[Schréder] Onyx

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Schréder] Onyx

Postprzez DocBrown » 25 lipca 2010, 22:01

A czy ja neguje parametry, albo jakość tych opraw ?
Nie znam ich dobrze, to nie wypowiadam sie o parametrach, czy też jakości, jedynie mogę ocenić ich wygląd, który dla mnie jest kompletną porażką.
DocBrown

Postprzez amisiek » 26 lipca 2010, 09:53

Michal napisał(a):Robiłem niedawno projekt oświetlenia jednego obiektów z wykorzystaniem opraw Onyx do lamp MH 400 W i inwestorowi te oprawy bardzo się podobały.

400W białego MH to sporo światła, co te oprawy oświetlają?

Michal napisał(a):[..] oprawy mimo,że są prawie rówieśniczkami naszej Strady - pod względem parametrów oświetleniowych jak i względem jakości są bardzo dobrze wykonane. :)

Wg mnie nie potrzeba zbędnych dyskusji, wystarczy pojechać w Warszawie ul. Wilanowską od Wilanowa do Puławskiej. Gdy przejedzie się przez skrzyżowanie z Dolinką, nagle robi się znacznie ciemniej, pojawiają się ciemne plamy a czasami coś dziwnie żółto świeci z góry po oczach, ciekawe dlaczego? :twisted:
Wygląd jest rzeczą gustu, mi te oprawy się podobają, są nowoczesne w formie, oczywiście nie pasują do starych słupów i wysięgników, ale mało kto by je tam instalował. Ich miejsce jest przy zmodernizowanych ulicach, które trzeba bardzo dobrze oświetlić.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 26 lipca 2010, 10:43

Fakt to nie jest najnowsza konstrukcja ale już też ulepszyć właściwie się jej nie da, to kolejny przykład jak przestarzałe były i są nasze oprawy... Dopiero niedawno to zrozumieli nasi producenci i zaczęli inwestować w powstanie nowoczesnych konstrukcji.

amisiek
, wystarczy zobaczyć np. całą al. Solidarności, gdzie Onyxy z SON-T PIA Plus skuteczniej oświetlają (nawet te z redukcją po 22:00 nieźle sobie radzą) ulicę a energochłonność spadła o ponad 60% z w stosunku do różnych OUS i nawet SGS204 :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 26 lipca 2010, 11:48

Dawno nie jechałem, zobaczę przy okazji.
Na ulicy Wilanowskiej wrażenie jest niesamowite, bo po przejechaniu skrzyżowania wjeżdża się z precyzyjnej i jasnej ulicy na zupełnie inaczej oświetloną, znacznie gorzej, bo nierównomiernie. Widać ile światła i prądu się marnuje.
Wg mnie kolejnym miejscem, gdzie wolałbym widzieć oprawy Onyx zamiast Strad i kwadratówek, jest ul. Puławska na odcinku od Wilanowskiej do Piaseczna. A także Dolinka Służewiecka i pozostała część Wilanowskiej do Puławskiej. Tam z kolei widać gdzie kiedyś wymienili Stradę czy kwadratówkę na SGSa - jest jaśniej;).
Swoją drogą to czy oprawy Onyx na lampy o mniejszej mocy pojawiają się gdzieś w miastach poza ważniejszymi arteriami komunikacyjnymi? Czy może są po prostu za drogie i w takich mniej obciążonych miejscach wstawiają np. znacznie tańsze Malagi.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez elektryk » 26 lipca 2010, 20:07

Tak, 150 świecą lepiej niż wysłużone Strady i Kwadratówki, zauważyłem to w moim mieście po wymianie na Rubycony :)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Michal » 26 lipca 2010, 21:19

amisiek napisał(a):
Michal napisał(a):Robiłem niedawno projekt oświetlenia jednego obiektów z wykorzystaniem opraw Onyx do lamp MH 400 W i inwestorowi te oprawy bardzo się podobały.

400W białego MH to sporo światła, co te oprawy oświetlają?

Michal napisał(a):[..] oprawy mimo,że są prawie rówieśniczkami naszej Strady - pod względem parametrów oświetleniowych jak i względem jakości są bardzo dobrze wykonane. :)

Wg mnie nie potrzeba zbędnych dyskusji, wystarczy pojechać w Warszawie ul. Wilanowską od Wilanowa do Puławskiej. Gdy przejedzie się przez skrzyżowanie z Dolinką, nagle robi się znacznie ciemniej, pojawiają się ciemne plamy a czasami coś dziwnie żółto świeci z góry po oczach, ciekawe dlaczego? :twisted:
Wygląd jest rzeczą gustu, mi te oprawy się podobają, są nowoczesne w formie, oczywiście nie pasują do starych słupów i wysięgników, ale mało kto by je tam instalował. Ich miejsce jest przy zmodernizowanych ulicach, które trzeba bardzo dobrze oświetlić.

Teren dużego zakładu produkcyjnego.Obecnie są tam zamontowane min. na sześciu 16 metrowych masztach po 8 kwadratówek OUS 400,a po modernizacji po 4 szt. Onyx 3 z lampami metalohalogenowymi Venture HIT 400W ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Paweł » 27 lipca 2010, 01:19

Michał, nie zapomnij zrobić zdjęć jeśli to będzie możliwe z tej ciekawej modernizacji :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 27 lipca 2010, 10:05

Ciekawe czy subiektywnie będzie tam jaśniej mimo skrócenia poboru prądu o połowę. Wg mnie powinno. Najlepiej by było mieć nocne fotki przed i po. Michał, jeśli się da to koniecznie zrób zdjęcia! :)

Edit
Doc tak nienawidzi Onyksów, że dla takiej rozwalonej oprawy zdradził znaczek ukochanego Audi w awatarze. Oj, nieładnie, Doc!!!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez leon0785 » 10 sierpnia 2010, 18:59

Onyx Libertów pod Krakowem (Zakopianka)

Obrazek
leon0785

Postprzez mateusz » 11 sierpnia 2010, 18:49

Czy to w miejscu, gdzie przebudowują skrzyżowanie ?
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze