CDM napisał(a):Szkoda,że klosz jest taki wypukły, możnaby go używać jako salaterki do owoców, przynajmniej byłby z tego jakiś pożytek
To chyba jedyny sposób na racjonalne wykorzystanie takiej oprawy

CDM napisał(a):Szkoda,że klosz jest taki wypukły, możnaby go używać jako salaterki do owoców, przynajmniej byłby z tego jakiś pożytek
CDM napisał(a):Tak, ale jeżeli są montowane świetlówki z gorącym zapłonem?? To już 3 lata, jak montowaliśmy pierwsze sztuki na klatkach schodowych i nic się z nimi nie dzieje, a przy tym jest kilkakrotnie razy jaśniejMontaż zwykłych świetlówek ze starterami, albo kompaktów, to faktycznie nieciekawy pomysł, ale takie zwykłe żarówy to już chyba relikt bolszewickiej przeszłości. Ja w każdym razie mam już trochę dość widoku tych burych klatek, oświetlonych kagankami 25W , po jednym na każdym piętrze.
FOX napisał(a):jasne. To co napisał CDM wydaje się być praktycznym rozwiązaniem jednak nie każdą spółdzielnie mieszkaniową stać na takie wydatki. Zakładając że całe osiedle bazuje na podobnym systemie i teraz wymieniać wszystkie oprawy byłby to dość duży koszt.
Mateusz- z tym oświetleniem jest niestety tak że trafisz blok w którym wszystkie oprawy mają klosze zaś w innym nawet na tej samej ulicy wszystko jest zdewastowane... pewnie jest więc taki plan by podczas remontu jednym z zadań była wymiana oświetlenia![]()
Czemu oprawy Lena a nie WOS który np jest tańszy? myślę że chodzi tu o wspomniane klosze. W wosie wystarczy wykręcić klosz by dostać się do jakże cennych żarówek które w blokach często są wykręcane. Zaś w oprawach lena jest dodatkowo śrubka zabezpieczająca klosz tak więc zdjęcie go zajmuje więcej czasu . Czujniki ruchu coraz częściej montują na klatkach plusem na pewno jest to że nie załącza się cały pion a pojedyncze oprawy.. minus- to kolejny element narażony na wandalizm.
DocBrown napisał(a):FOX napisał(a):jasne. To co napisał CDM wydaje się być praktycznym rozwiązaniem jednak nie każdą spółdzielnie mieszkaniową stać na takie wydatki. Zakładając że całe osiedle bazuje na podobnym systemie i teraz wymieniać wszystkie oprawy byłby to dość duży koszt.
Mateusz- z tym oświetleniem jest niestety tak że trafisz blok w którym wszystkie oprawy mają klosze zaś w innym nawet na tej samej ulicy wszystko jest zdewastowane... pewnie jest więc taki plan by podczas remontu jednym z zadań była wymiana oświetlenia![]()
Czemu oprawy Lena a nie WOS który np jest tańszy? myślę że chodzi tu o wspomniane klosze. W wosie wystarczy wykręcić klosz by dostać się do jakże cennych żarówek które w blokach często są wykręcane. Zaś w oprawach lena jest dodatkowo śrubka zabezpieczająca klosz tak więc zdjęcie go zajmuje więcej czasu . Czujniki ruchu coraz częściej montują na klatkach plusem na pewno jest to że nie załącza się cały pion a pojedyncze oprawy.. minus- to kolejny element narażony na wandalizm.
Jak ktoś patrzy ukraść żarówke to wierz mi że spieszy się i jak sobie upatrzy żarówkę właśnie z leny to jej kradzież zajmie mu mniej czasu bo wystarczy że sie dobrze przyłoży i szarpnie i wywali klosz łamiąc zaczepy albo zedrze całą oprawę
I co teraz ? Tak to by znikła sama żarówka a tak albo znika cała oprawa albo zostaje oprawa z wyłamanymi zaczepami kloszaTen model leny który zaprezentował nam Mateusz to wyjątkowe dziadostwo
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości