Oświetlenie wind i klatek schodowych

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie wind i klatek schodowych

Postprzez DocBrown » 15 października 2010, 18:17

CDM napisał(a):Szkoda,że klosz jest taki wypukły, możnaby go używać jako salaterki do owoców, przynajmniej byłby z tego jakiś pożytek :twisted:

To chyba jedyny sposób na racjonalne wykorzystanie takiej oprawy :lol:
DocBrown

Postprzez mateusz » 15 października 2010, 19:51

Tylko jak ta spółdzielnia ma kilkanaście wieżowców albo i więcej i w każdym ma wymienić wszystkie oprawy to nic dziwnego, że takie coś wieszają...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez FOX » 15 października 2010, 23:16

Ja widuje tego typu oprawy które mają po kilka lat i jakoś nic się w nich nie łamie i się dobrze trzymają.
W tych blokach oświetlenie zazwyczaj jest już w niezbyt dobrym stanie technicznym. Kiedyś zakładali tam oprawy typu wos albo plafoniery. W jednym i drugim przypadku po latach większość opraw straciło klosze jak i duża ilość jest zdewastowana więc niestety jak remont to remont i wypadałoby również przywrócić oświetlenie do właściwego stanu.
Co do tematu że montowanie obecnie żarówek jest kretynizmem nie zgodzę się. Jak dla mnie montowanie na klatkach świetlówek i chińskich kompaktów to kretynizm.
Żarówki może i za kilka lat zostaną wycofane z użytku jednak te oznaczone jako specjalistyczne przecież dalej są w sprzedaży.
Na tych klatkach zazwyczaj zamontowane są automaty schodowe albo czujniki ruchu załączające oprawę na kilka sekund. W takiej sytuacji kompakt nawet by nie świecił pełnym światłem zaś każda świetlówka po dość krótkim czasie od częstego zapalania szybciej by się uszkodziła. Założenie zegara który by załączał wspomniane świetlówki na całą noc również jest kretynizmem bo na osiedlu takich bloków jest dość duża ilość i rachunki za energie byłyby dość wysokie, po za tym po co ją marnować?... tak więc może zamiast ładować wszędzie gdzie się da kompakty może lepiej pozostać przy starym często bardziej praktycznym rozwiązaniu...
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez CDM » 16 października 2010, 10:47

Tak, ale jeżeli są montowane świetlówki z gorącym zapłonem?? To już 3 lata, jak montowaliśmy pierwsze sztuki na klatkach schodowych i nic się z nimi nie dzieje, a przy tym jest kilkakrotnie razy jaśniej :!: Montaż zwykłych świetlówek ze starterami, albo kompaktów, to faktycznie nieciekawy pomysł, ale takie zwykłe żarówy to już chyba relikt bolszewickiej przeszłości. Ja w każdym razie mam już trochę dość widoku tych burych klatek, oświetlonych kagankami 25W , po jednym na każdym piętrze.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez mateusz » 16 października 2010, 12:14

FOX - te oświetlenie stare wcale nie było w takim złym stanie. Owszem, niektóre SOPSy nie miały kloszy ale to wina kradzieży generalnie nic się z tym nie działo a miały ponad 30 lat... A więc na te nowe oprawy trzeba patrzeć z tej perspektywy - jak będą wyglądać za 20-30 lat bo chyba takie oświetlenie montuje się na wiele lat. Nie przepadam za WOS, SOPS ale są to raczej solidne oprawy, niemniej te nowe LENY świecą lepiej, mają chyba nawet jakiś tam odbłyśnik... A to, że na żarówki to problem dlatego, że za pare lat ich po prostu nie będzie i pojawi się problem - co tam wkręcać, chyba najlepszym rozwiązaniem mogą być halogeny z gwintem E27... Z czasem powinny tanieć.

W tym bloku nie ma czujników ruchu (są jedynie na korytarzu na wysokości 11-go piętra łączącego obie klatki) i to niedobrze, bo dla mnie nieporozumieniem jest, że osoba idąca po zmroku do mieszkania na parterze zapala na jakąś minutę połowę pionu w 11-piętrowym budynku) na każdej kondygnacji powinien być czujnik ruchu, zamiast klasycznych łączników.

Na koniec - nie powinno dziwić, że w miejscu publicznym jakim jest korytarz w bloku wymienia się 30-letni osprzęt elektryczny.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Utilizer » 16 października 2010, 12:43

CDM napisał(a):Tak, ale jeżeli są montowane świetlówki z gorącym zapłonem?? To już 3 lata, jak montowaliśmy pierwsze sztuki na klatkach schodowych i nic się z nimi nie dzieje, a przy tym jest kilkakrotnie razy jaśniej :!: Montaż zwykłych świetlówek ze starterami, albo kompaktów, to faktycznie nieciekawy pomysł, ale takie zwykłe żarówy to już chyba relikt bolszewickiej przeszłości. Ja w każdym razie mam już trochę dość widoku tych burych klatek, oświetlonych kagankami 25W , po jednym na każdym piętrze.

A że tak zapytam z ciekawości - za PRL-u też zawsze wkręcali 25W ?
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez FOX » 16 października 2010, 14:53

jasne. To co napisał CDM wydaje się być praktycznym rozwiązaniem jednak nie każdą spółdzielnie mieszkaniową stać na takie wydatki. Zakładając że całe osiedle bazuje na podobnym systemie i teraz wymieniać wszystkie oprawy byłby to dość duży koszt.
Mateusz- z tym oświetleniem jest niestety tak że trafisz blok w którym wszystkie oprawy mają klosze zaś w innym nawet na tej samej ulicy wszystko jest zdewastowane... pewnie jest więc taki plan by podczas remontu jednym z zadań była wymiana oświetlenia :?:
Czemu oprawy Lena a nie WOS który np jest tańszy? myślę że chodzi tu o wspomniane klosze. W wosie wystarczy wykręcić klosz by dostać się do jakże cennych żarówek które w blokach często są wykręcane. Zaś w oprawach lena jest dodatkowo śrubka zabezpieczająca klosz tak więc zdjęcie go zajmuje więcej czasu . Czujniki ruchu coraz częściej montują na klatkach plusem na pewno jest to że nie załącza się cały pion a pojedyncze oprawy.. minus- to kolejny element narażony na wandalizm.
FOX

Postprzez DocBrown » 16 października 2010, 15:18

FOX napisał(a):jasne. To co napisał CDM wydaje się być praktycznym rozwiązaniem jednak nie każdą spółdzielnie mieszkaniową stać na takie wydatki. Zakładając że całe osiedle bazuje na podobnym systemie i teraz wymieniać wszystkie oprawy byłby to dość duży koszt.
Mateusz- z tym oświetleniem jest niestety tak że trafisz blok w którym wszystkie oprawy mają klosze zaś w innym nawet na tej samej ulicy wszystko jest zdewastowane... pewnie jest więc taki plan by podczas remontu jednym z zadań była wymiana oświetlenia :?:
Czemu oprawy Lena a nie WOS który np jest tańszy? myślę że chodzi tu o wspomniane klosze. W wosie wystarczy wykręcić klosz by dostać się do jakże cennych żarówek które w blokach często są wykręcane. Zaś w oprawach lena jest dodatkowo śrubka zabezpieczająca klosz tak więc zdjęcie go zajmuje więcej czasu . Czujniki ruchu coraz częściej montują na klatkach plusem na pewno jest to że nie załącza się cały pion a pojedyncze oprawy.. minus- to kolejny element narażony na wandalizm.

Jak ktoś patrzy ukraść żarówke to wierz mi że spieszy się i jak sobie upatrzy żarówkę właśnie z leny to jej kradzież zajmie mu mniej czasu bo wystarczy że sie dobrze przyłoży i szarpnie i wywali klosz łamiąc zaczepy albo zedrze całą oprawę :P
I co teraz ? Tak to by znikła sama żarówka a tak albo znika cała oprawa albo zostaje oprawa z wyłamanymi zaczepami klosza :P Ten model leny który zaprezentował nam Mateusz to wyjątkowe dziadostwo :roll:
DocBrown

Postprzez FOX » 16 października 2010, 15:23

Możliwe że jakiś sposób i na te oprawy by ktoś znalazł... jednak samo wyszarpywanie klosza może wzbudzić pewne zainteresowanie pozostałych mieszkańców że dana osoba coś niszczy i też to w jakiś sposób zniechęca do takich działań. W kilku klatkach takie oprawy wiszą już kilka lat i nikt w nich nic nie niszczy i są w ogólnie dobrym stanie.
FOX

Postprzez Whites86 » 16 października 2010, 15:25

DocBrown napisał(a):
FOX napisał(a):jasne. To co napisał CDM wydaje się być praktycznym rozwiązaniem jednak nie każdą spółdzielnie mieszkaniową stać na takie wydatki. Zakładając że całe osiedle bazuje na podobnym systemie i teraz wymieniać wszystkie oprawy byłby to dość duży koszt.

Jak ktoś patrzy ukraść żarówke to wierz mi że spieszy się i jak sobie upatrzy żarówkę właśnie z leny to jej kradzież zajmie mu mniej czasu bo wystarczy że sie dobrze przyłoży i szarpnie i wywali klosz łamiąc zaczepy albo zedrze całą oprawę :P
I co teraz ? Tak to by znikła sama żarówka a tak albo znika cała oprawa albo zostaje oprawa z wyłamanymi zaczepami klosza :P Ten model leny który zaprezentował nam Mateusz to wyjątkowe dziadostwo :roll:

prubowales ? ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy