[Elgo] OURd, OUSd, OUSc/e Leda

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] OURd i OUSd - poprzedniczka Ledy

Postprzez Misiumac » 27 lipca 2010, 16:15

Widzę że kolega OBp zwiedzał moje miasto :)
Co do Led, to ja nie lubie jej ze względu na jej dziwaczne odbłyśniki (to samo tyczy się opraw OZS). W jednym miejscu oślepiają a krok dalej jest ciemniej, tzn. nierównomiernie oświetlają :? Podejrzewam że wiecie o co mi chodzi.
Misiumac

Postprzez amisiek » 27 lipca 2010, 16:21

Misiumac napisał(a):Co do Led, to ja nie lubie jej ze względu na jej dziwaczne odbłyśniki (to samo tyczy się opraw OZS). W jednym miejscu oślepiają a krok dalej jest ciemniej :? Podejrzewam że wiecie o co mi chodzi.

Tak, o nierównomierność rozsyłu światła. Te oprawy nie są pod tym względem najlepsze niestety. Ale cóż, jest to oprawa klasyczna, zatem nie można od niej wymagać, by miała ekstra parametry...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 27 lipca 2010, 16:33

amisiek napisał(a):
Misiumac napisał(a):Co do Led, to ja nie lubie jej ze względu na jej dziwaczne odbłyśniki (to samo tyczy się opraw OZS). W jednym miejscu oślepiają a krok dalej jest ciemniej :? Podejrzewam że wiecie o co mi chodzi.

Tak, o nierównomierność rozsyłu światła. Te oprawy nie są pod tym względem najlepsze niestety. Ale cóż, jest to oprawa klasyczna, zatem nie można od niej wymagać, by miała ekstra parametry...

heh co to za klasyk ? ;) to leda tylko z innym mocowaniem, nic innego w niej od ledy sie praktycznie nierózni ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 27 lipca 2010, 16:42

Whites86 napisał(a):heh co to za klasyk ? ;) to leda tylko z innym mocowaniem, nic innego w niej od ledy sie praktycznie nierózni ;)

Tym gorzej dla niej :twisted:
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez elektryk » 27 lipca 2010, 18:08

A wyobraźcie sobie, że to wisi na głównych arteriach w Lublinie, gdzie są 2-3 pasy na jednej nitce :!: Na szczęście Leda II (obecna) ma już lepszy odbłyśnik, a także i szerokostrumieniowy. Niestety, aby ta druga dobrze oświetlała musi być zamontowana równo do płaszczyzny drogi :!:
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez DocBrown » 27 lipca 2010, 18:31

elektryk napisał(a):A wyobraźcie sobie, że to wisi na głównych arteriach w Lublinie, gdzie są 2-3 pasy na jednej nitce :!: ....

No to mamy prawdziwy kretynizm oświetleniowy :twisted:
DocBrown

Postprzez Whites86 » 27 lipca 2010, 18:32

DocBrown napisał(a):
elektryk napisał(a):A wyobraźcie sobie, że to wisi na głównych arteriach w Lublinie, gdzie są 2-3 pasy na jednej nitce :!: ....

No to mamy prawdziwy kretynizm oświetleniowy :twisted:

tam to jedynie ONYX albo inna dobra oprawa mogla by byc ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 27 lipca 2010, 21:28

:o :roll: Zabytek... czy Wy oby nie przesadzacie? OK- są nowe, lepsze oprawy ale SGS203 (choć ich nie lubię) to jak dla mnie nadal całkiem nowoczesna oprawa.. Czy my nie mamy oby za dużego dobrobytu :roll: Do LED i OUSd też nic nie mam... to proste, tanie polskie oprawy sodowe, podobnie jak STRADY, tylko one są więlkszych mocy.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Paweł » 28 lipca 2010, 00:14

Ledy dobrze świecą ale nie te szeroko strumieniowe które to porażka, ciemniej pod slupem i smugi światła między słupami........
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Re: [Elgo] OUSc/e Leda

Postprzez OBp » 28 lipca 2010, 19:27

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze