Wasz sprzęt fotograficzny - aparaty cyfrowe i zwykłe

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Wasz sprzęt fotograficzny - aparaty cyfrowe i zwykłe

Postprzez Whites86 » 27 października 2010, 19:20

elektryk napisał(a):Mi nie wychodzą zdjęcia nocne :cry: Są rozmazane, nieostre, nie widać źródeł światła :x Co robić aby wychodziły tak jak wasze a nie zmieniać aparatu :oops:

nauczyc sie korzystac ze wszystkich dostepnych opcji, przedewszystkim testowac testowac i testowac ;) az wyczaisz o co chodzi
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 27 października 2010, 19:21

Ja robię tak. Ustawiam tryb aparatu na program, ustawiam jasność na -1, lub -2 (aby skrócić czas naświetlania - im krótszy czas tym łatwiej o ostre zdjecie w trudnych warunkach) no i szukam dobrego stabilnego miejsca. Czasami jeszcze zmieniam balans bieli. Jak znajde w 100% stabilne miejsce, mogę zwiększyć czas naświetlania. Ustawień ISO nie zmieniam prawie nigdy
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez elektryk » 27 października 2010, 19:28

Niestety w moim aparacie nie ma funkcji skrócenia czasu naświetlania tylko jest stały spróbuje jeszcze z tą jasnością ;) Dzięki za rady
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Kwazor » 1 listopada 2010, 20:42

Przestrzegam wszystkich Canonowców przed kupieniem obiektywu 38-76 AF ( chodza urzywki tanio srednio 100zł )
Tragizm robienia zdjec nocnych ! Dzienne jeszcze ujda i nie są złe ...

Zreszta fora to potwierdzaja
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez amisiek » 2 listopada 2010, 12:09

Potwierdzam, denko od butelki.
Do zdjęć nocnych polecam kanonierom rebeliantom 50 mm f/1.8 - bardzo jasne szkło, dobrej jakości, za sensowne pieniądze. A jeśli nie gryzie Was starsza optyka to poszukać Pentacona lub Porsta 29mm f/2.8 z przejściówką z potwierdzaniem ostrości. Trochę więcej pracy, ale dziś trudno kupić szkło o tak dobrej jakości jak te starsze obiektywy...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez andrzejlisek » 20 listopada 2010, 23:57

elektryk napisał(a):Mi nie wychodzą zdjęcia nocne :cry: Są rozmazane, nieostre, nie widać źródeł światła :x Co robić aby wychodziły tak jak wasze a nie zmieniać aparatu :oops:

W miarę możliwości postaraj się znaleźć stabilne miejsce na aparat (w najgorszym wypadku może być na ziemi, aparat przytrzymany kamieniami) tak, żeby aparat w tym miejscu był skierowany tak, żeby zrobić zdjęcie jakie chcesz.

Potem z ręki wykonuj zdjęcia przy różnych ustawieniach EV i eksperymentalnie dobierz optymalne ustawienie. W większości przypadków, w przypadku pomiaru światła w całym kadrze, wartość EV będzie ujemna. Jeżeli aparat posiada funkcję pomiaru natężenia światła w jednym punkcie, to skorzystaj z niej.

Aby uniknąć poruszenia (w nocy bardzo łatwo o poruszenie), ustaw samowyzwalacz, potem ustaw aparat w przygotowanym wcześniej miejscu i uruchom samowyzwalacz i odczekaj, aż aparat zrobi zdjęcie. Przedtem, sprawdź, czy aparat dobiera parametry w momencie uruchamiania samowyzwalacza, czy w momencie wykonywania zdjęcia.

Kiedyś miałem prymitywny kompaktowy aparat na film (robił dobre zdjęcia, ale jedyne, co można było ustawiać, to tryb pracy lampy i samowyzwalacz, nic więcej). Robiłem nim jedno zdjęcie z samowyzwalaczem tak, że uruchamiałem samowyzwalacz stojąc przed obiektywem, prawdopodobnie właśnie przez to zdjęcie wyszło rozmyte.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez cieszyn » 21 listopada 2010, 00:41

Elektryku, zapodaj, jaki masz aparat, marka, typ :?: :roll:

PS - w bardzo wielu momentach, np.gdy chcę szybko zrobić fotkę oprawy z książki, a oświetlenie mam niezbyt dobre, to na czas naciśnięcia migawki po prostu wstrzymuję . . . . . . . . . . . . oddech. Tak, to redukuje nieco nasze mimowolne ruchy ciałem, i dodam, że dla mnie w wielu sytuacjach takim wirtualnym statywem jest właśnie wsrtzymany we właściwym momencie oddech. Mnie się to po prostu sprawdza, nie wiem jak innym, bo można też to przecież zrobić źle, więc jakby ktoś chciał, to trzeba próbować (niektórzy pewnie znają ten trik)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez fil2701 » 17 grudnia 2010, 17:45

Ja akurat "strzelam" Nikonem D3000 z "lufą" NikonDX NIKKOR 55-200mm i tryb Manual. Dla mnie idealny na oprawy w takiej konfiguracji :mrgreen:
fil2701

Zdjęcia: 609

Postprzez OBp » 26 grudnia 2010, 18:49

Mój nowy aparat - Lustrzanka Sony Alpha A450 :)

Obrazek
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez neon44 » 26 grudnia 2010, 19:33

No to OBp nie wymigasz się od nowych fotek :mrgreen:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62