Miałem dzisiaj ogromnego farta

Kraśnik, ul. Lubelska. Kolejnych kilkadziesiąt Strad z duszą OUS 400 z 1987r. wymienionych zostanie na oprawy Lena Lighting - Rubycon 150W

Oświetlenie teraz będzie porównywalne do Strad, a nawet lepsze, a do tego obniżenie mocy o 250W

Sory za jakość, ale mżawka była.
Monterzy na chwilę pojechali po 4 kolejne "lampy" do siedziby ZE, która jest na tej samej ulicy. Wzięli 4 szt. i już podjeżdżają do kolejnego słupa

Rubycon jest tak mały i lekki, że elektryk wziął ją w jednej ręce

Star 1142 - mój ulubiony podnośnik

Nigdy innego podnośnika nie widziałem, żeby grzebał coś przy oświetleniu

Odkręcanie przewodów z kostki. Kabli oczywiście nie wymienili

Poluzowanie Strady i zdejmowanie. W przeciwieństwie do łyżek czy innych klasyków, Strada zeszła z wysięgnika bez oporu

Podłączanie Rubycona i wkręcenie "żaróweczki"

Zamocowanie oprawy i założenie klosza.

Zaczepiłem elektryka i spytałem, czemu nie instalują Philipsów (chodziło o SGS), odpowiedział że miasto zakupiło 160 takich "lamp" (Rubyconów), (co jest miały być SGS-y

). Może zmienili przetarg później, bo chcieli oprawy, które są dostępne bez użycia narzędzi.
Stare "lampy", Strady z duszą 23-letnie. Mają jeszcze stare mocowanie klapek, osprzęt nie na klapce. Monter przycisnął lekko palcem i już klapka wyskoczyła

Widać pudełko po Rubyconie

I koniec

Powiem szczerze, że Rubycony są bardzo łatwe w montażu, przy jednym słupie zeszło im ok. 5 minut, a 4 lata temu pamiętam jak zakładali na mojej ulicy Ledy to zeszło im ok. 15 min. Łącznie dziś wymieniono 12 opraw. Ktora fota najbardziej się podoba

Czekam na komentarze.