[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez Jarek » 12 października 2010, 20:19

leon0785 napisał(a):
Jarek napisał(a):
cieszyn napisał(a):Jarek - skoro oprawa zapomniana, może zagadaj z właścicielem, może Ci ją odda ? Tylko jak ją zdejmiesz ??? :roll:

Chętnie bym ją stamtąd zdjął, bo ona prędzej tam się rozleci, niż kiedykolwiek zaświeci.
Ciekawy jestem, czy jest sprawna, i jakie rury są w środku?

Skoro nie świeci ze 30 lat to na 99% są tam rury T12. Ten OUKS trzyma się całkiem nieźle jak na tyle lat i na zdjęciach widać, że jest kompletny :)

Myślę, że gdzieś tak tyle czasu nie świeci. Mieszkam w pobliżu od dawna, a OUKS-a bardzo dobrze widać z przystanku, gdzie wsiadam. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek świeciła. Niedaleko, bliżej ulicy stał taki sam słup, z tym, że bez oprawy, a usunięto go przy przebudowie ulicy kilka lat temu. Możliwe, że na tym terenie było kiedyś więcej tych opraw.

Co do zdjęcia go, to teoretycznie jest to wykonalne. Trzeba ustalić właściciela terenu, zapytać czy się zgodzi i za ile. A potem to chyba tylko wynajęcie podnośnika. Pytanie, czy da się tam dojechać, bo to zaraz przy ogrodzeniu jest. No i pytanie, jakie koszty byłby całej operacji. Choć myślę, że warto by było.
Jarek

Zdjęcia: 79

Postprzez Paweł » 20 października 2010, 22:09

Leon, piękna fotorelacja, wielkie dzięki :)

To przykro że na Długiej ponownie powróciły źródła sodowe... :(

Myślę że w czasach globalnej modernizacji na SL100/WSL8 zostawiono sporo ulic w Śródmieściu Krakowa bo "w ciągu paru lat wymieni się latarnie na stylizowane" tak jak to zrobiono na wielu innych. Budżet i inne priorytety miasta zweryfikowały te założenia i klasyki nadal wiszą i cieszą oczy pasjonatów ;) Teraz póki to oświetlenie nie zostanie całkowicie wymienione to klasykom mogą grozić używane SL100/WSL8 zdemontowane z innych miejsc...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez leon0785 » 21 października 2010, 10:49

Dzięki :)
Mi też przykro, że znowu na Długiej świeci soda tym bardziej, że to ścisłe centrum Krakowa i Stare Miasto :(
leon0785

Postprzez pudel » 21 października 2010, 14:58

Wczoraj widziałem że na Franciszkańskiej, też zamienili lampy metahalogenkowe na sodowe... A to jeszcze bardziej w centrum niż Długa. Porażka!
pudel

Postprzez leon0785 » 21 października 2010, 15:41

pudel napisał(a):Wczoraj widziałem że na Franciszkańskiej, też zamienili lampy metahalogenkowe na sodowe... A to jeszcze bardziej w centrum niż Długa. Porażka!

Mega kretynizm co za kretyn zajmuje się oświetleniem Starego Miasta :x Niech jeszcze dadzą sodówy na Rynku.....
leon0785

Postprzez pudel » 21 października 2010, 17:13

leon0785 napisał(a):
pudel napisał(a):Wczoraj widziałem że na Franciszkańskiej, też zamienili lampy metahalogenkowe na sodowe... A to jeszcze bardziej w centrum niż Długa. Porażka!

Mega kretynizm co za kretyn zajmuje się oświetleniem Starego Miasta :x Niech jeszcze dadzą sodówy na Rynku.....

Ciekawe czy dało by się interweniować w tej sprawie? Jeśli tak to u kogo? Wygląda na to że firma wykonująca przebudowę ulicy ma wolną rękę jeśli chodzi o montaż lamp. Pewnie w specyfikacji technicznej jest zapisane że ma być 250W i tyle.
pudel

Postprzez leon0785 » 22 października 2010, 10:18

pudel napisał(a):
leon0785 napisał(a):

Ciekawe czy dało by się interweniować w tej sprawie? Jeśli tak to u kogo? Wygląda na to że firma wykonująca przebudowę ulicy ma wolną rękę jeśli chodzi o montaż lamp. Pewnie w specyfikacji technicznej jest zapisane że ma być 250W i tyle.

Można by spróbować interwencji w tej sprawie. Zarządzanie oświetleniem na terenie Gminy Kraków należy do ZIKT (Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu) a bierzącą konserwacją oświetlenia zajmuje się przedsiębiorstwo ZUE S.A. do nich należy konserwacja ponad 50 000 punktów świetlnych.
leon0785

Postprzez leon0785 » 24 października 2010, 17:49

Kilka fot najstarszych łyżek ORZ-7 z centrum Krakowa w akcji

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leon0785

Postprzez DocBrown » 24 października 2010, 19:23