Uszkodzenia lamp

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: Uszkodzenia lamp wyładowczych

Postprzez Wysokoprezny » 26 czerwca 2010, 14:22

elektryk napisał(a):Po modernizacji oświetlenia w mojej gminie w 2006 r. ciągle w wielu oprawach psują się WLS-y. Najczęściej zapalają się i gaszą. Rzadko kiedy lampa wcale nie świeci. Dziwi mnie jedna rzecz. Taka jedna lampa migała i migała ze dwa tygodnie, a teraz świeci normalnie ale różowawo. Czy problem wróci. Czemu te lampy tak się psują :?: Na jednej ulicy można się doliczyć 6 migających. Lampy nie są sczerniałe tylko jedna, ale już ledwo ledwo się zapala. Czy spowodowane jest to spadkiem napięć. Gdy była rtęć to pamiętam jak może 2 LRF-y migały w życiu. Co innego na liniach AsXSn wszystkie lampy świecą bez zarzutu.

To może być instalacja dawno nie konserwowana, ale w takim sensie, że nie wymieniano gasnących lamp i teraz parę sztuk tak gaśnie. Sodówka gaśnie ze względu na wzrost napięcia na samej lampie ze 100-110 V do ok. 135 V, wówczas statecznik nie radzi sobie ze stabilizowaniem wyładowania i lampa gaśnie. Za sam wzrost napięcia odpowiedzialny jest osadzający się wolfram i emiter na ściankach jarznika, tudzież "uciekający sód". Ta agonia lampy może trwać miesiącami...
Lampy wysokoprężne w każdym ogrodzie!
Wysokoprezny

Postprzez elektryk » 26 czerwca 2010, 14:48

Ostatnio w listopadzie był przegląd i powymieniano wszystkie. Do tej pory popsuło się 6 lamp na tej ulicy. Jednej nie zauważyli, bo jak jechali to akurat świeciła, ale szybko ich wróciłem i nawet zdjęli klosz :twisted:
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Kwazor » 26 czerwca 2010, 17:27

Ta agonia lampy może trwać miesiącami...

Jedna 70W soda miała agonie ponad rok....
Ostatnio edytowano 28 czerwca 2010, 21:51 przez amisiek, łącznie edytowano 2 razy
Powód: poprawiłem tag
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez Whites86 » 26 czerwca 2010, 17:51

Kwazor napisał(a):Ta agonia lampy może trwać miesiącami...

Jedna 70W soda miała agonie ponad rok....

u mnie na ulicy sodówka 100W miala agonie 4 lata :evil:
Ostatnio edytowano 28 czerwca 2010, 21:52 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawiłem tag
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 26 czerwca 2010, 20:45

elektryk napisał(a):Ostatnio w listopadzie był przegląd i powymieniano wszystkie. Do tej pory popsuło się 6 lamp na tej ulicy. Jednej nie zauważyli, bo jak jechali to akurat świeciła, ale szybko ich wróciłem i nawet zdjęli klosz :twisted:

Z jakiej oprawy zdjęli ten klosz ?
Jeśli z LEDY to dobrze :twisted: Przynajmniej nie będzie straszyć swoim wyglądem :mrgreen:
DocBrown

Postprzez Wysokoprezny » 28 czerwca 2010, 21:15

Wierzę w to że rok czy cztery lata trwała agonia sodówki. Też się z tym spotkałem, ba- powiem Wam o agonii rtęciówki 125 W cztery lata i do tego doszedł spadek strumienia świetlnego. :)
Lampy wysokoprężne w każdym ogrodzie!
Wysokoprezny

Postprzez DocBrown » 28 czerwca 2010, 21:20

http://www.youtube.com/watch?v=2hTNDAiquCM :twisted:
Tutaj ten film lepiej pasuje ;)
DocBrown

Postprzez Whites86 » 28 czerwca 2010, 21:24

Wysokoprezny napisał(a):Wierzę w to że rok czy cztery lata trwała agonia sodówki. Też się z tym spotkałem, ba- powiem Wam o agonii rtęciówki 125 W cztery lata i do tego doszedł spadek strumienia świetlnego. :)

niektore rtęciowki maja agonie od pierwszego użycia :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 29 czerwca 2010, 08:56

Widzę ze nikt nie zainteresował się minutową agonią sodówki :( Cóż dzis będą dwa filmiki, agonia sodówki 100 i 150W, ta 250tka z filmu dopiero za 3 razem się poddała :D Ale juz po pierwszej próbie trochę sodu wydostało się poza jarznik, bo przy dolnym jego końcu pojawiło się lekkie zaczernienie bańki.
DocBrown

Postprzez amisiek » 29 czerwca 2010, 11:35

A co to za statecznik na tym filmie? Pod co podłączyłeś tego WLSa? (już na forum był film z dobijania jakiejś sodówki, tam był zestaw stateczników)
Na dobicie mogłeś jeszcze zapakować do kuchenki mikrofalowej;)
http://www.youtube.com/watch?v=xy59WRwH1Gw&feature=related
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze