Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez neon44 » 5 listopada 2007, 00:47

cieszyn napisał(a):
Tak to jest, dlatego im więcej będziemy focić, tym więcej opraw uratujemy choć w ten sposób! :roll:

Dlatego też nie likwiduj Twoich zdjęć jako załączników :) :) :) i rób zdjęcia dalej bo naprawdę super zdjęcia opraw robisz :) :) :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 6 listopada 2007, 00:28

Dlatego też nie likwiduj Twoich zdjęć jako załączników

NEON - litości, :cry: nie ciągnijmy już tego wątku, prosiłem Cię o to na PW, wyjaśniałem dokładnie, to nie było z mojej strony działanie obliczone na szkodę, wiem, że piszesz to na wesoło (buźki :D ). Jest to m.in. skutek braku odpowiednich zapisów w Regulaminie tego forum, a ja wstawiając swego czasu zdjęcia wprost na Forum (jak się niektórym wydawało - w nadmiarze) nie przekraczałem żadnego zakazu, bo go nie było. Potem, gdy zostałem upomniany, w trosce o nieblokowanie dostępu do moich tak licznych, starszych już załączników postanowiłem odciążyć serwer z wielu podobnych do siebie moich zdjęć, no i tak to wyszło.
Napisz, czego Ci brakuje, odszukam i wyślę w wolnej chwili.

Sprawy techniczne, czyli to co wolno i nie wolno w kwestii ładowania zdjęć na naszym Forum powinny być u nas dawno uregulowane - a nie są.
Nie byłoby wtedy żadych problemów. Na dziś dyskusja w tej sprawie toczy się niemrawo i nic chyba jednoznacznie nie przyniesie. Tzn. nie liczę na to, że wszyscy jak jeden mąż opowiedzą się tylko za jakimś jednym rozwiązaniem. Będą zdania obszerne, ale też cząstkowe i wybiórczo traktujące temat. Vox populi nie będzie tu oznaczało: vox dei - a może się mylę?. JEst przecież wiele uwarunkowań technicznych (dzierżawa serwerów, parametry transmisji, koszty itp.), których wszyscy uzytkownicy nie znają, a które mogą pewne proponowane w tej dyskusji warianty uniemożliwiać po prostu. A skoro tak, to decyzję i tak podejmą odpowiedzialni za administrowanie Forum.

Ktoś spyta, a dlaczego nie zabieram głosu w tej dyskusji? - tu właśnie częściowo to wyjaśniam (dyskusja - owszem, ale jestem za rozwiązaniem arbitralnym), natomiast jakiś czas temu, zanim ta dyskusja zaistniała, przedstawiłem obszerne stanowisko w tej sprawie osobie mającej duży wpływ na kształt tego portalu. Moim zdaniem tu trzeba zdecydowanych rozwiązań osób odpowiedzialnych za administrowanie Forum.

Znam fora, gdzie niczego nie wolno ładować, a wszystko (foty, załączniki) pakuje się na inne serwery, a na forum daje tylko linki w różnych wariantach typu same linki, miniatury itp.
Tak jest prosto i jasno i jakoś takie fora latami działają, mało tego, ludzie z takich forum spotykają się i rozmawiają w terenie o swojej pasji. Minusem jest to, że na takie zewnętrzne sewery nie mamy wpływu i jeśli one kiedyś zanikną lub zaczną usuwać najstarsze nasze zdjęcia (tak!) to nam niewiele pozostanie.
Ideałem by było, gdybyśmy mogli postawić własny serwer zdjęciowy, tam walić foty, a na serwer forum kłaść tylko posty i "nasze" linki. To chyba jednak nierealne. :o
Wierzę, że i nasze forum będzie miało dobre rozwiązanie dot. ładowania fot tzn. takie, które będzie sprzyjało przejawianiu aktywności na forum, bo jeśli nowe rozwiązanie spowoduje, że na tym ucierpi płynność dyskusji, sprawne cytowanie i tzw. "wartki nurt życia Forum" to wiele osób może się do tego portalu zniechęcić (wliczając w to mnie). Już dziś widać, że jeśli ktoś wyraźnie nie wskaże postu, który komentuje, to są kłopoty z podtrzymaniem rozmowy na dany temat - sam chyba trafiłeś teraz na taki dylemat w wątku Zabrze :lol:

Oprócz samej korekty Regulaminu w kwestii wstawiania zdjęć, jest też wiele innych spraw, które można by usprawnić. Choćby sprawa wstawiania kilku załączników na raz - jeśli zostawicie możliwość wstawiania max. 5 zdjęć, to TRZEBA dać jako opcję wstawianie ich za jednym razem.
Coś niecoś tu już dawniej wiele razy zaproponowałem, także w kwestii GUI (jak to mówią: graficznego interfejsu użytkownika), jako że mam za sobą doświadczenie w pracy testera oprogramowania w firmie zagranicznej. Rozumiem, że wielu spraw nie przeskoczymy, ale coż, może idźmy choć małymi krokami do przodu, -ale idźmy ?

Na koniec chcę dodać, że mam wielki podziw i uznanie dla osób prowadzących i administrujących to forum. Zarówno za ich niezmierzony wkład pracy, kosztem czasu dla rodziny pewnie, ale też za ich wkład finansowy (tak!). Dlatego jestem daleki od formułowania postawy roszczeniowej, czyli zmian dla samych zmian, dlatego bardziej zależy mi na pochyleniu się z troską nad naszymi sprawami, które dla wielu z nas (jak mniemam) stały się prawdziwą pasją.
Będzie dobrze :) :) :) :) :) :arrow: :idea: :idea: :idea:

- sorry za przydługą wypowiedź, jakoś mi tak samo wyszło :|
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 10 listopada 2007, 09:50

Ciekaw czy że by postawić sobie kwiata w ogrodzie trzeba mieć zezwolenie. :)
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 10 listopada 2007, 12:01

Jeśli domek jest na gęsto zastawionym osiedlu to myślę, że nikt by nie zezwolił na postawienie tam wysokiego masztu z kwiatem A jak gdzieś na wsi to czemu nie :lol:
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Edziu » 10 listopada 2007, 18:53

Fajny pomysł ale trudny do wykonania, zamówienie dźwigu, zakup słupa, oprawy, plus rachunki za prąd .
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez mateusz » 10 listopada 2007, 19:15

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:CzewaTeatr.JPG Kwiat na trzy MALAGI i dwa mniejsze na cztery kule koło teatru w Częstochowie
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez mateusz » 10 listopada 2007, 19:53

A tu kwiaty na sześć kwadratówek z Bydgoszczy
Załączniki
Bydgoszcz-0472_IMG.jpg
Zdjęcie z Wikipedi
Bydgoszcz-0472_IMG.jpg (113.93 KiB) Przeglądane 2121 razy
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez Edziu » 10 listopada 2007, 20:17

Dokładnie kojażę te kwiaty, są przy operze nova, widzę że jeszcze słupy nie były pomalowane,ok 2 lata temu je pomalowano na szaro, zresztą tak pomalowane są wszystkie metalowe słupy w Bydgoszczy, Do dziś prawie wszystkie kwadratówki na kwiatach posiadają klosze.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez CDM » 12 listopada 2007, 00:24

A to dwa kwiaty klasyczne: 3X OZR-3
Obrazek
oraz 3X SGS 101/70:
Obrazek
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Paweł » 12 listopada 2007, 17:02

Fajne fotki :) Widać że klosze tych OZR-250-3 trochę zmleczaly od rtęciówek.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne