Dewastacje i zaniedbania

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Dewastacje i zaniedbania

Postprzez keleris » 5 października 2007, 21:39

A co do tego, że klosz leżał na lampie to sie nie moge zgodzić, gdyby tak było, to by był na zewnątrz wytopiony, nie do wewnątrz :roll:
keleris

Postprzez Paweł » 5 października 2007, 21:58

keleris w którym mieście tak dewastują oprawy :?: Choć do parku nie za bardzo pasuje :roll:
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez CDM » 5 października 2007, 22:00

keleris napisał(a):A co do tego, że klosz leżał na lampie to sie nie moge zgodzić, gdyby tak było, to by był na zewnątrz wytopiony, nie do wewnątrz :roll:
Paradoksalnie nie.Roztopione tworzywo spływa powoli do wewnątrz siłą grawitacji.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez keleris » 5 października 2007, 22:29

W tych SL klosze pewno poodpadały same, a co do OCP, to po pierwsze nie są one w tym samym miejscu co SL, a po drugie klosze w OCP mogły pospadać lub przesunąć się od wiatru :twisted:
keleris

Postprzez swietlik » 5 października 2007, 23:50

A ja Wam mówię, że rtęciówka przechyliła się w kloszu i przez to ta dziura. Gdyby było tak jak pisał CDM to dziura była by znacznie większa i wątpie czy by taki klosz ponownie założyli :) .
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez CDM » 6 października 2007, 18:21

swietlik napisał(a):A ja Wam mówię, że rtęciówka przechyliła się w kloszu i przez to ta dziura. Gdyby było tak jak pisał CDM to dziura była by znacznie większa i wątpie czy by taki klosz ponownie założyli :) .
Oczywiście, mogła się pochylić wraz z wkładem.Wystarczy potrząść słupem, jeśli nie oderwą się przewody i lampa będzie świeciła nadal, moze być taki efekt. Przypominam jednak, że w oprawie OCP-K istnieje coś takiego, jak odbłysnik w postaci talerzyka osadzonego na blaszce nad źródłem, on również nie pozwala czasem na opadnięcie klosza na źródło, a przynajmniej to utrudnia. widziałem już nieraz takie zwisające klosze, wielkość i kształt otworu jest dziełem przypadku oraz czasu przez jaki taki klosz nie był zamontowany ponownie. Jeśli jest to miejsce w którym często dochodzi do takich dewastacji ( w Poznaniu jest kilka takich miejsc), nie widzę potrzeby montowania nowego klosza, szkoda na to pieniędzy.
Brak czasu....
CDM

Postprzez neon44 » 6 października 2007, 19:30

Zdjęto oprawę z wysięgnika a wysięgnik zostawiono. Hmm póki kamienica nie będzie remontowana wysięgnika nie zdemontują :roll:

Autor: MAR_tm z FORUM SCC

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez KaszeL » 6 października 2007, 20:07

CDM, gdzie w Poznaniu są miejsca, w których oprawy są notorycznie demolowane?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez swietlik » 8 października 2007, 17:32

CDM napisał(a): Oczywiście, mogła się pochylić wraz z wkładem.Wystarczy potrząść słupem, jeśli nie oderwą się przewody i lampa będzie świeciła nadal, moze być taki efekt. Przypominam jednak, że w oprawie OCP-K istnieje coś takiego, jak odbłysnik w postaci talerzyka osadzonego na blaszce nad źródłem, on również nie pozwala czasem na opadnięcie klosza na źródło, a przynajmniej to utrudnia. widziałem już nieraz takie zwisające klosze, wielkość i kształt otworu jest dziełem przypadku oraz czasu przez jaki taki klosz nie był zamontowany ponownie. Jeśli jest to miejsce w którym często dochodzi do takich dewastacji ( w Poznaniu jest kilka takich miejsc), nie widzę potrzeby montowania nowego klosza, szkoda na to pieniędzy.

Ja też ponawiam pytanie :D CDM gdzie są te miejsca :?:
Czasami gdy pęknięty klosz opadnie na lampę ta się odrywa od metalowego trzonka i przechylona wysi... widziałem kilka razy jak bańka rtęciówki (i to cała) wisiała sobie na tych drucikach przylutowanych do metalowego trzonka. Ktoś widział podobne zjawisko??
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez CDM » 8 października 2007, 22:27

Jest taki park na Os Zwycięstwa, przy kościele, sa tam bardzo wysokie, ale cienke słupy metalowe, gdy się nimi potrzęsie, siła jest tak duża, ze się wszystko w oprawie rozlatuje. Takie samo rozwiazanie zastosowano w Parku na Os Chrobrego, tam jest lepiej, ale czasem też się tam oprawy dewastuje.Ostatnio najgorzej jest w okolicach ul Ognik, na tym osiedlu niszczone jest prawie wszystko. Bardzo wiele opraw zostało już rozwalonych w Parku Wodziczki.Po 20 letniej przerwie postanowiono naprawić tam oświetlenie, niestety, długo nie poświeciło.
Brak czasu....
CDM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne