zabezpieczeń nadprądowych i różnicówek, czy też różnicówek zespolonych to rzecz gustu, ale też oszczędność miejsca w rozdzielni, szczególnie wtedy gdy owa różnicówka chroni indywidualny obwód. Trzeba jednak pamiętać, że wyłącznik różnicowo-pradowy jest zabezpieczeniem niewybiorczym, tzn. reaguje na każdy prąd upływu za wyłącznikiem. Dlatego błędem jest stosowanie jednej wspólnej różnicówki na wiele obwodów z oświetleniem włącznie, co niestety spotyka się szczególnie w domkach jednorodzinnych. Później bywa tak, że na jakimś obwodzie np. gniazda do kosiarki wystąpi doziemienie, oczywiście różnicówka wyłącza, w całym domku gaśnie światło i zaczyna się bieganie. Na dodatek, jeżeli takie doziemienie cały czas się utrzymuje (bo np. nocna ulewa zalała pozostawiony w ogrodzie przedłużacz), to nie ma najmniejszych szans tej różnicówki załączyć. Samo życie.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez bartek380V » 6 maja 2010, 21:55

Tak to prawda, ja pracuje jako elektryk w Anglii i tutaj stosuje m in. tzw zabezpeiczenie RCBO jest to bezpiecznik i roznicowka w jednym i zajmuje jedno pole ale jest wysoka. NIe wyłacza wszystkiego tylko jeden obwod i to rozumie, u nas tez takie sa ale sa na 2 pola . Puki co cena tez jest ciekawa. IM wiecej roznicowek tym lepiej bo wiadomo co i gdzie sie dzieje . Jedyny kłopot to nie wiadomo jaki człon zadziałał. :)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez MRP200 » 6 maja 2010, 22:22

To, czy wyłącznik różnicowo-prądowy jest podstawowym, czy tylko uzupełniającym środkiem ochrony przeciwporażeniowej miałem na myśli warunek dostatecznie szybkiego wyłączenia, bo w tym celu się je stosuje.
Oczywiście ochrona podstawowa, to tak jak napisał kolega Michał: izolacja robocza, odpowiednie przegrody, a także bardzo niskie napięcie bezpieczne.
Ale połączenia wyrównawcze, z definicji, to metaliczne połączenie dwóch lub więcej części przewodzących dostępnych celem niedopuszczenia do pojawienia się niebezpiecznej różnicy potencjałów. Wspomniane połączenia najczęściej podłącza się do wspólnej szyny uziemiającej, ale mogą być również połączenia nieuziemione. Tyle, że dotyczy to zasadniczo obiektów i urządzeń stacjonarnych. Najczęściej stosuje się je w łazienkach, kotłowniach itp. pomieszczeniach. Nie wyobrażam sobie jednak, aby robić dodatkowe połączenie wyrównawcze pomiędzy np. lodówka a mikrofalą, chyba, że ktoś jest naprawdę przewrażliwiony.
Z kolei przy sprawdzaniu ochrony przeciwporażeniowej w typowym obiekcie, obowiązkowym jest sprawdzenie poprawności podłączenia bolców ochronnych gniazd wtykowych (największa ilość) oraz obudów innych urządzeń do przewodu PE, co jest jednoznaczne ze sprawdzeniem ciągłości przewodów ochronnych. W sieci TN, najlepiej wykonać to przez pomiar impedancji pętli zwarcia.
MRP200
Moderator

Postprzez Michal » 6 maja 2010, 22:27

Fajnie by było gdyby któryś z adminów założył dział" Ochrona przeciwporażeniowa i pomiary elektroenergetyczne"jest to temat rzeka,a przepisy ostatnio trochę się zmieniły się w szczególności jeżeli chodzi o pomiary.Można było by tam przerzucić również wątki o RCD i wył,nadprądowych.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez MRP200 » 7 maja 2010, 06:54

Wątek o wyłącznikach różnicowo-prądowych już mamy w dziale osprzęt elektryczny. Co do ochrony przeciwporażeniowej, to w dziale of-topic mamy wątek "Bezpieczeństwo instalacji - było - stare łączniki kołyskowe". Wystarczyłoby je ożywić, bo ostatnio ucichły.
Taką mam koncepcję.
MRP200
Moderator

Postprzez Michal » 7 maja 2010, 13:52

MRP200 napisał(a):Wątek o wyłącznikach różnicowo-prądowych już mamy w dziale osprzęt elektryczny. Co do ochrony przeciwporażeniowej, to w dziale of-topic mamy wątek "Bezpieczeństwo instalacji - było - stare łączniki kołyskowe". Wystarczyłoby je ożywić, bo ostatnio ucichły.
Taką mam koncepcję.

Sugerując założenie osobnego działu dotyczącego pomiarów i ochrony przeciwporażeniowej miałem na myśli właśnie wyrzucenie tego z działu off- topic,w krórym jak na off-topic przystało jest mydło i powidło i trudno by było odnależć tematy związane z ochroną przeciwporażeniową. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez bartek380V » 8 maja 2010, 12:40

Trzeba porozmawic o roznicowkach na osobnym dziale. Ja ostatnio spotkałem sie z teoria ze jest to dobezpieczenie obwodu ( mimo ze poszczegolne zabezpieczenia tez musza spelniac warunek wyłaczenia w odpowiednim czasie) ,Roznicowka ma ta zalete ze rzeczywiscie szybko działa,ale tez taka ze moze zadziałac i to BEZPIECZNIE nawet jesli przewod ochronny jest uszkodzony - wiadomo czego. Norma jednak tego nie przewiduje tzn. przepływu jakiegokolowiek pradu przrez człowieka. Stad wartosc pradu roznicowego nie jest wieksza od 30 mA , bo to taki prad ktory nie zagrozi zyciu człowieka. Wiec dzieki niemu ochrona ta bedzie zawsze spelniona poniewaz nawet jesli ochronny zostanie uszkodzony obwod zostanie wyłaczony ale TO NIE ZNACZY ZE PETLI ZWARCIA MA NIE BYC. TO tłummaczyłoby teorie o tym ze roznicowka jest uzupełnieniem ochrony ,poniewaz petle zwarcia i tak musza spelniac normy. PS wyłaczniki roznicowe 30 z reguły wyskakuja przy 17 mA -to zalezy od wielu rzeczy , np. ile razy zadziałał, jaka temp. czy nie ma drgan zewnetrznych itd. Temat rzeka Zaprojektowałem kiedys model i sam wykonałem ,roznicowki na pracownie elektryczna i wychowawca był zdumiony. Zeby potwierdzic jej działanie pokazałem to na moja odpowiedzialnosc na sobie. Pracownia oczywiscie była zabezpieczona swoim RCD ale wyleciały dwie. Pozniej testowalismy osobo i tez było ok. Owa roznicowka pieknie tez rozwiazuje kłopot czasu wyłaczenie w ukladzie TT , mowa o 5 s, ona ma szanse byc tam szybsza i to jest plus. Pozdrawiam wszystkich zajmujacych sie zawodowo instalacjami elektroenergetycznymi ZACHECAM DO POSZERZENIA FORUM O DZIAŁ ,,INSTALACJE ,URZADZENIA I SIECI ELEKTROENERGETYCZNE. WYTŁUMACZYMY WSZYSTKIM JAK ROZPOZNAC UKŁAD SIECI PO SPOJRZENIU NA SŁUP , ITD. JESTEM PEWIEN ZE WIEDZA WYTŁUMACZONA PRAWAMI ELEKTRYCZNYMI BEDZIE ŁATWIEJSZA I BARDZIEJ ZROZUMIAŁA W KAZDYM DZIALE TEGO FORUM. :) :) :) :)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez bartek380V » 8 maja 2010, 12:59

Chodzi o to by na tym dziale poruszac problemy zwiazane tylko i wyłacznie z energetyka przemysłowa tylko urzadzenia sieci i linie elektrenergetyczne ,generatory . Moze tez Ekoenergia, moge podełsac fotki farm wiatrowych i przedstawic pewne liczby na ten temat. Tam gdzie mieszkam jest farma wiatrowa i buduje sie nowe ,jesli wszystko bedzie ok to powstanie tam 30 nowych elektrowni wiatrowych na 120 m wysokich . Wiem jakie generatory zastosowano jakiej mocy ,jesli bedzie zainteresowanie to na potrzeby forum moge dowiedziec sie wiecej.Widze ze takiego działu nie ma a przeciez zalicza sie do elektroenergetyki. :) :) :)
bartek380V

Postprzez DocBrown » 8 maja 2010, 13:06

Jestem jaknajbardziej za :)
Staniemy sie konkurencją dla forum SĘPu :twisted:
DocBrown

Postprzez bartek380V » 8 maja 2010, 15:44

JUz jestesmy konkurencja :) Na Naszym forum w wiekszosci to ludzie ktorzy zawodowo jak np ja ,zajmuja sie elektryka. Jaki problem poszerzyc temat . Chciec to znaczy muc. :) :) Jesli Nasze forum stanie sie jeszcze bardziej interesujace to mozemy konkurowacz takimi jak SEP ,ISE .PL ,zrzeszajc ludzi o roznych zainteresowaniach bedziemy bardziej popularni ,dzieki temu pomozemy wiekszej ilosci ludzi w roznych dziedzinach a co za tym idzie zwiekszy liczba Naszych KOLEGOW NA FORUM. :) :) :) PRZECIEZ WIEDZA KTORA TUTAJ JEST I DOSWIADCZENIE JEST MAŁO DOSTEPNE BO SA TU LUDZIE KTORZY SA MIŁOSNIKAMI OSWIETLENIA I WIEDZA TO CZEGO NIE WIEDZA INNI. Jak spytałem kiedys elektryka co oznacza literka E na WLS 400W, odpowiedział ze nie wie on tylko zakłada zarowki. Wysmiałem i zaczałem szukac i takich dociekliwych jak ja i ZNALAZŁEM FORUM LIGHTING GALLERY I Przynajmniej jest z kim i oczym pogadac. :)
bartek380V

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne