[Polam Wilkasy] OŻk

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Polam Wilkasy] OŻk

Postprzez oskard » 12 lipca 2009, 11:18

:? :?: musiałbym sprawdzić, ale pisze, jakie typy latarń, jakie źródło miały, nawet na tych betoniakach, jednych z pierwszych, napisał że były oprawy z lampami sodowymi... w latach 30-tych :o :!:
ale o świetlówkach też chyba coś tam jest...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez CDM » 12 lipca 2009, 12:10

oskard napisał(a): napisał że były oprawy z lampami sodowymi... w latach 30-tych :o :!:
Obrazek
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Whites86 » 12 lipca 2009, 12:15

sodówki wymyslili jak sie niemyle w 37-38 roku wiec na bank w polsce takich niebyło ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez KaszeL » 12 lipca 2009, 13:52

No ale niskoprężna soda mogła w tych latach już być na ulicach :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez oskard » 20 sierpnia 2009, 16:29

Tak przejrzałem cały ten wątek, i cieszę się ogromnie, ale też trochę dziwie, że jak Paweł wspomniał te OŻk na Górnośląskiej są odnowione i ich nie wymienią. Chciałbym, żeby wszystkie OŻk, niezależnie gdzie są i na jakich słupach były w rejestrze zabytków, na razie podobno są tylko pastorały, odtwarzają je, albo poddają renowacji, po to żeby... powiesić jakieś Albany albo inną pokrakę :evil:
A pastorał z OŻk-ami, chociaż są powojenne, wygląda oryginalnie i nadzwyczaj wdzięcznie, te nowe wiszące, garnkowate oprawy nigdy nie dorównają OŻk-om w gracji i wdzięku ;) Dlatego one też powinny być jako zabytki, tylko najwyżej osprzęt dać, tam gdzie pastorał miał kiedyś korbkę, i gitara :D mamy OŻk na MH ;)
Przypomniała mi sie taka historia, jak to przeczytałem o Górnośląskiej, historia dotycząca Objazdowej, przy której zresztą, stoi moje liceum. Były tam jeszcze jakieś 5, 6 lat temu bruki z rynsztokami i pastorały z OŻk-ami, co pięknie się zwłaszcza jesienią komponowało z XIX-wiecznymi fabrykami na końcu ulicy. Byłem świecie przekonany, że jedyna zmiana w przyszłości, to wymiana opraw, na sodowe... trudno, szkoda, ale pastorały na pewno zostaną ;) ... No to jak już wspomniałem, 5 albo 6 lat temu zniszczyli ulicę. Wywalili bruki, położyli nową nawierzchnię, asfaltową i płaską jak na wsi :lol: Pastorały w ogóle wywalili, dali jakieś blaszaki :x oczywiście z sodą.
Niedawno dali w zamian, za to co zniszczyli nowe pastorały, na sąsiedniej Kawęczyńskiej, ale... powiedzmy, że nie są najbardziej udane i wierne w detalach, a nawet w proporcjach :x Zamiast 5 betoniaków, dali 8 pastorałów :o z daleka wygląda to jak sztachety w więzieniu, mają wściekle jasne, sodowe coś.
Tak więc, jak sie okazuje nie wszystkie pastorały a co dopiero OŻk są szanowane... Z Dubieńskiej też 2 lata temu znikły pastorały, też z OŻk-ami, mam nadzieję że dali je do renowacji i na jakiejś ulicy jeszcze będą, ale na pewno już z innymi oprawami :cry: I szkoda że tak klimatyczne ulice jak Dubieńska i Objazdowa, gdzie takie oświetlenie pasowało jak nigdzie, obrabowano tak z historii :|
oskard

ozk

Postprzez leon0785 » 11 czerwca 2010, 17:47

OBp Miechów (Małopolska)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leon0785

Re: [Polam Wilkasy] OBp

Postprzez oskard » 11 czerwca 2010, 21:06

Kocham takie widoczki :) . Ta na ostatnich fotkach nawet kompletna, ona jest na prywatnym terenie? Chociaż nie... świeci na ten ogrodzony teren, ale słup jest już za siatką... Ona może do miasta dalej należy?
oskard

Postprzez OBp » 11 czerwca 2010, 21:08

Super foty leon :!: :) Takie coś rzadko się widzi...
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez cieszyn » 11 czerwca 2010, 21:09

:arrow: leon0785 » Świetne zdjęcia, masz szczęście, że trafiłeś tego klasyka, :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez leon0785 » 11 czerwca 2010, 21:11

Dzięki :)

cieszyn napisał(a)::arrow: leon0785 » Świetne zdjęcia, masz szczęście, że trafiłeś tego klasyka, :D

Znam go od wielu lat :D
leon0785

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze