Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez qba » 15 kwietnia 2010, 17:20

neon44 napisał(a):qba a fotki choćby telefonem masz :?:

Mam, ale jeszcze oprogramowania do Nokii nie ściągnąłem. mam z tym problem, ponieważ nie korzystam z internetu przez mojego kompa.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 7 lipca 2010, 14:25

Pamitacie to zdjecie... zrobiłem je w ubiegego sylwestra. Oprawy, ktore zaznaczyłem na czerwono niecałe dwa miesiące temu wzmienili na SGS203 :roll: Jedna OURW, którą wymienili od lat nie świeciła, teraz świeci wszystko, ale wymiana troche dziwna...

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez elektryk » 25 lipca 2010, 09:57

Połowę zdjęć z wątku Kraśnik jest już nie aktualnych... Przedstawiam tu kilka fot porównawczych, te same słupy:
al. Niepodległości - od 1982 r. do maja 2010 były tu pierwsze wersje OUS 400. Fota z 2008:
Obrazek

Obecnie:
Obrazek

2008
Obrazek

Obecnie
Obrazek

ul. Szpitalna, od 1986 OUS 400-1 od 2005 na co drugim słupie SGS 203, w marcu 2010 wszystko wymieniono, 2008:
Obrazek

Obecnie
Obrazek

2008
Obrazek

Obecnie
Obrazek

2008
Obrazek

Obecnie
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Paweł » 25 lipca 2010, 16:43

Dostosowano więc luminację prześwietlonej ulicy do normy ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez elektryk » 25 lipca 2010, 20:24

Kwadratówki 400 świeciły tak samo jak teraz Rybycony, a nawet trochę gorzej :roll:
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Paweł » 25 lipca 2010, 20:55

A nie były to 250W wersje? 150W w oprawie z dobrym odbłyśnikiem (a nie tylko z nazwy ;) ) + WLS z wyższą skutecznością świetlną powoduje że nie odczuje się jakiejś wielkiej różnicy z powodu zmniejszenia mocy oświetlenia.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez elektryk » 25 lipca 2010, 20:57

Nie, wszędzie były 400-stki
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez elektryk » 26 lipca 2010, 19:28

Miałem dzisiaj ogromnego farta :D Kraśnik, ul. Lubelska. Kolejnych kilkadziesiąt Strad z duszą OUS 400 z 1987r. wymienionych zostanie na oprawy Lena Lighting - Rubycon 150W ;) Oświetlenie teraz będzie porównywalne do Strad, a nawet lepsze, a do tego obniżenie mocy o 250W :D Sory za jakość, ale mżawka była.

Monterzy na chwilę pojechali po 4 kolejne "lampy" do siedziby ZE, która jest na tej samej ulicy. Wzięli 4 szt. i już podjeżdżają do kolejnego słupa :D Rubycon jest tak mały i lekki, że elektryk wziął ją w jednej ręce
Obrazek

Star 1142 - mój ulubiony podnośnik :D Nigdy innego podnośnika nie widziałem, żeby grzebał coś przy oświetleniu
Obrazek

Odkręcanie przewodów z kostki. Kabli oczywiście nie wymienili :x
Obrazek

Poluzowanie Strady i zdejmowanie. W przeciwieństwie do łyżek czy innych klasyków, Strada zeszła z wysięgnika bez oporu
Obrazek
Obrazek

Podłączanie Rubycona i wkręcenie "żaróweczki" :D
Obrazek

Zamocowanie oprawy i założenie klosza.
Obrazek

Obrazek

Zaczepiłem elektryka i spytałem, czemu nie instalują Philipsów (chodziło o SGS), odpowiedział że miasto zakupiło 160 takich "lamp" (Rubyconów), (co jest miały być SGS-y :roll: ). Może zmienili przetarg później, bo chcieli oprawy, które są dostępne bez użycia narzędzi.
Stare "lampy", Strady z duszą 23-letnie. Mają jeszcze stare mocowanie klapek, osprzęt nie na klapce. Monter przycisnął lekko palcem i już klapka wyskoczyła ;) Widać pudełko po Rubyconie
Obrazek

I koniec :) Powiem szczerze, że Rubycony są bardzo łatwe w montażu, przy jednym słupie zeszło im ok. 5 minut, a 4 lata temu pamiętam jak zakładali na mojej ulicy Ledy to zeszło im ok. 15 min. Łącznie dziś wymieniono 12 opraw. Ktora fota najbardziej się podoba :?: Czekam na komentarze.
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Whites86 » 26 lipca 2010, 19:41

tylko mi nie mow ze niewybębniles zadnej strady ;) one i tak na zlom trafiają :) na miejscu zazwyczaj w ZE sie je po cichu rozbiera by miedz z z dławików powyjmowac a reszte sie wywala :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez elektryk » 26 lipca 2010, 19:50

Whites86 napisał(a):tylko mi nie mow ze niewybębniles zadnej strady ;) one i tak na zlom trafiają :) na miejscu zazwyczaj w ZE sie je po cichu rozbiera by miedz z z dławików powyjmowac a reszte sie wywala :roll:

Whites, po pierwsze:
-nie miałem ani grosza przy sobie, nawet nie pytałem, bo za darmo by nie dali,
-po drugie: zobacz jaki jest stan tych strad, wszystko odpada, w środku syf, zardzewiało, klosze brudne i popękane,
-po trzecie: Strady nadal produkują, w każdej chwili mogę sobie kupić taką nową, a nie jak te badziewia :!:

Gdyby to były Kwadratówki, oczywiście wołałbym, aby mi jedną dali :) Sama Strada nie jest ciężka, gdy byli na górze, po cichaczu podnosiłem jedną :D
Elektromonter PE
elektryk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego