świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez qba » 12 listopada 2010, 18:28

825 są strasznie żółte. Widziałem w Obi i Leroy Merlin, jak to świeci. Może i jest zbliżony kolor światła do zarówki, ale takiej 15 - 25 W, jedynie jasność jest większa, czyli kolor światła jak nędzna żarówka,a jaśniej świeci. Miałem do wakacji ( bo zdechła) chińską świetlówkę Yankon i tez na taki kolor świeciła. W żarówkach wraz z mocą rośnie temperatura barwowa światła. Świetlówki to całkiem inna technologia i raczej nigdy nie uda się odwzorować idealnie światła żarowego.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez amisiek » 12 listopada 2010, 18:29

Według mnie najbliższe światła żarowego są lampy SDW-T (tzw biała soda) oraz metalohalogeny /828. Te drugie bardzo dobrze udają żarówki dużej mocy instalowane niegdyś w klasycznych oprawach. Zgadzam się, że /825 to porażka, widziałem w kilku hotelach.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 12 listopada 2010, 19:06

MH bardziej są w stanie oddać barwę żarówki niż świetlówka. Wielokrotnie widziałem MH świecące niemal żarowym światłem, minimalnie różniącym się od prawdziwej żarówki. Ale niektóre ciepło białe świeca na różowisto.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez amisiek » 12 listopada 2010, 21:03

Te "różowiste" to Philips /930 i /830. Osram jest bardziej żółty. Świetlówki kompaktowe z kolei są dziwne, bo mają silne oddawanie barw fioletowych a potem dziura jest. Niestety albo dobre Ra, albo dużo lm z W w przypadku świetlówek...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez andrzejlisek » 12 listopada 2010, 22:49

amisiek napisał(a):Te "różowiste" to Philips /930 i /830. Osram jest bardziej żółty. Świetlówki kompaktowe z kolei są dziwne, bo mają silne oddawanie barw fioletowych a potem dziura jest. Niestety albo dobre Ra, albo dużo lm z W w przypadku świetlówek...

Ja nie lubię różowistych lamp, dotyczy to zarówno świetlówek (wszystkich typów), jak i lamp MH.

Jak wiemy, powszechnie jest przyjęte (inna sprawa, że nie zawsze jest to prawda, szczególnie w przypadku wyrobów "no name"), że świetlówka kompaktowa ma pięciokrotnie wyższą skuteczność świetlną w porównaniu z żarówką o tym samym strumieniu świetlnym.

Gdyby pojawiła się w handlu świetlówka, której skuteczność świetlna jest tylko 3-krotnie większą od żarówki zamiast 5-krotnej (czyli konieczność zakupu lampy o większej mocy niż standardowej świetlówki), Ra minimum 98 (tyle osiągają najlepsze świetlówki liniowe), cena za sztukę (odpowiednik żarówki 100W) 50zł w górę, to czy by się sprzedawała? Ja bym taką kupił i nie żałował kasy na zakup i na prąd. A Wy co myślicie?

A gdyby od początku tylko takie produkowano, to pewnie opór związany z zakończeniem produkcji żarówek byłby mniejszy, bo oprócz tego, że kieszeń nieźle zaboli, nic więcej nie dałoby się uznać za powód tego oporu.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez KaszeL » 13 listopada 2010, 13:58

Są takie kompakty, ale nie kosztują 50zł tylko 150zł. Nadal kupujesz?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez andrzejlisek » 13 listopada 2010, 14:24

KaszeL napisał(a):Są takie kompakty, ale nie kosztują 50zł tylko 150zł. Nadal kupujesz?

To bym się dobrze zastanowił, nie jestem ani pewny, że tak, ani pewny, że nie, na tą decyzję wpłynęłaby również określana przez producenta żywotność świetlówki i moje subiektywne odczucie (musiałbym mieć jedną taką, zaświecić, pobyć trochę w tym świetle).

Tylko fakt, że nie w każdym sklepie takie są jest największym problemem związanym z ceną i chodliwością. Gdyby były wszędzie (kompakt, to nie jedzenie, nie ma terminu ważności, więc każdy sklep może zamówić powiedzmy 10 sztuk i stałyby one tak długo, aż się nie sprzedadzą, może nawet kilka lat). Wtedy tak powoli sprzedawałyby się w coraz większych ilościach, a cena by spadła. Byśmy mieli podobną sytuację, jak z zupełnie pierwszymi kompaktami, telewizorami plazmowymi, monitorami LCD itd. Na początku paskudnie drogie, bo to nowość, a potem tylko takie będą. ;)
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez amisiek » 13 listopada 2010, 17:20

Na razie nie ma szans, by się takie świetlówki upowszechniły. Dziś byłem w Brico i świetlówki liniowe T8 owszem były, ale:
Piła 765, osram 825, 840, 865 oraz active 865 (ponad 3 tys lm z 36w). Nie było żadnej o Ra>90. W ogóle jedynym źródłem światła o takim Ra były żarówki i halogeny. świetlówki kompaktowe były tylko 825, 830 i 865. O Narvie Biovital nikt nie słyszał. Dopóki nie będzie takich świetlowek w składach budowlanych, nie ma szans na ich popularyzację.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez kapiwit » 13 listopada 2010, 19:14

DocBrown napisał(a):No bez jaj, to oryginalny Polux ?
Mam kilka Poluxów w domu i wszystkie pracują bez zarzutu :roll:

Racja ja mam w lampce nocnej i daje takie przyjemne światełko :)
kapiwit

Postprzez Whites86 » 5 grudnia 2010, 17:12

co jak co ale nie myslałem ze Piła tak zejdzie na psy :roll:
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe