Zdjęcia nocne

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Zdjęcia nocne

Postprzez Kwazor » 22 sierpnia 2010, 13:57

Wejherowo Nanice teren PKP
16316
16315

A na przejsciu kolejowym 2 trumienki w dobrym stanie świecące
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez maniek20080 » 22 sierpnia 2010, 14:49

Piękna ta rtęć, i fotki oczywiście też :)
Masz może foty tych koryt??
maniek20080

Zdjęcia: 206

Postprzez OBp » 27 sierpnia 2010, 17:19

Obrazek
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez leon0785 » 30 sierpnia 2010, 20:28

Suchedniów (świętokrzyskie) letnia noc.
Różne źródła światła
Sodowe: OZS-100-250
Rtęciowe: Trumienka i OURW250
Świetlówkowe kompakty: OZPR-y
Metalohalohenkowe: Naświetlacze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leon0785

Postprzez OBp » 30 sierpnia 2010, 20:37

leon, na jakich ustawieniach foty robiłeś, tzn. jak przysłone skręciłeś, jaki czas naświetlania itp.? :)

Oczywiście foty znakomite :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez maniek20080 » 30 sierpnia 2010, 20:48

leon brak słów aby określić twoje fotki :o są przepiękne.
maniek20080

Zdjęcia: 206

Postprzez Utilizer » 30 sierpnia 2010, 22:02

Leon twoje zdjęcia są fajne ale czegoś im brakuje. Chodzi o kompozycję. W moich zdjęciach nocnych zależy mi na pokazaniu jak oświetlają różne oprawy, a u ciebie chaos.
Jak robisz zdjęcia kładąc aparat na ziemi, staraj się go podnieść trochę wyżej żeby nie było widać chodnika. Albo szukaj jakiś barierek, słupów do oparcia, ławek itp. wiem że z ręki nie da się zrobić ostrej foty
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez DocBrown » 30 sierpnia 2010, 22:45

Przynajmniej na zdjęciach Leona nie ma brzydkich opraw :twisted:
DocBrown

Postprzez amisiek » 31 sierpnia 2010, 11:17

Utilizer napisał(a):Jak robisz zdjęcia kładąc aparat na ziemi, staraj się go podnieść trochę wyżej żeby nie było widać chodnika. Albo szukaj jakiś barierek, słupów do oparcia, ławek itp. wiem że z ręki nie da się zrobić ostrej foty

Ławki są niezłe, czasami skrzynki z aparaturą sterującą światłami, warto mieć też woreczek z piaskiem lub kaszą- przy w miarę lekkim aparacie jest to sensowna podpórka.
Takie daje efekty woreczek - czasami lepiej niż statyw, bo mniej wrażliwe na wiatr:
Obrazek
Godzina 02:05 w nocy, ISO 400, czas 6 sekund, f/2.0, ogniskowa 50mm. Balans bieli CCT=2600K.

Jeśli czas wychodzi stosunkowo krótki (tak gdzieś do 1s), to warto oprzeć aparat o słup w taki sposób, by nie przenosić drgań dłoni. Co trzecie zdjęcie wychodzi udane ;) nawet przy długiej ogniskowej:
Obrazek
ISO 400, czas 2 sekundy, f/5.6, ogniskowa w przeliczeniu 480mm. Zdjęcie zrobione przy oparciu obiektywu i aparatu o solidny słup.

Gdy zadziera się do góry obiektyw szerokokątny, występuje paskudne przełamanie perspektywy, linie się zbiegają, proporcje stają się dziwne. Dlatego lepiej zrobić fotkę aparatem trzymanym na wysokości brzucha lub oka i wykadrować później niepotrzebny kawał chodnika.
Tutaj widać co się robi z perspektywą po zadarciu obiektywu do góry:
Obrazek
ISO 400, czas 1/10s, f/2.8, ogniskowa 29mm.
Kiedyś były produkowane specjalne obiektywy, które umożliwiały korekcję perspektywy, były używane do zdjęć architektury. Oprócz tego mozna było to skorygować pod powiększalnikiem. Photoshop i GIMP posiadają narzędzia do korekcji perspektywy i można z nich skorzystać.
A po obcięciu nadmiaru może to wyglądać tak:
Obrazek
ISO 3200, czas 1/30, f/4, ogniskowa 35mm.

Jeśli jest jasno i posiada się dobry obiektyw - no problem, można robić z ręki:
Obrazek
ISO 400, f/1.8, czas 1/20s, ogniskowa 50mm. Zdjęcie jest ostre, ale musiałem skrócić jego jakość do publikacji.
W wersji analogowej robiłem podobne zdjęcia Zenitem TTL - czas 1/30s, przysłona f/2.0, film Fujicolor Press 800 naświetlany jak 640.

Czasami warto posłużyć się solidną lampą błyskową, by wyciągnąć pierwszy plan. Oto przykład
Obrazek
ISO 400, czas 1/60, f/3.5, ogniskowa 50mm.
dopalenie lampą szczególnie się przydaje przy fotografowaniu świecących opraw, wtedy można nakazać aparatowi niedoświetlić o jedną działkę wg światłomierza a resztę światła zapodać z lampy.
Skutek? Wtedy widać także oprawę:
Obrazek
Może coś z tego, co napisałem się przyda? Sorry, że tak technicznie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez leon0785 » 31 sierpnia 2010, 13:24

OBp, maniek20080 dzięki :)

OBp amisiek bardzo ładnie pokazał powyżej nie ma jednych uniwersalnych ustawień aparatu trzeba eksperymentować wszystko zależy od tego co chcesz zrobić :)

Utilizer napisał(a):Leon twoje zdjęcia są fajne ale czegoś im brakuje. Chodzi o kompozycję. W moich zdjęciach nocnych zależy mi na pokazaniu jak oświetlają różne oprawy, a u ciebie chaos.
Jak robisz zdjęcia kładąc aparat na ziemi, staraj się go podnieść trochę wyżej żeby nie było widać chodnika. Albo szukaj jakiś barierek, słupów do oparcia, ławek itp. wiem że z ręki nie da się zrobić ostrej foty

Temat brzmi Zdjęcia Nocne a autor tematu Neon napisał
neon44 napisał(a):Nowy temat gdzie będziemy prezentować oswietlone miasta i wsie jako całokształt a nie tylko poszczególne świecące oprawy

Ja się tego trzymam co Neon na pierwszej stronie napisał. Jak ktoś chce pokazywać same świecące oprawy to myśle że może się wykazywać w stosownym wątku oprawy świecące w nocy.
Co do podparcia aparatu czy położenia go gdzieś wyżej gdybym miał taką możliwośc to tak bym zrobił a że nie miałem położyłem na chodniku(woreczka z piaskiem czy kaszą niestety nie miałem).
Co do chaosu na moich zdjęciach wole mieć chaos na zdjęciach niż ciagle pokazywać te same oprawy głównie sodowe malagi i SGS203 a do tego fotki pełne szumów.
leon0785

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video