Dzisiaj przedstawię partacko wykonaną instalację elektr.u mojej babci w altance,wykonaną na początku latach 90. przez mojego wujka
PS.grzybków niestety nie będzie
pomijając sam fakt,że instalacja zrobiona jest nieprzepisowo[przewody na podłożu palnym powinny być ułożone w rurkach z materiału niepalnego],to instalacja jest położona bardzo nieestetycznie.oto fotki:
tutaj jak widać nie zastosowano zaczepów,tylko trochę grubsze zszywki:

Tutaj należy się wielki plus za blachę pod przełącznikami:

jak widać przełącznik dzwonkowy jest przerobiony na zwykły oświetleniowy.
Tutaj widać przewód,który odstaje w dwóch miejscach i YDYp 2x1,5 przymocowany na zszywki

Kojarzy ktoś z Was takie puszki ?? zamknięcie tej puszki z 4 przewodami 2,5mm odizolowanymi na 15cm graniczy z cudem:

Dzisiaj zrobiłem dokładny pomiar i puszka ma 2,5 cm szerokości:

Naciągnięty przewód doprowadzający napięcie na górę,przeładowana puszka[brązowy przewód ma 2 niebieskie żyły

]

Tutaj przewód jest zamocowany na samym gwoździu

[przyzna ktoś za doca ałarda

??]

wspomniany przezemnie przewód poza tym gwoździem nie jest zamocowany na ok.50 cm:

Tutaj jest profesjonalny montaż na zagięty gwóźdź:

Czy to aż takie trudne uciąć przewód i odpowiedni go zamocować ???

Tutaj również identyczna sytuacja jak poowyżej:

Profesjonalny uchwyt z blachy stalowej:

Kanałówka trzymająca się na samym przewodzie:

Widział ktoś z was taką puszkę ??

Przeładowana puszka,jedna ze strzałek pokazuje uchwyt z blachy stalowej,na dodatek krzywo wycięty i wystający przewód z puszki,w środku oczywiście wszystko upchane na chama

,na dodatek przerwa pomiędzy zaciskami tej puszki wynosi jakieś 3mm,małe omsknięcie przewodu i zwarcie gotowe

jak widać,puszka się nie domyka

Tutaj zdjęcie takiej puszki,producent to WATS Radzyń,tutaj nie wiadomo jaki Radzyń,szukałem w necie coś na temat producenta tych puszek,niestety nic nie znalazłem-jakaś firma widmo
tutaj są przewody po mojej interwencji,wiem,że krzywo,niedługo to będę poprawiał[wczesniej te przewody wisiały w powietrzu]:
instalacja w garażu,również po mojej interwencji:

Tutaj zrobiona jest przewieszka od oprawy do puszki:

i to by było na tyle,wiem,że trochę się czepiam "na siłę"
PS.dałem miniaturki,żeby strona się długo nie wczytywała.
mogę jeszcze sfocić instalację w piwnicy,chcecie