Wymiana instalacji w mieszkaniu

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Wymiana instalacji w mieszkaniu

Postprzez leon0785 » 18 września 2010, 22:59

Doc napewno jest lepiej niż było ale te 60 W to za mało na takie ładne grzybki :D
leon0785

Postprzez DocBrown » 18 września 2010, 22:59

Michal napisał(a):Jeszcze jedna uwaga- za mały zapas przewodu w puszce.Powinieneś odizolowywać przewód na min.10 - 15 cm i nie docinać ich "pod zacisk"tylko starannie ułożyć w puszcze ;)

Znam tą zasadę bardzo dobrze i staram się do niej stosować :)
Niestety gdybym zostawił taki zapas przewodu, to nie zamknąłbym tej puszki :twisted:
DocBrown

Postprzez Michal » 18 września 2010, 23:02

DocBrown napisał(a):
Michal napisał(a):Jeszcze jedna uwaga- za mały zapas przewodu w puszce.Powinieneś odizolowywać przewód na min.10 - 15 cm i nie docinać ich "pod zacisk"tylko starannie ułożyć w puszcze ;)

Niestety gdybym zostawił taki zapas przewodu, to nie zamknąłbym tej puszki :twisted:

Kupiłeś najbardziej dziadowskie puszki jakie są dostępne na rynku ,co do zamknięcia to udowodnię Ci przy najbliższej okazji,że zamknął byś tą puszkę bez problemu nawet z czterema przewodami 3x2,5 mm odizolowanymi na 15 cm ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez DocBrown » 18 września 2010, 23:04

Michal napisał(a):
DocBrown napisał(a):

Kupiłeś najbardziej dziadowskie puszki jakie są dostępne na rynku ,co do zamknięcia to udowodnię Ci przy najbliższej okazji,że zamknął byś tą puszkę bez problemu nawet z czterema przewodami 3x2,5 mm odizolowanymi na 15 cm ;)

Chętnie zobaczę jak domykasz taką puszkę :) Jeśli znasz sposób, to ja chętnie się go naucze, przyda sie na przyszłość :) A co do puszek, to uwierz mi że te puszki są jeszcze znośne, w Obornickich sklepach w których się zaopatrzyłem były tylko jeszcze gorsze dziadostwa :twisted:

P.S. Po całym dniu pracy w pochyleniu kręgosłup daje o sobie znać :?
DocBrown

Postprzez MRP200 » 18 września 2010, 23:19

Co kolego Michale masz zastrzeżenia do tej nowej instalacji. Na moje to fachowo wykonana. A z estetycznością wykonania to nie przesadzaj, bo jednego Estetycznego to ja mam w robocie (czytaj: w pracy).
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Michal » 18 września 2010, 23:21

MRP200 napisał(a):Co kolego Michale masz zastrzeżenia do tej nowej instalacji. Na moje to fachowo wykonana. A z estetycznością wykonania to nie przesadzaj, bo jednego Estetycznego to ja mam w robocie (czytaj: w pracy).

To masz kiepskie oko,a po monterach z Twojej firmy też poprawiałem... ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 19 września 2010, 10:22

Michal napisał(a):
amisiek napisał(a):Wreszcie porządnie zrobione. Naprawdę porządnie.
Wrzuć zdjęcia.

To jest według Ciebie porządnie zrobione :?: :?: Złączki poklejone taśmą,krzywo i niestaranne ułożone rurki.Mi się to nie podoba :?

musze przyznac ze mam podobne zdanie ;) gdyby tylko te rurki byly troche prosciej ułozone, i uzyte odpowiednie oprawy calosc wygladala by zdecydowanie lepiej, doc czemu niekupiles przewodu 1,5mm ?? przeciez niejest on taki drogi, narzekales ze babcia niema za duzo pieniedzy a uzyles droższego przewodu ?? troche bez sensu
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 19 września 2010, 10:24

Whites86 napisał(a):
Michal napisał(a):
amisiek napisał(a):Wreszcie porządnie zrobione. Naprawdę porządnie.
Wrzuć zdjęcia.

To jest według Ciebie porządnie zrobione :?: :?: Złączki poklejone taśmą,krzywo i niestaranne ułożone rurki.Mi się to nie podoba :?

musze przyznac ze mam podobne zdanie ;) gdyby tylko te rurki byly troche prosciej ułozone, i uzyte odpowiednie oprawy calosc wygladala by zdecydowanie lepiej, doc czemu niekupiles przewodu 1,5mm ?? przeciez niejest on taki drogi, narzekales ze babcia niema za duzo pieniedzy a uzyles droższego przewodu ?? troche bez sensu

Akurat miałem rolkę YDYp 3x2,5mm2 ponadto do bojlera to chyba wypada doprowadzić coś lepszego niż półtorówka, nieprawdaż ? :twisted:
Życze Ci powodzenia w prostym ułożeniu rurek w pomieszczeniu gdzie czasem wiertarka wpada w ściane jak w masło i kołki nie trzymają, ponadto sufit jest tak niski, że przy moim wzroście 180cm musiałem cały czas dość mocno się pochylać, Ty jesteś jeszcze wyższy ode mnie więc pewno szlag by Cie tam trafił :mrgreen:
DocBrown

Postprzez maniek20080 » 19 września 2010, 12:12

Ja nie mam się do czego przyczepić, sam mam piwnicę w podobnym stanie (w niektórych miejscach wiertło wpada w pustkę w ścianie, wszędzie pełno rur od CO i jakieś półeczki ;) ) także coś o tym wiem i muszę Doc-a pochwalić za takie wykonanie.
Co do przewodu 3x2,5 jestem za zastosowaniem, jak Doc mówił babcia nie ma za wiele pieniędzy aby kupować nowy przewód 3x1,5 a skoro Doc takowy posiadał to zastosował i nie trzeba było wydawać zbędnie kasy ;). Do oświetlenia piwnicy WOS czy SOPS ze źródłem 60W się spokojnie nadaje (w zasadzie to one nadają się do oświetlania tylko takich miejsc :lol: )
maniek20080

Zdjęcia: 206

Postprzez Whites86 » 19 września 2010, 12:25

maniek20080 napisał(a):Ja nie mam się do czego przyczepić, sam mam piwnicę w podobnym stanie (w niektórych miejscach wiertło wpada w pustkę w ścianie, wszędzie pełno rur od CO i jakieś półeczki ;) ) także coś o tym wiem i muszę Doc-a pochwalić za takie wykonanie.
Co do przewodu 3x2,5 jestem za zastosowaniem, jak Doc mówił babcia nie ma za wiele pieniędzy aby kupować nowy przewód 3x1,5 a skoro Doc takowy posiadał to zastosował i nie trzeba było wydawać zbędnie kasy ;). Do oświetlenia piwnicy WOS czy SOPS ze źródłem 60W się spokojnie nadaje (w zasadzie to one nadają się do oświetlania tylko takich miejsc :lol: )

wlasnie do takich miejsc sie nienadają ;) a co do przewodu 2,5mm to bardzo zle to rozumujesz ;) doc mogl kupic 1,5mm i wyszlo by go to taniej bo 2,5mm moglby zuzyc przy innej "robocie" (pomijajac czywiscie bojler do ktorego trzeba by te 2,5mm dać) a tak zuzył to co miał i jest tylko na tym stratny, no chyba ze tą robote babci doc sponsorowal w calosci z materiałow jakie sam posiadal i za ten kabel nie skasowal zadnej kwoty, bo jesli skasowal to siłą rzeczy musialo to wyjsc drożej niz kupno takiej samej ilosci przewodu 1,5mm ;), tak czy inaczej ja niezużywalbym takiego przewodu tam gdzie 1,5mm w zupelnosci wystarcza ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne